Moje pierwsze foto... z amatorskiego aparatu...
Oceńcie prosze![]()
![]()
Moje pierwsze foto... z amatorskiego aparatu...
Oceńcie prosze![]()
![]()
Witaj
Po pierwsze witaj w clubie
Nie znam Twojego aparatu, jednak założę się, że jesteś nim w stanie zrobić dużo lepsze fotki, zdjęcie w jakiś sposób musi zaciekawić, zainteresować, pokazując fotkę chcesz coś przekazać, zwrócić na coś uwagę - tutaj się to nie udało - nie wiadomo na co patrzeć.
Przeglądaj dział Ocena zdjęć - można się tutaj wszystkiego dowiedzieć na przykładach.
Powodzenia w następnych foceniach.
Pozdrawiam
Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300
Ciezko stwierdzic co jest tematem zdjecia, czy roslina na pierwszym planie, czy ogrodek za nia. No i kolorki z WB Auto... przydaloby sie przestawic, na marna pogode.
Wiecej zdjec rob, nastepne napewno beda lepsze
pozdrawiam, krzysiekz
Ilona,
witaj w klubie.
Proponowałbym przypomnienie sobie momentu wykonywania fotki. Co zaciekawiło Ciebie po ujrzeniu tego w wizjerze? Czym chcialas sie podzielić? Co chcialas pokazać? Co było inspiracja takiego ujęcia, itd. A jak Tobie podoba sie ta fotka? Co spowodowało, ze ja umiescilas na forum?
Przepraszam, ze odpowiadam pytaniem na pytanie. Zaciekawiło mnie jednak, m.i. czym sie kierowalas.
pozdrawiam,
excel
excel, zadałeś serię genialnych pytań, podpisuję się pod nimi. I jeszcze jedno, początki zawsze bywają trudne, którz z nas tego nie doświadczył![]()
E-3, E-300, ZD 14-54,ZD 40-150, ZD 35, ZD 50, ZD 70-300, ZD 50-200, ZD 9-18, ZD 35-100, EC-14 FL-36, FL-50R
Piotr,Zamieszczone przez Piotr Grześ
otoz wlasnie dlatego zadalem te pytania. Kazdy nastepny raz bedzie zatrzymaniem sie nad tym wlasnie: po co? dla kogo? dlaczego? Samokrytyka to dobra, ale trudna sprawa. Niekiedy trudniejsza do zrozumienia, jak poprawne fotografowanie. To przeciez praca nad soba.
pozdrawiam,
excel
Odpowiedz sobie na pytania excela i zrób kolejne zdjęcia. Zobaczysz że będą dużo lepsze.
pozdrawiam
E-620 | HLD-5 | 14-42 | 40-150 |
5DmkII | 50D | C20/2.8 | C28/1.8 | C50/1.4 | C85/1.8 | C100/2.8L IS | C200/2.8L II | 300/2.8L IS | TC 1.4X II | TC 2.0X II | 580exII
czesc ilona, masz chlopaka?![]()
mysle, ze twoje zdjecie nie powstalo przypadkowo i cosik nad nim pomyslalas. mysle, a nawet jestem bardziej niz pewien, ze chcialas ukazac ten okragly klomb, jakies sadzonki i alejki i chcialas to ujac za zielonymi listkami na pierwszym planie. nie przynosi to za duzego efektu, bo ogladajac zdjecie moje oczy wiruja po calym kadrze, po klombach w tle, suchych galeziach, lisciach na ziemi i tez po zielonej roslinie.
mysle, ze efekt zagladania do ogrodka mozna by uzyskac podchodzac blizej do tych zielonych roslinek, miedzy nimi ustawic aparat, ustawic ostrosc na klomby w tle i dodatkowo w kadrze umiescic te zielone listki rosliny z pierwszego planu. klomby wyjda ostre, a kadr bedzie "obramowany" listkami na pierwszym planie, ktore nie beda ostre tylko tak fajnie rozmazane.
jesli jednak twoim zamiarem bylo zrobic zdjecie wlasnie tych zielonych roslin na przodzie - powinnas tez podejsc do nich blizej. wypelnily by kadr - to popierwsze, a po drugie - tlo miala bys bardziej rozmyte, co kierowalo by wzrok na glowny motyw zdjecia
czekamy na nastepne fotki![]()
Jak bym miał potrolować z wami, to zauważę, że zielona roślina w styczniu (sprawdzić czy nie choinka) wywołuje zainteresowanie/zwraca uwagęZamieszczone przez john100
.
ps. Może założyć kategorię - moje pierwsze zdjęcie? Ciekawie może się oglądać taką galerię po latach. Wzruszająca może być zwłaszcza dla autorów?
Pozdrawiam
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
Dobry pomysł, mam też takie fotki w swoim dorobku - może nawet więcej niż myślę ...Zamieszczone przez RadioErewan
![]()
Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300