W LV jest dobrzeA w trybie B to już w ogóle cudownie :P
W LV jest dobrzeA w trybie B to już w ogóle cudownie :P
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
Mam nadzieje, ze LV jest lepsze, w koncu ma podobno sluzyc rowniez do ustawiania ostrosci (nigdy nie korzystalem z telewizora do tego celu, ale byc moze kiedys przekonam sie). Co zas do wspomnianego trybu B, to przyznam, ze jestem bardzo ciekaw jak on sie sprawuje. Nie wiedzialem nawet, ze cos takiego istnieje w E-330, a moglem sprawdzic to wlasnorecznie jakis czas temu. Byc moze bedzie jeszcze ku temu okazja? Nie wiem jednak czy ja dobrze rozumiem czym jest ten tryb B? Czy jest to powiekszenie podgladu czy tez cos w rodzaju trybu makro? A moze jeszcze cos innego?
Masz 2 tryby:
A: masz wizjer i LV; zarówno wizjer, jak i LV można wyłączyć; pracujesz jak na zwykłej lustrzance vide zwykłym kompakcie; jakosc LV jest tylko dobra [lekkie opoznienie, WB nie mozna na nim ustawiac, ustawiania ostrosci na nim nie testowalam, od tego jest n/w tryb B]; schemacik: http://www.docma.info/uploads/pics/E330_01.jpg
B: dostępny jest tylko LV, dlatego, że lustro jest podniesione, dzięki czemu promienie padają bezpośrednio na główną matrycę; dostępny jest tylko MF (w nowszym firmware też AF, ale imho to nie wygodne, bo wtedy lustro jest opuszczane, AF łapie ostrość i znów lustro się podnosi, a nawet takie niewielkie drgania są w makro niekorzystne, bo mamy małą GO,); dostępne jest powiększenie obrazu 10x, nie można zmienić krotności powiększenia, ale można wybrać jedną z bodajże 49 części podglądu, która ma być powiększona; chciałabym jeszcze zauważyć, że przy takim powiększeniu i dość ciężkim [bo kompakt to nie jest ;]] aparacie ustawianie ostrości w makro, gdzie jest małą GO, jest ... ekhm... trudne... ale muszę przyznać, że dla okularników rewelacja do zabawy z M42 czy po prostu MF; schemacik: http://www.fotografovani.cz/images2/...20B%20mode.jpg
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
dog_master, dzieki za wyjasnienie. Pozdrawiam![]()
A pro pos
E-300 z FL-36 - gdy byłyskamy wbudowaną na raz z FL-36 skierowana w sufit taje doskonałe efekty.
Sama FL-50 skierowana w sufit nie daje tak dobrego światła, trzeba na nią ubrac dobry dyfuzor i dobrze dobrac kąt pochylenia głowicy.
do E-300, jeśli nie mamy zamiaru robić masówek FL-36 to dobry wybór.
Canon 85 f/1.2 mkII L w moim plecaku jest jak perła w chlewie.
W sumie liczba przewodnia podobna do FL50![]()
"A na resztę zamknij oczy moja miła
pod powieką znacznie lepsze są obrazy
i w tym nasza siła
i w tym nasza siła
że umiemy jeszcze czasem marzyć"
dog_master: a od czego jest statyw? Jesli chcesz miec idealna ostrosc, to wlaczasz tryb B, powiekszasz ten jeden, jedyny fragment, a calosc stoi na statywie. Inaczej ani rusz... Poza tym, nawet bez statywu w trybie B da sie ustawic ostrosc calkiem dobrze. Trzeba sie tylko stabilnie ustawic. W sumie, to wypominanie, ze ustawienie osteosci w trybie B w 10x powiekszeniu, bez stabilnej pozycj/statywu nie jest latwe, jest troche bez sensu, bo to jest chyba oczywiste. To tak jak z dlugimi tele. Na dlugim koncu tez bardzo lata, jak sie odrobine poruszy. Dlatego tez uzywa sie ich na statywie/monopodzie... Tryb B jest swietny do makro i do fotografii "studyjnej", gdzie wszystko sobie ustawiamy, statywik, nic sie nie rusza, mamy czas, wiec mozemy ustawic wszystko idelanie. Jesli Ci robale w trybe B uciekaja, to pozostaje wizjer, albo tryb A i AF, tez sie da, naprawde, probowalem.
Pzdr
aparat jest niezły, głównie ze względu na niskie szumy i brak tradycyjnej ludzkiej reakcji na przyłożony do oka sprzęt, bo tu przecież można strzelać z biodra nie stresując fotografowanych obiektów
Taa, no to na troche wyleczylem sie z E-330 a raczej powinienem powiedziec, ze 'mnie wyleczono'Przymierzalem sie do zakupu tej puszki w dual kicie, zbieralem grzecznie do swinki i... Po udanym i snieznym weekendzie czyli dzis zagladam na skapca a tam... najtanszy taki zestaw to prawie 3400PLN. Gulik mi skoczyl strachliwie, bo jeszcze w piatek bylo 2777. Zastanawiam sie czy cos przegapilem w kalendarzu? Czy skoro zrobilo sie bialo na dworze, to bedą prezenty gwaizdkowe po raz drugi i daletgo sprzedawcy znow pojechali z cenami do gory??? Co to za obledna polityka cenowa? Chyba Andrew L. powinien zrobic blokade (choc podobno jako minister juz tak nie potrafi jak kiedys
). Tak czy inaczej, to chore, skad te ceny? Irracjonalny to kraj!
![]()
To se popstrykalem...
Moczarom... mówimy zdecydowane NIE!!!
zigger samo życie. Czego sie spodziewałes czekajac i czekajac... ? Spadek cen dopiero moze nastapic jak wejdzienowy model albo konkurencja mocno przycisnie, lub tez mały popyt. Innych powodow brak.
...był Olek jest A6000