Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: E-500 pixele - prosba o rade

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

E-500 pixele - prosba o rade

Witam,

jestem w malym klopocie - a mianowicie kupilem E-500 + 40-150mm, pstryknalem kilka fotek (ok. 100) i po zgraniu zdjec okazalo sie, ze przy ISO 100 mam na zdjeciach kilka czerwonych kropek.

zdjecie
    http://members.chello.pl/j.ostrowski4/pict1.jpg
    ISO 100, exp. 1.3 s, f/4.5, 150mm, quality SHQ

o tyle jest to dziwne, ze nie pojawia sie na wszystkich zdjeciach, choc na zdecydowanej wiekszosci.

drugie zdjecie to juz kompletna porazka -
    http://members.chello.pl/j.ostrowski4/P1050074.JPG
    dane sa w exifie - ISO 100, exp. 60s, f/4.5 150mm, SHQ - bylo juz mocno ciemno.

Co z tym zrobic? czy reklamowac w ramach gwarancji czy cos innego?

Poprzednio mialem Minolte i o czyms takim nie bylo mowy, zarowno jak byla nowa jak i po pstryknieciu 5K zdjec.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Włącz w menu noise reduction i wykonaj ponownie zdjęcie z takim czasem, choć wtedy robienie zdjęcia trwa dłużej...
    pozdrawiam

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam,

no tak jestem swiadom takiego rozwiazania, ale szczerze mowiac nie jest to wyjscie ktore mnie zadowala - tzn. przy dluzszym naswietlaniu to moze jeszcze tak.
    A nie jest to powod do reklamacji?.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    maciekece:

hot pixele to norma. na długich czasach trzeba stosować funkcję NOISE REDUCTION. po jej uaktywnieniu aparat robi dwie fotki - jedną po drugiej. pierwsza fotka to Twoje zdjęcie, druga służy do zamaskowania hotów.

jeśli na normalnych czasach (np. 1/100s) też masz hoty, zrób na zimnym aparacie PIXEL MAPPING - jednokrotnie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez maciekece
    Witam,

no tak jestem swiadom takiego rozwiazania, ale szczerze mowiac nie jest to wyjscie ktore mnie zadowala - tzn. przy dluzszym naswietlaniu to moze jeszcze tak.
    Nie. Zrób pixel mapping zgodnie z instrukcją i po problemie. Pomyśl, że możesz zrobić to sam w Olympusie, a w przypadku innych firm trzeba wysłać do serwisu.

| OlyJedi Awatar siwyjohn
    Mieszka w
    Cz-wa, Wa-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez maciekece
    Dla tak długich czasów każda cyfra z matrycą CCD da ci hotpixele. CCD nagrzewa się podczas pracy i stąd ten efekt. Bez hotów to tylko w analogu Musisz włączyć odejmowanie czarnej klatki, zwaną w menu redukcję szumów - aparat wykona drugią fotografię przy identycznym czasie lecz zamkniętej migawce i odejmie od pierwszego ujęcia. Przy krótszych czasach (np. 1/60s) tego typu problemy pojawiać się nie powinny. Jeśli jednak występują - wykonaj mapowanie pikseli jak radzą koledzy. Jeśli nadal cos jest nie tak - serwis.
    E-1 | HLD-2 | GS-2 ** 14-54/f:2.8-3.5 | 40-150/f:3.5-4.5 ** FL-50 | FP-1
    Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8

| OlyJedi Awatar siwyjohn
    Mieszka w
    Cz-wa, Wa-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez celebrity plus
    Nie. Zrób pixel mapping zgodnie z instrukcją i po problemie. Pomyśl, że możesz zrobić to sam w Olympusie, a w przypadku innych firm trzeba wysłać do serwisu.
    Nie tylko w Olympusie. Lustra Minolty wykonywały mapowanie automatycznie co pewien okres czasu.
    E-1 | HLD-2 | GS-2 ** 14-54/f:2.8-3.5 | 40-150/f:3.5-4.5 ** FL-50 | FP-1
    Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dobrze, wiec poznalem juz metode zaradzenia temu, ale czy tak moze i powinno byc. Aparat mam od tygodnia i juz sa z nim problemy. Chyba zgodzicie sie ze mna, ze w przypadku takiej firmy jaak olympus to nie powinno sie zdarzac? Chyba, ze mam zbyt obre mniemanie o tej firmie

| OlyJedi Awatar johan
    Mieszka w
    Siedlce
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Naładuj baterię, wybierz w menu pixel maping i rób zdjęcia przy długich czasach z załączonym noise reduction. Jeśli dalej będziesz (z załączonym NR) miał takie hoty to reklamuj aparat.
    pozdrawiam
    p.s Pixel maping lepiej nie nadużywać (raz na rok wystarczy)
    E-620 | HLD-5 | 14-42 | 40-150 |
    5DmkII | 50D | C20/2.8 | C28/1.8 | C50/1.4 | C85/1.8 | C100/2.8L IS | C200/2.8L II | 300/2.8L IS | TC 1.4X II | TC 2.0X II | 580exII