Nie, do tylu. Ech. Mowmy po polsku, bardzo prosze... Nie chce lapac za slowa, ale tego typu zwroty to jednak przesada...Zamieszczone przez fotoswiat
Pzdr
Nie, do tylu. Ech. Mowmy po polsku, bardzo prosze... Nie chce lapac za slowa, ale tego typu zwroty to jednak przesada...Zamieszczone przez fotoswiat
Pzdr
fotoswiat:
ale na deszcz, kurzawę czy jakiś rajd nie chciałbyś z E-330 iść... chodzi o to, że nikt nie pomyślał o lepszej budzie dla tej hiper-technologii, wobec tego wiele osób które mogłyby mieć E-330 od ręki nie jest nim zainteresowanych. teraz czekamy na ten zapowiadany przełom...
fotoswiat:
nie ma bata. nie muszę mieć nawet uszczelnień, ale z wizjera, bufora i 2 rolek nie zrezygnuję. nie da mi tego OLEK to spadam na K10D albo czekam na FUJI S5. albo OLEK ruszy **** albo do gwiazdki pomachacie połowie starej ekipy tego forum. niestety.proponuję zakup normalnego aparatu np E330 lu E600 w najgorszym przypadku E440.
wydaje mi się że nie stać ich na kolejny rok bez body, które konkurowałoby choćby w klasie średniej. przy D200 i K10D taki E-330 to żart. fotki robi dobre, ale konstrukcja, wizjer i tempo pracy odstają grubo...
wiadomo że na rajdy czy do innych sportów to 1D mkII, ale chłopaki próbują Dziadkiem z 50-200 i w wielu przypadkach efekty są świetne (o ile światło jest).
KaaroL widzę, że Ty już zamówiłeś K10Dale wstrzymaj się sie do PMA. Potem spokojnie możesz już wysyłać zamówienie, o ile Ci nie przypasuje to co pokażą.
PS
Ja bym tak zrobił
/*...................*/
/* ...........................*/
nie ma co się spieszyć. poczekamy co pokaże OLEK i jak Pentax zaszaleje ze słoikami i może jakimiś lampami? Zuiko ma swoją moc, ale nawet najlepszy obiektyw potrzebuje odpowiedniego body.
namówiłem kumpla na K10D, bo obecnie żadna inna firma nie oferuje aparatu który możnaby postawić obok w tej klasie cenowej.
jakoś mnie ten Pentak nie nęci...pewnie gdybym musiał uciekać z systemu to nie zrobiłbym tego dla tego sprzętu...
Zostanę mimo wszystko przy dziadku, w końcu coś Olek musi zrobić dla bardziej wymagających, chociaż....nie oszukujmy się - zarabia się na klasie amatorskiej i tu Olek moim zdaniem nie odstaje jeśli nie wyprzedza konkurencję.
A 330 to byłby ciekawy support dla Dziadzia, tam gdzie wyższe ISO trzeba albo supermakro...
Nie oszukujmy się - sportu w hali, akcji, uroczystości w ciemnicy - wszystkiego na b. wysokim poziomie nie zrobi Olympus. Nie ma do tego sprzętu.
Z racji tego że daję sporo fotek na jet.photos wiem co jest w obiegu jesli chodzi o gładkie obrazki z szybkich akcji, nocne foty itp...( a muszą tam być gładkie do bólu ) - Canon rządzi, poza Markiem 80% sprzetu to 20/30D, nawet starocie typu 300D. Parę DXów D200 od Najkona i to wszystko. Do tego stabilizowane szkła i jazda....Mi czasem odrzucają foty z ISO 200 za "to much noise or grain"
Sebastian
www.sebastianlewandowski.pl
Zauważcie, że Olek do tej pory nie zrobił kontynuacji, żadnego body (no może E300 -> E330), C i N co chwilę odgrzewają jakiś kotlet po małym liftingu, przez co zyskują nowych klientów (tych goniących za nowościami), tworzą rynek wtórny i zarabiają na wszystkim kasę. Olek ma na dzień dzisiejszy IMO rozpoczęte 3 linie:
1. E-1 -> wystarczy dodać matrycę z E330 i większy LCD i mamy już odpowiednik dla K10, D200
2. E-500 -> dodać matrycę 10MP, grip i LV i jest koń pociągowy systemu na miarę D80, A100
3. E-400 -> nowa klasa dla osób wchodzących w dSLR, kobiet, podróżników, etc.
Całość może uzupełniać puszkami klasy E330 do zadań specjalnych -> fotografia podwodna, makro, medycyna, nauka.
Amen
słusznie Waść prawisz....
no może do E-1 dodałbym jeszcze większą prędkość i zrzut z bufora.
Sebastian
www.sebastianlewandowski.pl
lessie:
nawet ISO200 chłopakom nie pasuje? ciekawie, chyba czeka Cię zakup w tym roku...
c+ dobrze gada, ale pominął kwestię wizjera i dwóch rolek w średniej półce.
c+ - tak będzie jak napisałeś - mnie i tak nie będzie stać na te nowe technologie, ale miło będzie poczytać, jak ludzie będą zadowoleni z tego co mają w rękach
Karol, jesteś jedyny który trąbi o drugiej rolce. To może być za mało, co by w klasie średniej pojawiła się druga rolka
Rozwiązanie z E-500 moim zdaniem jest dobre. Zwykle i tak steruję tylko przysłoną i iso. Zmianą czasu interesuję się tylko przy zdjęciach nocnych, więc druga rolka zajmuje tylko niepotrzebnie miejsce na obudowie.
I nikomu nie poleciłbym K10D, ze względu na FF/BF przy słabym świetle - za dużo osób na to narzeka. Chyba ze jest możliwość przetestowania korpusu, ze szkłami których się bedzie używało. Osobiście nie lubię tak wybierać sprzętu za kilka tysięcy złotych polskich i przez to nie kupiłbym k10d. Za bardzo szanuję swoje pieniądze. Olek jak na razie pod względem jakości i awaryjności wypada dużo lepiej niż konkurencja.
blady
nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3