Strona 10 z 10 PierwszyPierwszy ... 8910
Pokaż wyniki od 91 do 98 z 98

Wątek: E-30 czy zmiana systemu?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Odp: E-30 czy zmiana systemu?

Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    Interpretacja tego snu to wyzwanie :P
    Intryguje mnie jednak skad mi sie ten super cichy tryb pracy wzial?

T.
    Żeby Cię z tego pięknego snu nie budzić klapnięciem lustra

PS. Tryb cichy był dla mnie niespodzianką w D5100, przydał się raz w kościele.
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Moominek Zobacz posta
    Żeby Cię z tego pięknego snu nie budzić klapnięciem lustra

PS. Tryb cichy był dla mnie niespodzianką w D5100, przydał się raz w kościele.
    No tak.. ale jak to dziala? Faktycznie ciszej jest?

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    80
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Wiesz nie zdarzyło mi się ustawić go wyżej niż 1000, co nie znaczy ,że nie przydaje się i więcej. Najczęściej jadę na 200 i 100 a na dłuższych czasach używam statywu. Ale to taka specyfika "mojej"fotografii.
    Pozdrawiam AP.
    Staram się nie wychodzić poza iso 800 - przeglądałem ostatnio zestawienia LR i tylko 40 zdjęć wykonałem na wyższym iso ale cieszę się, że mam je użyteczne. Czasem chcę "zabrać" jakiś eksponat muzealny ze sobą i tutaj wysokie iso jest wybawieniem - o statywie nie ma mowy a z lampą bywa różnie.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

darkelf
    Gość

Ja rzadko wychodzę ponad ISO 100 (i wiem, że E-30 natywnie działa w 200 a i tak używam 100).

| OlyJedi Awatar MaciekMG
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria

Ech, skoro już o snach mowa, to śni mi się user-oriented nakładka na oprogramowanie obiektywu/aparatu. Taki Oly-Linux. wybieram sobie klocki, układam je sobie w odpowiedniej konfiguracji et voila! - mam wymarzony sprzęt. Tzn. sprzęt ten sam, ale np. ostrzy nie od max-min FD obiektywu, latając od końca do końca, ale biega w ustalonym przeze mnie programowo zakresie i tylko tam szuka ostrości, przez Wi-Fi/Bluetooth/cokolwiek innego łączy się z laptopem i w stanie rzeczywistym pozwala na sterowanie aparatem/obiektywem/lampami. Menu zawiera nie wszystko, co się da, ale tylko to, co w danej wersji aparatu jest potrzebne i w takiej konfiguracji, by było pod ręką. Ekran dotykowy, wizjer optyczny, Zgodziłbym się nawet na podpięcie do body akumulatora samochodowego, aby tylko aparat nie umarł w czasie akcji z braku energii.
    Tak, jak w SP-550UZ mam cztery tryby My mode, tak tu sobie ustawiam tryb 'ptaszki', tryb 'makro', tryb 'sport', tryb 'portret', z własnym menu, etc. Co jakiś czas, ot, tak co pół roku, znana mi firma rozpoczynająca się na "O" dorzuca mi kolejne wersje oprogramowania do korpusu, do obiektywów, ba! nawet przecudownie spolszczoną, lightroomopodobną wersję OlympusMistrzemJest.
    Uzupełnijmy jeszcze moje zwidy senne o łatwą wymianę/usunięcie filtru antyaliasingowego, wsuwane w obiektyw filtry pasmowe/UV/IR, kartę pamięci rzędu 128GB, no i budzik, by nie zaspać do pracy.

Te sny nie są tak do końca głupie, w technice łączności SDR (Software Defined Radio) daje już takie możliwości, które dostępne były na ekstremalnie drogim sprzęcie, tymczasem realizowane są na jednopłytkowym urządzeniu i laptopie z dobrą kartą dźwiękową. A światło to przecież też fala elektromagnetyczna .
    Ostatnio edytowane przez MaciekMG ; 30.03.12 o 00:09
    pozdrawiam, Maciek (E-620+ E-PL6 + parę innych rzeczy)
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------
    'Kochana Redakcjo, chcę grać jak Mozart. Jaki fortepian powinienem sobie kupić?'

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez MaciekMG Zobacz posta
    Ech, skoro już o snach mowa, to śni mi się user-oriented nakładka na oprogramowanie obiektywu/aparatu. Taki Oly-Linux. wybieram sobie klocki, układam je sobie w odpowiedniej konfiguracji et voila! - mam wymarzony sprzęt. Tzn. sprzęt ten sam, ale np. ostrzy nie od max-min FD obiektywu, latając od końca do końca, ale biega w ustalonym przeze mnie programowo zakresie i tylko tam szuka ostrości, przez Wi-Fi/Bluetooth/cokolwiek innego łączy się z laptopem i w stanie rzeczywistym pozwala na sterowanie aparatem/obiektywem/lampami. Menu zawiera nie wszystko, co się da, ale tylko to, co w danej wersji aparatu jest potrzebne i w takiej konfiguracji, by było pod ręką. Ekran dotykowy, wizjer optyczny, Zgodziłbym się nawet na podpięcie do body akumulatora samochodowego, aby tylko aparat nie umarł w czasie akcji z braku energii.
    Tak, jak w SP-550UZ mam cztery tryby My mode, tak tu sobie ustawiam tryb 'ptaszki', tryb 'makro', tryb 'sport', tryb 'portret', z własnym menu, etc. Co jakiś czas, ot, tak co pół roku, znana mi firma rozpoczynająca się na "O" dorzuca mi kolejne wersje oprogramowania do korpusu, do obiektywów, ba! nawet przecudownie spolszczoną, lightroomopodobną wersję OlympusMistrzemJest.
    Uzupełnijmy jeszcze moje zwidy senne o łatwą wymianę/usunięcie filtru antyaliasingowego, wsuwane w obiektyw filtry pasmowe/UV/IR, kartę pamięci rzędu 128GB, no i budzik, by nie zaspać do pracy.

Te sny nie są tak do końca głupie, w technice łączności SDR (Software Defined Radio) daje już takie możliwości, które dostępne były na ekstremalnie drogim sprzęcie, tymczasem realizowane są na jednopłytkowym urządzeniu i laptopie z dobrą kartą dźwiękową. A światło to przecież też fala elektromagnetyczna .

Piękne marzenie , ale to nie z Olkiem , oprogramowanie dodatkowe zawsze u Olka leżało , a za mało tych aparatów jest w obrocie , by entuzjaści napisali niezależne oprogramowanie jak to ma miejsce z Canonem.
    Pozdrawiam AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar glos_ludu
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez MaciekMG Zobacz posta
    A światło to przecież też fala elektromagnetyczna .
    ale częstotliwości trochę inne

@apz
    Do Olka faktycznie nikt się jeszcze nie odważył, ale u Panasonica podobno niezależny soft rozwija się bardzo obiecująco
    Stary E-500 | OM-2 prawie nówka
    kity | M24/2.8; Z35/2.8; Z50 1.8
    znaczenie słowa "bynajmniej"

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez glos_ludu Zobacz posta
    ale częstotliwości trochę inne

@apz
    Do Olka faktycznie nikt się jeszcze nie odważył, ale u Panasonica podobno niezależny soft rozwija się bardzo obiecująco
    Ponoć poprawiają tylko filmowanie, niestety.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro