NIe kumam jaki jest sens np obróbki a adobeRGB i konwertowania do sRGB? Nie lepiej od strzała pracować w sRGB skoro np: "mój" Lab pracuje tylko w profilu sRGB?
Jak im kiedys zaniosłem proPhoto - to 6 h się męczyli jak to naświetlic
NIe kumam jaki jest sens np obróbki a adobeRGB i konwertowania do sRGB? Nie lepiej od strzała pracować w sRGB skoro np: "mój" Lab pracuje tylko w profilu sRGB?
Jak im kiedys zaniosłem proPhoto - to 6 h się męczyli jak to naświetlic
Takie odniosłem wrażenie, że przy pracy w szerszym profilu na starcie nie tracę np. jasnych czerwieni, czy innych skrajnych tonów. W sRGB od razu są to płaskie placki, które ani levelami ani innymi curvami nie wyciągniesz, a i RAWkombajny czasem kapitulują. Potem, oczywiście traci się część tych tonów, równając w dół. Ale przynajmniej wiesz, że apart nie zgubił tego i że da się toto odpowiednią obróbką i kombinatoryką ocalić w tym czy mniejszym stopniu. Ja wolę mieć więcej i mieć z czego przycinać. Ale to już indywidualne zboczenia... ;]Zamieszczone przez Magus
Lekki offtopic
Ponieważ filtry na matrycach są mało selektywne tzn np. piksel zielony łapie sporo czerwieni i niebieskiego to czy dobrym pomysłem byłoby założenie na obiektyw filtru np. fioletowego, który by ograniczał zielony.
W tym momencie kanały R i B można by odrzucic a kanał G traktować jako luminancję. Czy to dobry pomysł?
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że części skrajne widma byłaby nieobecne na zdjęciu.
Jeśli ktoś stwierdzi, że to bzdety proszę się nie krępować
Moim zdaniem mało sensu ma biczowanie się na etapie rejestracji. Czhyba, że sam sobie zrobisz algorytm demozaikowania matrycy Bayera.Zamieszczone przez skow
Pozdrawiam
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
.... że tak zapytam - o czym wy piszecie?
Ke ?
Ja, jesli mam byc szczery, juz jakis czas temu sie pogubilem...Zamieszczone przez Magus

Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia
Mnie rozbił "algorytm demozaikowania matrycy Bayera." bo nie mam pojęcia co to jest i zastanawiam się czy w związku z tym dalej mogę fotografować? Czy brak tej wiedzy zniszczy moje zdjęcia?
Z pewnością. Aparat i obiektywy na Allegro. Tylko to pozostaje...Zamieszczone przez Magus

Ja juz przy barycie zaczalem wymiekac...
Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia
A przecież to bardzo proste...
Bierzemy kod źródłowy dcRAWa i modyfikujemy go do własnych potrzeb, tam, gdzie mowa jest o ORFach. Trochę eksperymentów i mamy własny algorytm do demozaikowania matrycy Bayera...
Na upartego można modyfikować opensource'owe pluginy do gimpa, też oparte przeważnie na dcRAWie.
[żartuję oczywiście, ale tylko trochę...]