no czasem nie pasuje ale oni są wychowani na plastikowych obrazkach z Canonow. A E-1 po wyostrzeniu potrafi na gładziutkim niebieskim niebie dać "widziany pod 200krotnym powiększeniem" szumek.Zamieszczone przez KaarooL
no czasem nie pasuje ale oni są wychowani na plastikowych obrazkach z Canonow. A E-1 po wyostrzeniu potrafi na gładziutkim niebieskim niebie dać "widziany pod 200krotnym powiększeniem" szumek.Zamieszczone przez KaarooL
Sebastian
www.sebastianlewandowski.pl
blady:
co ja poradzę że połowę fotek robię na manualu? jedna rolka suxx i nie ja jeden o tym trąbię...
a powtarzalność tych K10 faktycznie różna - chyba powinni coś dopracować żeby zakup mógł odbyć się bez selekcji.
A czy wie ktos jaki wplyw na rynek FOTO w Europie ma PMA? W przeciwienstwie do Photokiny, nigdy nie interesowalem sie tą zaoceaniczna imprezą.Zamieszczone przez zibi1303
Tak na oko to PMA jest większe od Photokiny.
Kiedyś się zastanawiałem czy LV w E-330 zamarza. U nas nie ma co prawda zimy, ale wyczytałem dzisiaj na dpreview, ze LV działa w ujemnych temperaturach. Focenie trwało 40 minut, przy temp. -26 C. Więc jest OK. E-500 i E-1 też dały radę takiemu zimnu - ale o tym już wiedzieliśmy wcześniej
relacja ze zdjęciami:
http://forums.dpreview.com/forums/re...hread=21666453
blady
nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3
E-1 pod tym względem jest najgorszy ze wszystkich E.Zamieszczone przez lessie
Jeśli zsumować wszystkie punkty zielone z pionowych linii parzystych i nieparzystych to statystycznie te wartości powinny być takie same bez względu na treść zdjęcia.
Niestety w E-1 różnica między tymi wartościami jest ok. 1.5%; w E-300, E-500 o połowę mniej a w E-330 to praktycznie nie występuje. Ta różnica dowodzi różnych poziomów wartości między liniami. Zadowalające jest to, że z każdą nowszą konstrukcją pod tym względem jest coraz lepiej.
Stąd przy interpolacji może powstać "szachownica" nawet gładziutkim niebieskim niebie.
nie bardzo rozumiem o co chodzi z liniami bo nie jestem wyszkolony w tych tematach ale sens zrozumiałem. E-1 do KoszaZamieszczone przez skow
jeśli chodzi o szum czyli wracamy do meritum wad Dziadka.
Ja w sumie przyzwyczaiłem się do słabszych punktów Jedynki i robię wszystko by ich unikać a wykorzystywać te mocne. Chyba na tym polega "dojrzałość sprzętowa". Co oczywiście nie przeszkadza ponarzekać co by było gdyby...Ciekawy jestem swoich wrażeń z pracy na innym sprzęcie Olka. Mam porównanie do KM D5D tu szum praktycznie nie istnieje - zresztą dla przykładu zobaczcie sami ISO 800: http://hefajstos.galena.pl/~sebastia...18%20kopia.jpg
Tylko po Dziadku to się czujesz jakbyś trzymał mały kompakt a na ślubie klepał tak, że chyba w ostatnich rzędach było słychac![]()
Sebastian
Wyobraź sobie szachownicę: pierwsza pionowa linia zawiera na przemian piksele czerwone i zielone; druga linia zawiera piksele zielone i niebieskie itd.Zamieszczone przez lessie
A teraz wyobraź sobie że piksele zielone z linii czerwono-zielonych maja inną wartość niż piksele z linii zielono-niebieskich w miejscach gdzie te wartości powinny być identyczne (np niebo). Jeśli mają wartość inną od oczekiwajej to można to traktować jako szum. Jeśli zdjęcie zostanie potraktowane USM to szum w tych miejscach może wyraźnie wzrosnąć.
teraz rozumiem, co łopatologia to łopatologia...
Sebastian
mróz wcale nie jest taki lajtowy dla sprzętu. focenie przy -20, -30 stopniach może się skończyć destrukcją BLM-1... działał będzie ale możliwe że bezpowrotnie straci pojemność. soczewki też chyba nie lubią takich temperatur...
podsumowując: albo trzeba mieć dużo monety albo focić za grubą monetę.
skow:
może to główny składnik "analogowej struktury" fotek z E-1?
Skoro ten temat tyczy sie E-330, to nie bede zaczynal drugiego. Mam pytanie do osob uzywajacych tej puszki. Z ergonomia wlasciwie troche sie zapoznalem i nie jest taka zla jak poczatkowo myslalem. Zaskoczyla mnie natomiast wielkosc (w necie nie wydawal sie taki duzy). A co mnie interesuje, to wlasnie jak to body spisuje sie w podrozy? Czy ze wzgledu na rozmiary i lekko inna ergonomie nie jest uciazliwe podczas focenia? Wszelkie uwagi (na plus czy minus) mile widzianeNie stac mnie na 2 rozne sprzety, wiec musze wybrac cos w miare uniwersalnego.