Strona 15 z 19 PierwszyPierwszy ... 51314151617 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 190

Wątek: pierwszy negatyw - wrażenia :-)

rodzyn
    Gość
    niestety pozytywnych narwańców niewielu , a tu liczy się szmal , więc zwalniają rzutami linie produkcyjne- przy dobrym przechowywaniu w lodówce 7-10 lat bezpiecznych, aaaaaaaaaaa potem 4D

pat.p
    Gość
    Mam nadzieję, że chociaż Ilford nie wypłata psikusa... Nie zrobią jaj i np. nie ukaże się ogłoszenie, że "HP5+, Delta 400, Delta 3200, FP4+ discontinued", bo chyba pojadę i zrobię im jesień średniowiecza z ich żałosnych zadków...
    Kodak, póki co, robi T-Maxa 400. Coś tam może przetrwa... Ku swojej własnej zgrozie, nie mam chęci na korzystanie z LX3, OM i Contax mi wystarczą.

Pozdrawiam
    Pat

PS Przy okazji... Jaki diapozytyw polecacie na początek? Wiosna, kolory, miasto... Będę wdzięczny za podpowiedź.

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Przjdzie zbierać filmy na zapas i kisić w słoikach jak ogórki
    Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.

rodzyn
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez pat.p Zobacz posta
    Mam nadzieję, że chociaż Ilford nie wypłata psikusa... Nie zrobią jaj i np. nie ukaże się ogłoszenie, że "HP5+, Delta 400, Delta 3200, FP4+ discontinued", bo chyba pojadę i zrobię im jesień średniowiecza z ich żałosnych zadków...
    Kodak, póki co, robi T-Maxa 400. Coś tam może przetrwa... Ku swojej własnej zgrozie, nie mam chęci na korzystanie z LX3, OM i Contax mi wystarczą.

Pozdrawiam
    Pat

PS Przy okazji... Jaki diapozytyw polecacie na początek? Wiosna, kolory, miasto... Będę wdzięczny za podpowiedź.

FUJI VELVIA 50 asa moim zdanie jest świetna chociaż niekiedy ciut za kontrastowa i przesycona -wtedy 100.
    dobrze ją wołać w chemii pochodzącej od FUJI wprawdzie E-6 to E-6 , ale w FUJI zawsze było najbardziej dopieszczone.
    Ostatnio edytowane przez rodzyn ; 12.03.10 o 16:24

pat.p
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez rodzyn Zobacz posta
    nie wiem jakie miałeś stężenie R09, ale gdybyś go bardziej rozcieńczył i pociągął czasem , podziałał by troszkę akutancyjnie , a ziarno było mniejsze i łądniejsze .
    Większe rozcieńczenie powoduje szybkie utlenianie wywoływacza!
    Pozwodzenia
    Nie doczytałem, durny jakiś dzisiaj jestem... Oczywiście na Fomapanie JEST duże ziarno i w pełni się zgadzam z Twoimi odczuciami. Następnym razem będzie mniejsze stężenie (nie pamiętam, jakie było - muszę zerknąć do dziennika ciemniowego, zagrzebanego w kartonach przed przeprowadzką...) i dłuższe wołanie. Moja odpowiedź dotyczyła nie Fomapanu, tylko Rollei Retro 100. Tam dla mnie jest ok - nie najgorzej w każdym razie.
    Jak będę się pastwił nad Fomapanem, podpytam Was o czas i stężenie, żeby wyciągnąć jak najwięcej.

W ogóle, myślę dużo o samej idei, celowości wywoływania negatywów i pojawiają się pytania...
    Wielu fanów analogowych doznań bez namysłu forsuje, eksperymentuje, szuka kontrastu, ostrości żyletki itp. Czy nie powinno być tak, że:

1. Pierwszych kilkadziesiąt rolek wołamy i naświetlamy NOMINALNIE, żeby zobaczyć, co w trawie piszczy,

2. Za każdym razem, jeśli swędzi nas łapa, żeby coś zmienić (parametry naświetlania, wywoływania, samą chemię itp) - zmieniamy JEDNĄ rzecz. Żeby kontrolować przyczyny i zakres zmian...,

3. Szukamy szczegółów w cieniach i nie przepalamy (mówię o negatywach, nie odbitkach), żeby mieć dobry, w miarę równy i neutralny punkt wyjścia do dalszej obróbki.

Poprawcie mnie, jeśli się mylę. Chciałbym ustawić sobie plan działania na dłużej i - w miarę możliwości - błądzić jak najmniej i jak najefektywniej

Pozdrawiam
    Pat

rodzyn
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez pat.p Zobacz posta
    Nie doczytałem, durny jakiś dzisiaj jestem... Oczywiście na Fomapanie JEST duże ziarno i w pełni się zgadzam z Twoimi odczuciami. Następnym razem będzie mniejsze stężenie (nie pamiętam, jakie było - muszę zerknąć do dziennika ciemniowego, zagrzebanego w kartonach przed przeprowadzką...) i dłuższe wołanie. Moja odpowiedź dotyczyła nie Fomapanu, tylko Rollei Retro 100. Tam dla mnie jest ok - nie najgorzej w każdym razie.
    Jak będę się pastwił nad Fomapanem, podpytam Was o czas i stężenie, żeby wyciągnąć jak najwięcej.

W ogóle, myślę dużo o samej idei, celowości wywoływania negatywów i pojawiają się pytania...
    Wielu fanów analogowych doznań bez namysłu forsuje, eksperymentuje, szuka kontrastu, ostrości żyletki itp. Czy nie powinno być tak, że:

1. Pierwszych kilkadziesiąt rolek wołamy i naświetlamy NOMINALNIE, żeby zobaczyć, co w trawie piszczy,

2. Za każdym razem, jeśli swędzi nas łapa, żeby coś zmienić (parametry naświetlania, wywoływania, samą chemię itp) - zmieniamy JEDNĄ rzecz. Żeby kontrolować przyczyny i zakres zmian...,

3. Szukamy szczegółów w cieniach i nie przepalamy (mówię o negatywach, nie odbitkach), żeby mieć dobry, w miarę równy i neutralny punkt wyjścia do dalszej obróbki.

Poprawcie mnie, jeśli się mylę. Chciałbym ustawić sobie plan działania na dłużej i - w miarę możliwości - błądzić jak najmniej i jak najefektywniej

Pozdrawiam
    Pat
    ad 1)Myślę , że 5 prób wystarczy Tobie na rozeznanie.
    ad 2) zdecdowanie jedna zmiana - wtedy widzisz kierunek zmian.
    ad 3) szukamu punkt rónowagii międzu informacją w cienia a ziarnem.
    po pierwszych fascynacjach ziarnem , przychodzą poszukiwania pewnej równowagi między ziarnem, a rozpiętoscią tonalną.
    Jeżeli jest do zdobycia to spróbuj też A-49 teoretycznie ultradrobnozianisty ale wiele można z niego uzyskać .
    R-09 ma jedną wadę - jego charakterystyka zmienia się w czasie ( przy długim przechowywaniu-utlenianie roztworu matki), choć najbardziej dotyczy to dużych rozcieńczeń 1:100 w górę są praktycznie jednorazowe(najlepiej traktować go jak jednorazowy).
    efekt jak u Mirka54 to już filtry : pomarańczowy i czerwony zabawa zwłaszcza w krajobrazie warta świeczki.
    Ostatnio edytowane przez rodzyn ; 13.03.10 o 15:06

pat.p
    Gość
    Dzięki jeszcze raz za rady i sugestie.
    A moglibyście podpowiedzieć, jak naświetlać diapozytyw? Kupiłem Velvię 50 i mam aparat z pomiarem centralnie ważonym... (niby punktowy lepszy, ale centralnie ważonym też się chyba da...)

Z góry dziękuję

Pozdrawiam
    Pat

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Nade wszystko dokładnie. Slajdy wymagają precyzyjnego naswietlenia. Lepiej niedoświetlić 1 EV niż prześwietlić 0,5. Zwróć uwagę na barwę swiatła. N opakowaniu podaja do jakiej barwy jest film. Ty zapewne masz film do światła dziennego, więc w pomieszceniach i o zachodzie wyjdą Ci czerwone.
    Rób, nie martw się. Po pierwszym filmie zobaczysz co i jak. I już będziesz wiedział.
    Powodzenia
    Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.

pat.p
    Gość
    Dziękuję bardzo

Tak, ten film ma napisane "Daylight". Będę uważał i starał się naświetlać jak najdokładniej. Czekam na wtorek-środę, ma rano być światło.

Pozdrawiam
    Pat

pat.p
    Gość
    Witam i odkurzam.

Przeprowadzka do Tarnowa skutecznie odciągnęła mnie od Internetu (i dobrze), i od Forum (mniej dobrze ).
    Nie znaczy to, że przestałem robić zdjęcia, przeciwnie. Robię ich więcej, kupiłem nawet powiększalnik, który czeka na stole, aż wreszcie zainstaluję żaluzje/rolety. Niech stanie się ciemność .

Póki co - wywołałem kilka filmów w Ilfosolu 3 i jestem zadowolony. HP5+ wypada jak dla mnie znacznie lepiej w tym wywoływaczu, niż w R09.
    A najfajniej wyszła Agfa APX 100, naświetlona na ISO 80.
    Postaram się dziś wrzucić próbki. Polecam ten wywoływacz do eksperymentów .

Pozdrawiam
    Pat