Strona 2 z 21 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 203

Wątek: E-330 w dotyku

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    c+:

aparacik obcykałem w 5 minutek - toż to OLEK więc jak ktoś skuma Dziadka, to inne modele nie stanowią zagadki...

dwie rolki też są istotne a bieganie po menu na wielkiej plaźmie nie sprawiło mi radochy: wolę przyciski Dziadka. MF chwilę badałem: średnio mi to potrzebne w takiej postaci a człowiek zmęczony bywa omylny.

model ten wróży dobrze kolejnym konstrukcjom, o ile nie postawią sobie za ambicję dalszego upychania pixeli. 7,5 MPIX jest akurat, 10 to już rozpusta, więcej chyba na razie nie zrobią co?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Kaarol, to ekran wali po gałach cały czas? Nie gasnie po przyłożeniu oka do wizjera?
    Jak powiedziałeś o uzywalności ISO 800 ( nawet nie chcę wspominać o 1250 ) to mnie skręciło. Jadę zaraz gdzies to pomacać....
    Ale nie chcę wywalać Dziadka...mam sentyment i boję się że jego ergonomia tak postawiła poprzeczkę że trudno mi będzie przyzwyczaić rękę do czegoś innego...

Powiedz coś o szybkości tego cacka w odniesieniu do E-1. Interesuje mnie opóźnienie migawki, seria, opróżnianie bufora, AF ( naprawdę szybszy? ) Histogram na podglądzie podczas ( przy LVA ) czy po strzale?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    c+:

aparacik obcykałem w 5 minutek - toż to OLEK więc jak ktoś skuma Dziadka, to inne modele nie stanowią zagadki...

dwie rolki też są istotne a bieganie po menu na wielkiej plaźmie nie sprawiło mi radochy: wolę przyciski Dziadka. MF chwilę badałem: średnio mi to potrzebne w takiej postaci a człowiek zmęczony bywa omylny.

model ten wróży dobrze kolejnym konstrukcjom, o ile nie postawią sobie za ambicję dalszego upychania pixeli. 7,5 MPIX jest akurat, 10 to już rozpusta, więcej chyba na razie nie zrobią co?
    Ja też szukam często na innym sprzęcie przycisku ISO etc. i info na statusie

Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lessie
    Kaarol, to ekran wali po gałach cały czas? Nie gasnie po przyłożeniu oka do wizjera?
    Jak powiedziałeś o uzywalności ISO 800 ( nawet nie chcę wspominać o 1250 ) to mnie skręciło. Jadę zaraz gdzies to pomacać....
    Ale nie chcę wywalać Dziadka...mam sentyment i boję się że jego ergonomia tak postawiła poprzeczkę że trudno mi będzie przyzwyczaić rękę do czegoś innego...

Powiedz coś o szybkości tego cacka w odniesieniu do E-1. Interesuje mnie opóźnienie migawki, seria, opróżnianie bufora, AF ( naprawdę szybszy? ) Histogram na podglądzie podczas ( przy LVA ) czy po strzale?
    Tryb wyświetlania LCD sam wybierasz, tylko jak masz LCD i LV to prawie nie zaglądasz w wizjer

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    lessie:

w E-330 nie ma czegoś takiego jak opóźnienie migawki (shutter lag itp.). może w porównaniu do 1Ds/D2Xs jest ale w porównaniu do E-1 nie ma.

bufor na 4 ORF'y, zapis ponoć 10MB/s więc trzykrotnie szybszy niż u Dziadka. miałem kartę XD z małpki więc zapisu nie ocenię bo z taką kartą działa jak jaskiniowiec. po zgraniu jednej fotki z bufora można cykać kolejną: analogicznie jak w Dziadku.
    prędkość 10MB/s powinna skutkować zrzucaniem bufora w 5 sekund (jeden ORF waży 13,5MB).

podgląd zrobionej fotki jest natychmiastowy i z histogramem (o ile sobie życzymy), nie czeka się tyle co z Dziadkiem. histogram wciąż granulowaty, pierwotny jak z Dziadka.

AF jest moim zdaniem szybszy i pewniejszy od tego z E-1 a testowałem E-330 z podpiętą jedynie "dekielkiem" - czyli 14-45... w ciemnicy, gdzie ISO1250 przy 1/60s i F4.5 nie starczało AF działał pewnie i nie pomielał "dekielkiem" przez cały zakres jak zdarza się to E-1 z 14-54.

dekielek daje nienajgorsze fotki, ale aberracja i ciemnica powalają. 14-54 to mistrz w porównaniu z 14-45.

E-330 z 14-54 powinien fruwać.

ISO800 jest lajtowe, 1000 ujdzie, 1250 ujdzie w ostateczności. ISO1250 w E-330 daje ciut gorszą jakość niż ISO 800 w E-1. ISO1000 jest lepsze niż ISO800 w E-1.

przy E-1 nie jest to rewelacja jeśli chodzi o konstrukcję, ale jest rewelacją jeśli chodzi o jakość zdjęć.

Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    za godzinę jadę to macać
    dekielek na 14-54 to już dawno chcę wymienić ale z racji spottingu ( fotek samolotów ) i kilku pokazów na swiecie w najbliższym czasie odkładam w pierwszej kolejności na 50-200. Potem opchnę gdzies 14-45 i pewnie 40-150, dołożę i kupię 14-54 lub coś co może się pokaże po PMA2007.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    moim skromnym zdaniem E-1 jest za cienki do 50-200. niestety, jakość obrazu w ISO400 i 800 nie sprzyja ujęciom tele, szczególnie w słabym świetle.

Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    moim skromnym zdaniem E-1 jest za cienki do 50-200. niestety, jakość obrazu w ISO400 i 800 nie sprzyja ujęciom tele, szczególnie w słabym świetle.
    I nie ma z czego kadrować

Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    tak naprawdę to poza Kanonierami na jet.photos praktycznie nie przechodzą fotki z wysokimi ISO, tam naprawdę wszystko musi byś na max gładziutko. Gdzie jak gdzie ale na lotniczej fotce szum naprawdę nie jest akceptowalny. Wypolerowany kadłub na gładkim niebie to podstawa i nie ma tam miejsca na ziarenka. Tak więc mając Olka w warunkach powyżej ISO 200 nie robię wcale...Bardziej mi zalezy na jasności i przede wszystkim długosci ogniskowej i szybszym AF w 50-200.
    Pewnie w końcu i tak dokupię coś niskoszumowego ( 330 lub coś co pojawi się później ) a Dziadziuś zosanie do ładniutkich portretów w dobrym świetle i nasyconych widoczków w Słońcu

C+ :
    racja...ale tu sobie radzę coraz lepiej, kwestia wprawy i doświadczenia, na starych spotach to już mógłbym z zamkniętymi oczami chyba robić. Na wrocławskim lotnisku to już znam każdą scieżke podejścia, miejsca przyziemienia i podrywania maszyn, postoje itp...
    W końcu trochę siedzę w krzakach...tyle że akurat Wrocław to kiepskie miejsce na samoloty.
    Tylko podchodzące są w pełnym kadrze 40-150 i kołujące na płycie. Reszta za daleko od płotu...

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    tak czy inaczej - Dziadek to najlepszy aparat do nauki i na trudne warunki o ile nie jest ciemno. 5MPIX tak mnie wyćwiczyło że kadruję (prostuję) tylko 15% fotek, reszta idzie na żywca, jedynie po obróbce jasności i szumu.

lessie:

normalnie dywersant z Ciebie... krzaki, czarna lufa... wydaje mi się że do samolotów powinieneś jakąś "stosunkowo jasną" Sigmę wyczaić bo 50-200 też będzie za krótki...

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów