Strona 14 z 21 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 203

Wątek: E-330 w dotyku

| OlyJedi Awatar YxasoR
    Mieszka w
    Nie przenoście nam stolicy do Krakowa...
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez siwyjohn
    Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie by Olympus wszedł w większe matryce i dorobił do nich inne szkła - analogicznie do Canona, który ma serię dla FF (szkła EF) i APS-C (szkła EF-S). Pytanie tylko, czy to ma sens, gdyż przekreśliłoby cały dotychczasowy marketing oparty na zaletach mniejszego przetwornika.
    Więc nie ma to większego sensu. Trochę czasu minie zanim się zrobi takie obiektywy jak profi 4/3 i kto wtedy kupi 35-100?
    "A na resztę zamknij oczy moja miła
    pod powieką znacznie lepsze są obrazy
    i w tym nasza siła
    i w tym nasza siła
    że umiemy jeszcze czasem marzyć"

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar zigger
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    96
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Magus
    Czy nie jest tak, że oddalając matrycę od tylnej soczewki otrzymujemy większe koło obrazowe czyli w efekcie jest miejsce na większą matrycę bez rezygnacji z obecnych zuikos?
    Tez tak sobie kombinowalem, ale byc moze nie jest tak do konca? Nie znam systemu
    gdyż przekreśliłoby cały dotychczasowy marketing oparty na zaletach mniejszego przetwornika.
    Tzn? Masz na mysli np. mniejsze zapotrzebowanie na energie, mniejsze bebechy w puszce?

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    mniejsze, lżejsze, lepszej jakości szkła...
    pozdrawiam

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    zigger: ja problemow z body E330 + 14-45 nie mialem, wszystko dzialalo i dziala nadal razem jak trzeba. Mialem tylko dwukrotnie problem z 14-45. Dwa razy po prostu przestal ostrzyc, ani AF, ani MF i trzeba bylo wysylac do serwisu. Naszczescie naprawa nie trwa dlugo, a na dodatek serwis w Warszawie wypozycza zastepcze szkla, wiec w gruncie rzeczy caly czas mialem sprawne 14-45.

Z tego co wiem, to caly system 4/3 jest pomyslany pod cyfre, wszystko od poczatku. Projektujac wszystko od poczatku chciano wyeliminowac problemy zwiazane z optyka do analogow stosowana w cyfrze. Problem w tym, ze z tego co czytalem (ach ta propaganda ) to w cyfrze duze znaczenie ma, wieksze niz w analogach, by promien swietlny padal na matryce pod katem mozliwie jak najblizszym katowi prostemu. Obiektywy do analogow nie sa dokladnie dopracowane do cyfry i te niedokladnosci sa problemem. Do takiego wniosku doszedl Olympus i od podstaw stworzyl system 4/3 Dzieki temu mamy wymiatajace obiektywy Zuiko
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi Awatar siwyjohn
    Mieszka w
    Cz-wa, Wa-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zigger
    gdyż przekreśliłoby cały dotychczasowy marketing oparty na zaletach mniejszego przetwornika.
    Tzn? Masz na mysli np. mniejsze zapotrzebowanie na energie, mniejsze bebechy w puszce?
    Miałem na myśli głównie mnijesze i lżejsze szkła w porównaniu do systemów pełnoklatkowych. Zapotrzebowanie na energię jest bardzo zbliżone. Puszka może być nieco mniejsza od konkurencji, co udowadnia przykład E-400. Warta uwagi jest również głębsza głębia ostrości co przydaje się w fotografii makro. Problemem są skończone możliwości technologiczne przy produkcji obiektywów, które pewnych granic nie są w stanie przekroczyć. Uważam, że przeszkodą w upchnęciu większej liczby mpix w formacie 4/3 nie jest matryca, lecz właśnie skończona rozdzielczość szkieł.
    E-1 | HLD-2 | GS-2 ** 14-54/f:2.8-3.5 | 40-150/f:3.5-4.5 ** FL-50 | FP-1
    Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Uważam, że przeszkodą w upchnęciu większej liczby mpix w formacie 4/3 nie jest matryca, lecz właśnie skończona rozdzielczość szkieł.
    Skąd ta wiara u wielu osób w to, że to matryca powinna być gorsza (miec mniejszą rozdzielczość) od szkieł?

| OlyJedi Awatar siwyjohn
    Mieszka w
    Cz-wa, Wa-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez skow
    Uważam, że przeszkodą w upchnęciu większej liczby mpix w formacie 4/3 nie jest matryca, lecz właśnie skończona rozdzielczość szkieł.
    Skąd ta wiara u wielu osób w to, że to matryca powinna być gorsza (miec mniejszą rozdzielczość) od szkieł?
    Wszystko jest kwestią współpracy. Spróbuj upchnąć na matrycy formatu 4/3 40mpix i skonstruować szkło wykorzystujące jej możliwości. Ja po prostu twierdzę, iż łatwiej wykonać nawet bardzo napakowany przetwornik niż adekwatny do niego obiektyw - koszt optyki rośnie w tempie mocno geometrycznym. Technologia obróbki szkła ma również swoje granice.
    E-1 | HLD-2 | GS-2 ** 14-54/f:2.8-3.5 | 40-150/f:3.5-4.5 ** FL-50 | FP-1
    Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez skow
    Raczej przekonanie, że powyżej X wielkości MP obraz i tak będzie ograniczony przez rozdzielczość obiektywu.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    mnie to się marzy koniec wyścigu megapixeli (wiem, to się nie stanie). chciałbym dobrą matrycę 8 MPIX i nic więcej. w 4/3 oznaczałoby to obecnie dobre ISO800 i niezłe 1000.

jeśli pojadą z 10 albo 12 MPIX to będzie chyba masakra - po co takie rozdzielczości skoro trzeba grubo odszumiać.

nawet droższe Zuiko chyba wymiękają powyżej 10 MPIX, nie? może 7-14 i 11-22 jeszcze dadzą radę, ale średnie i wąskie kąty mogą nie wydolić ze szczegółami...

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zigger
    suchar, uzywasz E-330, wiec powiedz mi, czy masz jakies klopoty z tym body w polaczeniu z 14-45? Pytam, bo troche naczytalem sie, nawet na tym forum, o klopotach z AF, wystepujacym w polaczeniu 14-45 i E-500. Wlasnorecznie udalo mi sie strzelic tylko pare razy lustrem wlasnie z tym szklem, ale to stanowczo za malo, aby cokolwiek powiedzic. AF zarowno w przypadku E-330 jak i E-500 zadzialal mi raczej prawidlowo (moze przyzwyczailem sie do szybszego, ale nie o predkosc mi chodzi).
    Ja nie Suchar, ale pozwolę sobie zabrać głos

E330 + 14-45 jest okej, AF wiadomo szybki nie jest, ale 95% zdjęć jest ostrych od razu, po całym zakresie częściej jeździ 40-150, ale i tak prawie wszystkie zdjęcia są ostre od razu, i nie mówię tu o czarnych przedmiotach ale np. podczas nocnych zdjęć oba obiektywy pięknie ostrzą. Co innego zdjęcia w ruchu, gdzie zdarza się 40-150 pomylić czy przejechać, ale dość rzadko. Ogółem jest bardzo dobrze. [ale AF w 35mm nie przebiją :P]

I nie sugerujcie się wyświetlaczem w trybie przeglądania zdjęć, bo prawdziwie ostre pojawiają się na komputerze Ekran jakoś rozmywa ostrość, więc nie kasować pochopnie!
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów