http://www.impactlab.com/wp-content/...n_tribute2.jpg
Optyczni wiedza dobrze co piszą, inna sprawa jest to czy DR poniżej średniej aż tak bardzo przeszkadza w robieniu zdjęć - to nie jedyny parametr który się bierze pod uwagę.
Dziękuje za uwagę.
http://www.impactlab.com/wp-content/...n_tribute2.jpg
Optyczni wiedza dobrze co piszą, inna sprawa jest to czy DR poniżej średniej aż tak bardzo przeszkadza w robieniu zdjęć - to nie jedyny parametr który się bierze pod uwagę.
Dziękuje za uwagę.
Jesli zalezy Ci na stosunku jakosc-cena pzry malych rozmiarach to tylko olki - e4xx lub 620, chyba, ze jakies uzywane 3xx. Sam mam i uzywam e410 z maluchow i naprawde, do streetow i krajobrazu jak znalazl, po to stworzony.
Jeszcze pentax robi przyzwoite aparaty o malych rozmiarach. Co do upadku pentaxa to wlozylbym to miedzy bajki - HOYA jest zbyt gigantycznym koncernem a pentax to zbyt dobra marka, by cos sie mialo sypnac.
Co do testow optycznych i calej reszty "testerow", wykresikow i mierzenia... zapomnij o tym w ogole - gdyby ich sluchac to nikt by olka nie kupil a sprzet naprawde godny polecenia.
PS - panowie od Olyego powinni mi odpalic cos za reklame![]()
Darekwbardzo ładne zdjęcia.
Zachęta do zakupu Olka... lepsza niż wyniki wykresów i testy.
Dylemat nie do roztrzygnięciaalbo lekkość, albo jakkość
G11 robi dobre zdjęcia, jak ma czujne oko z drugiej strony
A Olka można rozbudować i mieć sporo świetnych obiektywów w niewygórowanych cenach.
Pozdrawiam
Pat
Czy optyczni nie wiedza? Wiedza. Pisza o technikaliach, ktore fotografa w zasadzie nie powinny zanadto interesowac a juz tym bardziej wplywac na zakup tej czy innej marki aparatu. Prawda taka, ze czy to bedzie oly, czy pentax, czy s,c,n - na obraz wplywa czlowiek w najwiekszym stopniu.
Co do "tachania" "ciezkiego spzretu" - znam takich co zabieraja DZIS aparaty 4x5 cala w gory i zyja. Przy tym te 0,5 kg to pestka. A poza tym w gorach sie na szyi aparatu nie nosi raczej do plecaka/torby po pstryku sie chowa, wiec karku nie ukreci.
Jak masz na 620 to sie nei zastanawiaj, rozmiar e4xx i stabilizacja w korpusie. Wszystko o czym mozna w streecie marzyc. W gorach zreszta tez. niech zyjei niech moze pomysli nad full framem, bo crop mnie juz denerwuje... a ja naprawde chce zostac przy olim
PS - nie chce plusika do reputacji za wychwalanie czegos tak pochwaly godnego...
Witam !
G11 dla mnie odpada bo nie masz szerokiego kata a zoom
jest ograniczony.
Wagowo wcale nie jest az taki lekki... Mialem go w rekach
to taka mala cegla jest.
Jak robisz krajobrazy to potrzebujesz precyzji w drobnych
detalach a kompakt z mala fizycznie matryca bedzie Ci nieco ciapcial
nie mowiac juz o wyzszym ISO.
Wszystko zalezy co komu potrzeba i widzialem pare lat temu
na scianach krajobrazy robione z kompaktu o gorszych parametrach
niz obecne i calkiem to fajnie wygladalo.
Bylo mniej ostro ale... calosc fajnie sie odbieralo.
Moze to tez jest przeslanie, ze technologia to jedno a
zlapanie chwili to drugie
Pozdrawiam
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak
Ja testowo zakupilem za 60PLN uzywanego Canona S60.
Obiektyw od 28mm, matryca z tych wiekszych, czyli 1/1.8", LX3 ma delikatnie wieksza. Ale upakowanie pikseli w canonie duzo mniejsze. Znajomy fotograf nosil takiego zawsze przy sobie i byl zachwycony. Obsluguje RAW.
Dlaczego podaje ten model? Dlatego ze mozna kupic stare dobre uzywane kompakty za bardzo male pieniadze, beda gorsze od dslr'a, ale lusztrzanki nie nosimy zawsze ze soba. Lepszy w kieszeni taki niz zaden.
Ja jestem zdania, że jeśli ktoś się interesuje fotografią i chce mieć wpływ na aparat a przede wszystkim na jakość zrobionych zdjęć, a nie głupio wciskać przycisk spustu migawki w kompakcie, to powinien zainwestować w jakiś porządniejszy aparacik. Są aparaty, nazwijmy to bardziej profesjonalne, niż zwykłe kompakty, dla amatorów. I można też je kupić za niewygórowane ceny; także zachęcam gorąco do kupna lustrzanki cyfrowej i wyjścia w plener popróbować sobie możliwości jakie ten aparat posiadaPóźniej jeśli będziesz się rozwijać fotograficznie możesz dokupić sobie lepszy obiektyw, filtry, lampy błyskowe i wszelkie możliwe akcesoria. A co do wycieczki w góry. Lustrzanki wcale nie są aż takie duże, można kupic sobie fajną, zgrabną torbę, którą przerzucisz przez ramię i nie będzie zbytnim obciążeniem
Żona zażyczyła sobie kompakta, który byłby ładny, zgrabny i poręczny (max. 250g). A jakby od niechcenia dodane było, że: ma kosztować do 600zł, mieć goracą stopkę, ustawienia własne, szeroki i w miarę jasny kąt oraz jakiś zoom.
No i bądź tu mondry![]()
Z kliszą na szyi.
Olympus 35 RD.