Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 98

Wątek: E-30 czy zmiana systemu?

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Jeśli focisz dla siebie/rodziny, to po co zmieniać body? Lepiej dokupić np. ZD50@2.0 i katować dalej. Sposób, w jaki zostało zadane pytanie sugeruje że pstrykasz hobbistycznie i pytasz co zrobić z nadmiarem monety.

Jeśli jednak zamierzasz focić za kasę, to nie sądzę żeby zmiana na E-30 była dobrym krokiem... Wszyscy gadają o stabilizacji a mało kto o tym, że światło dosłownie parzy matryce zastosowane w OLKACH...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MaxMartini Zobacz posta
    zaladuj sobie oba do acr i sam zobaczysz ze z e50 jest jasniejszy, nic samemu sie nie robi
    Wywołałem w LR i zdjęcie z E-520 jest w minimalnym stopniu jaśniejsze, jak niewiele bardziej, niż te wywołane w RawTherapee. Może to wynikać z nieco innego oświetlania (scenki się nieco różnią) lub z innej interpretacji samych wywoływarek. Z grubsza jednak ekspozycja obu zdjęć jest zbliżona - w RT niemal identyczna, w LR mniej, ale nadal podobna. Nie jest to na pewno różnica rzędu 1 EV, jaka wynikałaby z różnych czułości matryc, więc z całą pewnością LR stosuje automatyczną korekcję poziomu jasności, tyle tylko, że z nieco gorszym skutkiem niż RT.

I właśnie dlatego przestałem używać ACR i Lightrooma, bo z plikami Olympusa radzi sobie gorzej, niż darmowy RawTherapee. Pisałem o tym tutaj: https://forum.olympusclub.pl/showpos...postcount=1460

w przypadku 1 dzialki przeslony i zwiekszenia 2 krotnie czy zmniejszenia czasu sprawa jest prosta i latwa, tak jak piszesz

ale tutaj nie mamy takiej sytuacji, dlatego ze wzoru wyszlo ze te 2 ekspozycje to nie to samo
    Nie kupuję tego. Jeśli zmniejszenie przysłony o x EV można skorygować zmniejszeniem czasu naświetlania również o x EV, to równie dobrze zmniejszenie wartości przysłony o y EV można skompensować skróceniem czasu o y EV. I nie ma tutaj znaczenia, czy x=1, y=1,3, a z=172403745.

te 2 cropy teraz wygladaja lepiej, bo ten poprzedni (zmniejszony) jak byk wygladal na zblurowanego,
    To normalne, przy zmniejszaniu zdjęcia szum staje się mniej widoczny, a rozdzielczość nieco spada, więc często w takich przypadkach trzeba wyostrzyć obraz. Można też się pobawić różnymi algorytmami interpolacji.

zrob odwrotnie czyli powieksz mniejszy,
    odejmnij troche ev z fotki na 520
    zeby zrownac poziomy, potem dodaj kontrast do 520, bo fotka z e30 ma wiekszy kontrast

wytnij na lewelsach troche najniszych poziomow czarnego (wtedy zrobi ci sie szmatka w kubku czarna, jak w e30) to sprytne posuniecie bo odcina po prostu najciemnjesze partie w ktorych wystepuja szumy i zastepuje sie je po prostu czernia

potem zinterpoluj to z e520 do 12mega i znajdz roznice

ja pobawilem sie troche tymi rawami, przyjrzalem sie dokladnie, i roznice sa kosmetyczne, na granicy bledow expozycji, innej barwy swiatla i oswietlenia

dlatego dla samej jakosci obrazu kompletnie nie ma sensu upgrade
    Nie ma potrzeby robić takich rzeczy, bo nie ma dwóch identycznych rawów przedstawiających tę samą scenę tak samo oświetloną, a to niezbędne, jeśli mamy się doszukiwać takich szczegółów. Poza tym żeby sprawić, że zdjęcie z E-520 zbliży się do E-30, trzeba włożyć to trochę pracy i czasu, a tak nie będzie równie dobre. Sądzę, że te 0,3 EV różnicy w szumach pozostanie, tym bardziej, jeśli powiększysz zdjęcie z E-520 do 12 mpx. Szum stanie jeszcze bardziej widoczny, a do tego dostaniesz artefakty wynikające z interpolacji w górę gratis (w przeciwieństwie do zmniejszenia zdjęcia z E-30 do 10 mpx, bo przy interpolacji w dół takie niespodzianki nie występują, więc E-30 zyskuje tu podwójnie).

Możesz uważać, że to nadal niewielka poprawa jakości, ale trzeba mieć na uwadze to, że jakość zdjęć na tym się nie kończy. Jakość zdjęć to też wyższy DR, lepiej działający światłomierz (lepiej naświetlone zdjęcie to zdjęcie lepszej jakości), szybszy, dokładniejszy, bardziej czuły AF z dużo większą ilością punktów (zdjęcie z lepiej trafioną ostrością to zdjęcie lepszej jakości), bardziej skuteczna stabilizacja obrazu, szybsze zdjęcia seryjne, większy wizjer - to wszystko może się przełożyć na jakość zdjęć.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Epikur i Martini, zanim skoczycie sobie do gardeł zaczekajcie aż autor wątku napisze drugi post...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    296
    Moja galeria
    Nie napisze, poszedł do sklepu.
    A dziś zamknięte.
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    autorze watku : tak musze napisac gdyz osobiste wycieczki zacmily pytanie i autora
    jesli w najbliszych dniach oly (ktorego kocham i preferuje od lat) nie pokaze "czegos" to bedzie kilka malo uzywanych i dobrych obiektywow na sprzedaz ...
    celujac w Twoje pytanie ... mam E520 i E30 poza funkcjonalnoscia w uzytkowaniu (oczywiscie na korzysc 30-tki) mega wielkich a nawet wielkich roznic w jakosci zdjec nie widze (wieksze znaczenie maja obiektywy niz body w tym przypadku) wiec jesli tak jak i ja masz pare pln na wydanie na sprzet (na pochybel wszystkim onanistom sprzetowym i fanatykom fotografowania kresek czy innych testow) dawaj w inny system ktory da Tobie satysfakcje z kolorow szumow i innych pie$%#& abbbbberacji heheheheh pozdro i na zdrowie

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL Zobacz posta
    Jeśli focisz dla siebie/rodziny, to po co zmieniać body? Lepiej dokupić np. ZD50@2.0 i katować dalej. Sposób, w jaki zostało zadane pytanie sugeruje że pstrykasz hobbistycznie i pytasz co zrobić z nadmiarem monety.

Jeśli jednak zamierzasz focić za kasę, to nie sądzę żeby zmiana na E-30 była dobrym krokiem... Wszyscy gadają o stabilizacji a mało kto o tym, że światło dosłownie parzy matryce zastosowane w OLKACH...
    obiema rękami się piszę:
    1.jesli hobbistycznie - E-30 jest w fajnej promocji z gripem lub lampa i włala
    2. jesli planujesz zarobkowo cykać (bym brał osobiście D300 lub D700 + dobre szkło) ale za to się słono płaci: 10k zł w pierwszym lub 13k zł w drugim przypadku.
    www.tekkenolandia.pl
    E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8

| OlyJedi Awatar tank_driver
    Mieszka w
    Phalsbourg / Francja
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Miałem podobny problem co Autor wątku, i mimo że E30 leżała mi w dłoni jak przyklejona, a układ przycisków rozpoznałem z zamkniętymi oczyma, to wybrałem śliską i obleśną (w bezpośrednim porównaniu) puchę D90.
    Dlaczego ? Bo nie lubię tachać statywu i siedzieć przy komputerze wyciągając cienie lub ratując światła. Akurat to powinien za mnie zrobić aparat. Do ISO 1600 mam zapas jakości, DR niewiele mniejszy niż w FUJI S5 PRO, AF śmiga jak odrzutowiec, tylko...
    No właśnie, tylko optyka nie ta. Kiedyś czytałem w różnych wątkach, że użytkownicy 4/3 mają przekichane, bo malutko szkieł i u nich i nikt z zewnątrz nie kwapi się by pomóc.
    Ale teraz, po przetarciu oczu okazuje się, że bardziej będzie brakowało szkieł w systemie Nikona niż 4/3. Dlaczego ? Wystarczy przepatrzeć testy, najlepiej to, co wypisane jest po słowie "WADY", a w opiniach wielokrotnie powtarzane "zazdroszczę Im szkieł...".
    Słowem: jeśli masz kapuchy sporo i stać Cię na szkła PRO, zmień system. Jeśli liczysz że za tą samą cenę u innych dostaniesz lepsze - to też zmień, ale nastawienie. Chyba nikt nie optyki z lepszym stosunkiem jakość/cena niż Olek, przynajmniej w przypadku NIE-MEGA-JASNYCH-ZOOMÓW.
    Polecam pomacać, popstrykać, nie poddawać się emocjom.
    Telepie Ci się lampa ? Sprawdź to !
    http://forum.olympusclub.pl/showthre...a+stopki+lampy
    Jeśli poznałeś kobietę swoich marzeń, to od razu zapomnij o jakichkolwiek innych !

Alleg_pl
    Gość
    ja ciagle twierdze ze duzo z "wad" olkowych mozna uniknac poznajac troche swoja puszke.
    to troche jak z różnymi filmami do analogów. kazdy byl inny, i kazdy mieli swoje typu. i z tych najlepszych filmów mozna bylo skisic zdjęcie, zle wywołujac film. i z beznadziejnego filmu mozna bylo uzyskac ladna odbitke. ajj... czuje ze sie narazam.

chociaz mialbym opory przed braniem go(olka) na slub. tzn, nie zeby sie nie dało. bo da sie i to nawet bardzo ładnie.
    z nikonem mozna troche wyłaczyć myslenie, moze tak to lepiej zabrzmi
    i ma sie zapas iso. ktore czasami naprawde, sie przydaje.

co prawda osobiscie mam atm odstawke od slubniaków, ale to takie spostrzezenia luzne z mojej strony.

Mawiaja iż złej baletnicy... czasami zmiana systemu na niewiele sie zda
    kupuj sprzedaj szukaj złotego srodka. zaden internetowy fachowiec Ci w tym nie pomoze. znajdz kogos w swoim miescie kto ma e30. popytaj moze ktos ma D90. porob zdjecia. SAM. zamknij to dxo, zacznij myslec samodzielnie.

ot takie gadanie głupiego. pewnie zaraz minus rep pojdzie, albo mi ktos rzuci cieta riposte...
    "a pytal sie Ciebie ktoś?"
    Ostatnio edytowane przez Alleg_pl ; 1.11.09 o 12:12

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tank_driver Zobacz posta
    No właśnie, tylko optyka nie ta. Kiedyś czytałem w różnych wątkach, że użytkownicy 4/3 mają przekichane, bo malutko szkieł i u nich i nikt z zewnątrz nie kwapi się by pomóc.
    Ale teraz, po przetarciu oczu okazuje się, że bardziej będzie brakowało szkieł w systemie Nikona niż 4/3. Dlaczego ? Wystarczy przepatrzeć testy, najlepiej to, co wypisane jest po słowie "WADY", a w opiniach wielokrotnie powtarzane "zazdroszczę Im szkieł...".
    Słowem: jeśli masz kapuchy sporo i stać Cię na szkła PRO, zmień system. Jeśli liczysz że za tą samą cenę u innych dostaniesz lepsze - to też zmień, ale nastawienie. Chyba nikt nie optyki z lepszym stosunkiem jakość/cena niż Olek, przynajmniej w przypadku NIE-MEGA-JASNYCH-ZOOMÓW.
    Polecam pomacać, popstrykać, nie poddawać się emocjom.
    co do szkiel od nikona, to fakt, szkiel jest duzo
    jest troche badziewia, ale mozna zlozyc niezly zestaw za tanie pieniadze

lepsza jakosc szkiel olympusa to w duzej czesci zasluga wiekszego cropa ktore wicinaja najwieksze znieksztalcenia z ogniskowej

szkla z nikona odroznia najbardziej od olympusowych wieksza dystorsja
    troche bardziej miekkie rogi
    i to ze jasne podstawowe szkla sa drogie

ale kitowy 18-55vr z nikona to chyba 2 najlepszy standardowy zoom
    ma male dystorsje i jest ostry, bardzo dobra alternatywa dla olkowego kita
    tutaj nie ma problemow

gorzej z tymi dluzszymi zoomami, jest ich duzo, ale tam dystorsje sa juz znaczne i dochodza aberacje i problemy z ostroscia na rogach
    no i nie sa jasne (np 18-105 ma 5% dystorsje! 18-200 podobnie)

i tylko tutaj nikon odstaje od olka ktory ma swietne 14-54 oraz 12-60 i w dosyc ludzkich cenach

ale stalki nikona, 35,50,85,105, stalki sigmy 30,50mm sa swietne i nie tak drogie
    i jest super szklo tamron 28-75mm 2.8, ostry, minimalne znieksztalcenia
    idealny na spacer i do focenia na zewnatrz (bez krajobrazow)
    jest tez 70-200 2.8 tamrona, kolejne swietne szklo

i jest swietna sigma 10-20mm, w olku tez jest, ale w nikonie to 15mm a w olku az 20mm a to duza roznica przy tej ogniskowej

jesli czegos brakuje w nikonie zaawansowanemu pstrykaczowi w porownaniu do olka, to tylko alternatywy dla 14-54 oraz 12-60 o porownywalnej cenie i takiej samej jasnosci

Awatar rojs1
    Mieszka w
    Dortmund
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Jedno małe pytanie i taka burza. Dziękuję bardzo wszystkim, którzy zabrali głos.
    Pozostałem wierny Olkowi.
    I tak jak napisał jeden z forumowiczów, rzeczywiście byłem w salonie ale wczoraj.
    Zakupilem E-3 ZD 14-54.
    Pozdrawiam wszystkich