Strona 20 z 21 PierwszyPierwszy ... 1018192021 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 203

Wątek: E-330 w dotyku

Awatar historikus
    Mieszka w
    mazowiecka wieś
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez siwyjohn
    Cytat Zamieszczone przez czarna mamba
    przylacze sie do pytania:
    -co sadzicie o kartach PQI ?
    Trudno coś powiedzieć - prawie nikt tego nie ma. Jak kupisz to daj znać jak się sprawuje
    Ja polecam niezmiennie SanDisk Extreme III jako coś trudnego do zniszczenia i kompatybilnego ze wszystkim.
    Ja kupiłem najpierw w fotorimexie sandiska extreme, który padł mi po pół roku. Przy wymianie reklamacyjnej sprzedawca osobiscie polecił mi PQI mówiąc, że reklmacje sandiska zdarzają im się wcale nie tak rzadko, a zwrotów PQI dotąd nie mieli. Wziąłem PQI i od 1,5 roku śmiga, ąz miło. Dla mnie PQI są super. W testach w prasie pod względem prędkości zapisu też są w czołówce, ale w obiektywność tych testów to nie bardzo wierzę, więc pewny nie jestem.
    Pzdr
    H.

Mieszka w
    pl
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    W dzisiejszych czasach karty pamięci SanDisk-a niekoniecznie muszą pochodzić z ich fabryk. Czasami firma dodaje od siebie tylko swoje logo (pomijam podrabiane k.).
    Mniej znane firmy też posiadają w swojej ofercie dobre produkty. Czasami mam wrażenie iż wielu osobom wydaje się, że karta SanDisk ma jakieś magiczne właściwości.
    Czasami nie warto przepłacać.
    c-7070

| OlyJedi Awatar siwyjohn
    Mieszka w
    Cz-wa, Wa-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez matzone
    W dzisiejszych czasach karty pamięci SanDisk-a niekoniecznie muszą pochodzić z ich fabryk. Czasami firma dodaje od siebie tylko swoje logo (pomijam podrabiane k.).
    Mniej znane firmy też posiadają w swojej ofercie dobre produkty. Czasami mam wrażenie iż wielu osobom wydaje się, że karta SanDisk ma jakieś magiczne właściwości.
    Czasami nie warto przepłacać.
    Masz rację, ale zazwyczaj zasada jest taka, że im produkt tańszy tym większe prawdopodobieństwo dużego rozrzutu parametrów (brak należytej kontroli jakości). Nigdy nie wiesz też ile dana karta wytrzyma cykli zapisu. Według mnie lepiej jednak zainwestować w sprawdzone rozwiązania. Oczywiście nie twierdzę, że SanDisk jest jedynym wyborem, ale ma dożywotnią gwarancję więc o czymś to świadczy.
    E-1 | HLD-2 | GS-2 ** 14-54/f:2.8-3.5 | 40-150/f:3.5-4.5 ** FL-50 | FP-1
    Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    matzone:

john dobrze pisze... do niedzielnego focenia możesz sobie nawet z PLATINUM eksperymentować ale jak robi się poważniej to wynalazki nie wychodzą na zdrowie.

SanDisk i Pretec to marki, które gwarantują jakiś tam poziom bezpieczeństwa. z innymi kartami bywa różnie: jedni to wiedzą i omijają, inni muszą się przekonać na własnej skórze... tak więc kupuj wynalazki, kupuj...

Mieszka w
    pl
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Oprócz ludzi zajmujących się zawodowo wykonywaniem zdjęć spora część osób traktuje fotografię jako hobby i nie zapominajcie o tym. Moja propozycja skierowana jest do osób z tego drugiego kręgu. Decyzję każdy podejmie sam.
    c-7070

Mieszka w
    Cz-wa, Wa-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez matzone
    Oprócz ludzi zajmujących się zawodowo wykonywaniem zdjęć spora część osób traktuje fotografię jako hobby i nie zapominajcie o tym. Decyzję każdy podejmie sam.
    Z tym, że dla każdego utrata zdjęć jest bolesna. Nie mam zamiaru podejmować za Ciebie decyzji, jednynie wyraziłem swoje zdanie na temat kart pamięci. Według mnie różnice w cenach nie są tak duże by kupienie sprawdzonej dobrej karty było wyborem trudnym finasowo. Prócz problemów z żywotnością, w przypadku kart CF mogą występować także inne problemy związane z kontrolerem karty. CF jako bodajże jedyne z kart pamięci posiadają własny kontroler (zgodny nota bene ze standardem EIDE), zajmujący się interpretacją poleceń z urządzenia współpracującego, które nie ma bezpośredniego dostępu do pamięci. Układy te wykonują m.in. program zapisu sekwencyjnego, by każda komórka pamięci była zapisywana jak najrzadziej, co wydłuża trwałość całej karty poprzez sekwencyjne używanie całej jej pojemności nawet przy nie zapychaniu jej do końca. Pamięć Flash ma ograniczoną liczbę cykli zapis-odczyt i nie jest wieczna. Tanie karty często zawierają kości pamięci o obniżonych wymaganiach jakościowych, co skutkuje większym prawdopodobieństwem wystąpienia pkrzekłamań w strumieniu danych i w efekcie np. zwisu aparatu. Niektóre karty "nie lubią się" także z pewnymi aparatami, powodując częste zawieszenia, utratę danych lub powolny ich transfer. Przed zakupem koniecznie sprawdź jak wymarzona karta współpracuje ze sprzętem, w którym chcesz jej używać. Piszę to tylko ku przestrodze.
    Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    No dokładnie, każda strata zdjęć boli.

Zadajcie sobie pytanie, czy oszczędzenie tych 30 czy 50zl na jednorazowym zakupie jest tego warte?
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Mieszka w
    pl
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Dla mnie było warto. SanDisk CF 4 GB EXTREME III 425 zł i taka sama karta dla niedzielnego fotografa za 188zł brutto.
    Dodatkowe karty CF SanDisk mniejszej pojemności czekają na zmianę tej awaryjnej. Jeszcze raz podkreślę, że nikogo na siłe nienamawiam do używania innych kart niż wyżej wymieniony SD. Szanuję odmienne zdanie kolegów na ten temat. Jest to dla mnie optymalne rozwiązanie. Mam nadzieję, że nikogo takim zachowaniem nie uraziłem.
    Pozdrawiam
    c-7070

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andytown
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Panowie - no właśnie, chciałbym kupić kartę 4 -8 gb....

prędkość ma drugorzędne znaczenie.....

najważniejsza jest niezawodność !!!!- już mi kawałek ślubu kiedyś przepadł... co byście polecili,

cena też jest drugorzędna
    Próbowałem już wielu kochanek i zawsze wracam do OLI

www.fotochwila.pl - zdjęcia ślubne, portrety

Mieszka w
    Cz-wa, Wa-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andytown
    Panowie - no właśnie, chciałbym kupić kartę 4 -8 gb....
    prędkość ma drugorzędne znaczenie.....
    najważniejsza jest niezawodność !!!!- już mi kawałek ślubu kiedyś przepadł... co byście polecili,
    cena też jest drugorzędna
    Pretec, SanDisk, Lexar z wyższych serii. SanDisk Extreme chyba jako jedyny ma poszerzony zakres temperatur pracy (-25 do 85).

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów