Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Wątek: Jak obrabiać RAW by uzyskać B&W z maxymalną ilością szar

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Jesteście okropni...

Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez eelmika
    A przecież to bardzo proste...

Bierzemy kod źródłowy dcRAWa i modyfikujemy go do własnych potrzeb, tam, gdzie mowa jest o ORFach. Trochę eksperymentów i mamy własny algorytm do demozaikowania matrycy Bayera...

Na upartego można modyfikować opensource'owe pluginy do gimpa, też oparte przeważnie na dcRAWie.

[żartuję oczywiście, ale tylko trochę...]

Tak... a świstak siedzi i zawija w sreberka

Ja pozostanę "użyszkodnikiem" robiącym foty, jak ktoś coś z was wymodzi fajnego nowego co pomoże robic lepsze foty to niech da znac

Cytat Zamieszczone przez Magus
    Tak... a świstak siedzi i zawija w sreberka

Ja pozostanę "użyszkodnikiem" robiącym foty, jak ktoś coś z was wymodzi fajnego nowego co pomoże robic lepsze foty to niech da znac
    Kcieć to móc.
    Ale mi wystarczy, że muszę się babrać w PHP, XHTML, HTML, CSS, javascript... Jak przychodzi do C++/C# i pokrewnych, to jednak wolę trzymać aparat w rękach, a nie klawiaturę. Hehehe...

Kiedyś poznałem w sieci gościa z Łodzi, co podobno przygotowywał własny alogrytm do rozbabrywania Bayera, pisał z tego jakąś pracę (chyba doktorat). Nie wiem na czym stanęło, ani czy udało mu się zaimplementować toto jakoś szerzej. Ze zdjęć, które robi ostatnio nic na ten temat nie wynika. A szkoda... Może mielibyśmy naszego pixmanteca. :]

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Ja zgubiłem się mniej więcej tam gdzie Eddie ale baryt jest mi znany chociaż ze słyszenia...
    Pozostałe wywody to nie próbuję tego nawet wymówić...

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Skoncentrujmy sie na robieniu zdjęć i ODBITEK/WYDRUKÓW - o tym jest ten temat.

Koniec oftopicznych wątków, czekam na inne pomysły.

| OlyJedi Awatar Dempsey
    Mieszka w
    Poznań/Buk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Magus w zasadzie do tematu niewiele mogę dodać poza być może propozycją wypróbowania Lightroom'a (obecnie beta do testowania za free) z jego możliwościami konwersji do B&W na poziomie zabaw z RAW a więc w pełnej głębi kolorów i przejść tonalnych (pozwala na stosowanie selektywnych filtrów barwnych, zabawy krzywymi itp.) - a następnie zapisać to do 16-bitowego TIFF'a, do dalszej obróbki (wyostrzanie, odszumianie itp.)- nie wiem jednak jaki proces drukowania/naświetlania itp. pozwala na uzyskanie jak największej ilości odcieni szarości... i czy ktoś go przeprowadzi z 16-bitowego TIFF'a. Zakładam jednak, że po wszelkich operacjach na 16-bitowej głębi kolorów, nawet jeśli będzie potrzebna, ostania konwersja do 8-bit i tak pozwoli na uzyskanie lepszych rezultatów niż przeprowadzenie całego procesu w 8-bitowej głębi.
    OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Mam Lightrooma od pierwszego dnia gdy sie pokazał, ale konwersja do bw nie jest w nim dopracowana dobrze, niestety.