Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Interpolacja w E-300

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Interpolacja w E-300

Witam.

Może to kogoś zainteresuje: co by było gdyby do aparatu podłączyć idealny obiektyw a przed matrycą nie byłoby filtru antyaliasingowego.

1. Za pomocą E-300 zrobiłem ORFa, którego skopiowałem na komputer.
    2. Tło obrazu ORFa dla pikseli R, G, B ustaliłem na wartość 128
    3. Zrobiłem pionowe pasy o wartośći R,G,B=512 dla x od 250 do 269, od 300 do 301, od 305 do 306 i 308 do 309 (czyli trzy ostatnie pasy o szerokości 2pixeli)
    4. Orfa przegrałem z powrotem do aparatu i przekonwertowałem w aparacie do jotpega.

W załączniku dałem fragment tego zdjęcia powiekszony do 400%. Kolorki wyszły nie szare lecz takie fioletowawe ze wzgledu na WB i saturację.
    Widać tam wyraźnie jak zdjęcie jest mocno wyostrzane i jak dwupikselowe linie sie zlewają.
    Widać też "aberację programową" - pionowa linia (w szerokim pasie) x=250 była czerwono-zielona a linia x=269 była zielono-niebieska. Spowodowało to że lewa krawędź jest bardziej czerwonawa a prawa bardziej niebieska.

Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	skow_test1_173.jpg
Wyświetleń:	552
Rozmiar:	4,3 KB
ID:	846  

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    ciekawe

ja mysle/kombinuje nad czyms innym - jak tu z DNG zrobic ORFa (zeby nakarmic oly-studio)
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Dzisiaj przedstawie jak aparat radzi sobie z hotpikselami.
    Na czarnym tle w Orfie umieściłem trzy hotpixele w kolorze R, G i B. Aparat zinterpolował itp itd a wynik przedstawiłem poniżej.

Górna część zdjęcia (a raczej obrazka) przedstawia to co było przed, dolna to co zrobił E-300.
    Ten wycinek jest w powiększeniu 10x

Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	skow_test2_412.jpg
Wyświetleń:	453
Rozmiar:	4,9 KB
ID:	851  

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    skow:

ciekawie kombinujesz. ja zauważyłem że hoty, które mam w ISO800 OLY Studio elegancko maskuje i nie ma po nich śladu. zarówno te z E-1, jak z E-330 którego testowałem przez chwilę. w sumie wiadomo, że cykanie w JPEG to kupa - tak przemielony obraz nadaje się do sieci i jako format ostateczny dla klienta.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Maków
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Re: Interpolacja w E-300

Cytat Zamieszczone przez skow
    Witam.

Może to kogoś zainteresuje: co by było gdyby do aparatu podłączyć idealny obiektyw a przed matrycą nie byłoby filtru antyaliasingowego.
    To może byłby filtr cyfrowy i dawał wyniki jak w dolnej części twojego przykładu po moich przeróbkach.Jak napiszesz translator orf/jpg dający taki efekt to daj znać.
    A tak poważnie to widzę że nieustajesz w poszukiwaniach własnego algorytmu poprawjającego jakość zdjęć.

Nazwa:	skow_test_d_762.jpg
Wyświetleń:	283
Rozmiar:	34,7 KB
ID:	852  
    Darek

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Chyba się przestawię na fotografię czarno-białą... aż dziw, że aparaty cyfrowe w miarę radzą sobie z właściwymi kolorami.
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Re: Interpolacja w E-300

Cytat Zamieszczone przez dadu
    Cytat Zamieszczone przez skow
    Witam.

To może byłby filtr cyfrowy [...]
    Chyba nie zostałem zrozumiany. Chciałem tutaj uświadomić niektórych, że nawet mając nie wiem jak dobry obiektyw to i tak w ORFie obraz bedzie rozmyty (przez filtr AA) a potem będzie rozmyty przez algorytmy interpolacji a wyostrzanie niewiele pomoże.

Cytat Zamieszczone przez dadu
    A tak poważnie to widzę że nieustajesz w poszukiwaniach własnego algorytmu poprawjającego jakość zdjęć.
    Akurat w tym przypadku testuję cudze algorytmy a konkretnie z E-300

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez blady
    Chyba się przestawię na fotografię czarno-białą... aż dziw, że aparaty cyfrowe w miarę radzą sobie z właściwymi kolorami.
    Radzą ale wyłącznie na drodze programowej. Piksele czerwone z matrycy oprócz czerwonego "łapią" dużo zielonego, zielone łapią sporo czerwonego i niebieskiego a niebieski piksele sporo zielonego.
    Są raczej mało selektywne.
    Oryginalnie obraz w RAWie jest mocno blady i dopiero saturacja z odpowiednio dobranymi wagami przywraca właściwe kolory.