NIe kumam jaki jest sens np obróbki a adobeRGB i konwertowania do sRGB? Nie lepiej od strzała pracować w sRGB skoro np: "mój" Lab pracuje tylko w profilu sRGB?
Jak im kiedys zaniosłem proPhoto - to 6 h się męczyli jak to naświetlic![]()
NIe kumam jaki jest sens np obróbki a adobeRGB i konwertowania do sRGB? Nie lepiej od strzała pracować w sRGB skoro np: "mój" Lab pracuje tylko w profilu sRGB?
Jak im kiedys zaniosłem proPhoto - to 6 h się męczyli jak to naświetlic![]()
Takie odniosłem wrażenie, że przy pracy w szerszym profilu na starcie nie tracę np. jasnych czerwieni, czy innych skrajnych tonów. W sRGB od razu są to płaskie placki, które ani levelami ani innymi curvami nie wyciągniesz, a i RAWkombajny czasem kapitulują. Potem, oczywiście traci się część tych tonów, równając w dół. Ale przynajmniej wiesz, że apart nie zgubił tego i że da się toto odpowiednią obróbką i kombinatoryką ocalić w tym czy mniejszym stopniu. Ja wolę mieć więcej i mieć z czego przycinać. Ale to już indywidualne zboczenia... ;]Zamieszczone przez Magus
Lekki offtopic
Ponieważ filtry na matrycach są mało selektywne tzn np. piksel zielony łapie sporo czerwieni i niebieskiego to czy dobrym pomysłem byłoby założenie na obiektyw filtru np. fioletowego, który by ograniczał zielony.
W tym momencie kanały R i B można by odrzucic a kanał G traktować jako luminancję. Czy to dobry pomysł?
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że części skrajne widma byłaby nieobecne na zdjęciu.
Jeśli ktoś stwierdzi, że to bzdety proszę się nie krępować![]()
Moim zdaniem mało sensu ma biczowanie się na etapie rejestracji. Czhyba, że sam sobie zrobisz algorytm demozaikowania matrycy Bayera.Zamieszczone przez skow
Pozdrawiam
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
.... że tak zapytam - o czym wy piszecie?
Ke ?
Ja, jesli mam byc szczery, juz jakis czas temu sie pogubilem...Zamieszczone przez Magus
![]()
Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia
Mnie rozbił "algorytm demozaikowania matrycy Bayera." bo nie mam pojęcia co to jest i zastanawiam się czy w związku z tym dalej mogę fotografować? Czy brak tej wiedzy zniszczy moje zdjęcia?
Z pewnością. Aparat i obiektywy na Allegro. Tylko to pozostaje...Zamieszczone przez Magus
![]()
Ja juz przy barycie zaczalem wymiekac...
Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia
A przecież to bardzo proste...
Bierzemy kod źródłowy dcRAWa i modyfikujemy go do własnych potrzeb, tam, gdzie mowa jest o ORFach. Trochę eksperymentów i mamy własny algorytm do demozaikowania matrycy Bayera...
Na upartego można modyfikować opensource'owe pluginy do gimpa, też oparte przeważnie na dcRAWie.
[żartuję oczywiście, ale tylko trochę...]