Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: kolorki w E-500 vs E-330

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar zigger
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    96
    Moja galeria

kolorki w E-500 vs E-330

Naoglądalem sie troche fot z netu robionych za pomocą E-500 i E-330 i mam wrazenie, ze wraz ze zmianą producenta matrycy ten drugi troche "podupadl" (nie obrazając użytkowników) na kolorach w stosunku do pierwszego (chyba, ze powinienem udac sie do lekarza od oczu, jak zaordynowal jeden pan drugiemu w 'Misiu') . Nie focilem nigdy lustrem Olka (tylko kompakty) i nie mam jak tego ocenic w praktyce. Czy moze ktos wypowiedziec sie w kwestii takiego porownania? A jakies inne roznice w fotach z tych dwoch modeli (pomijając szum na wysokich ISO)?
    Dzieki z gory za konkretne info

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Musi się wypowiedzieć ktoś kto ma oba aparaty - na pewno nie ma takich osób dużo... Fajne by było porównanie plików z tych samych warunków i ustawień. Ja mam E-500 - fakt - kolorystyka jest ok, czasem fotografujemy z kumplem - on ma D80 i tu Olek na pewno nie ma się czego wstydzić... Oglądałem trochę fot z E-330 - nie mogłem się przyczepić do kolorów - na pewno nie drażniły jak np. z kamuniów... Sądzę, że E-330 również dobrze oddaje kolory i raczej różnice w stosunku do matryc Kodaka to niuanse, od których bym nie uzależniał wyboru, tym bardziej, że teraz 330 ma rozsądną cenę i można go kupić z w "dual kicie"... Teraz pewnie bym go wybrał, zresztą nie wykluczone, że go kupię, ew. następcę. Szczególnie jak masz zapędy w stronę makro to uzupełnienie dualkita obiektywem ZD 35 da Ci wymiatający sprzęt za rozsądną cenę..., chociaż z E-500 jestem zadowolony bo kupowałem go świadomie - wcześniej nim pstrykałem, wiedziałem jakie daje pliki, jaki ma wizjer itd... - nie było miejsca na rozczarowanie, jedynie pozytywne zaskoczenia...
    Pozdr...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    właśnie przydałby się ktoś kto może strzelić tą samą scenę oboma...
    Mi osobiście kolorki z E-330 bardzo podchodzą, kusi jego rewelacyjna cena, live view i niskie szumy. Ale zbieram kasę na wymianę szkieł na półkę wyżej, dokupienie stałki i może czegoś szerszego. Tak więc body raczej w późniejszym terminie co może oznaczać następcę E-1 lub następcę 330tki...Ale ciśnienie mi powoli skacze jak widzę te ceny za E-330. W sumie support do dużej maszyny by się przydał, no i te robale na żywca focić....miodzio.
    Ehhh, co to zrobić zeby się dorobić?

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Popatrzcie na http://raw.fotosite.pl
    Dałem Cra3emu fotki z E330 i E500. Możecie porównać - wzorzec i oświetlenie są te same.
    "Niestety" pliki w formacie DNG - więc Oly Studio tego nie jada.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan
    Dałem Cra3emu fotki z E330 i E500. Możecie porównać - wzorzec i oświetlenie są te same.

Pozdrawiam
    to jak dla mnie E 330 wcale nie gorszy, a kusi mnie żeby powiedzieć że bardziej mi leżą fotki z niego niż E-500. Jeszcze kilka postów o tym sprzęcie i nie doczekam się nowych szkieł
    Tylko jak ja bym wytłumaczył w domu kolejne body?
    Nie, koniec - ten rok to powolny zbiór kasy, PMA i zobaczymy? W systemie zostanę na bank ale jeszcze nie wiem, w jakim kierunku pójdę..

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar zigger
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    96
    Moja galeria
    Dzieki za komentarze i za link do fotek. Rzucilem okiem na to i przyznam, ze nadal mam takie same odczucia. Faktycznie obraz z E-330 jest jakby lekko lepszy jakosciowo, ale pozostaje to "jakby". Jest gladki i... przypomina troche pupe niemowlaka. Za to w E-500 lekko szorstkawy, ale za to wyrazisty-ma charakter. Sam nie wiem co o tym sadzic? najlepiej byloby, gdybym wlasnorecznie mogl strzelic pare fot jednym i drugim, ale...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan
    tam tez sa w tych samych "podlych" warunkach z E1 i E330 (szafka z roznymi rzeczami) - sa ORFy, wiec mozna zobaczyc
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andytown
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Mi się wydaję - to jest moje zdanie - ze matryce kodaka naprawdę świetnie pracują w zakresie koloru,,,, i to także w zakresie kompaktów

mają jednak swoje wady
    Próbowałem już wielu kochanek i zawsze wracam do OLI

www.fotochwila.pl - zdjęcia ślubne, portrety

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    dokladnie, musialem sie niezle nagimnastykowac w Olystudio a pozniej w szopie, zeby z tego, co wyplul mi E330 zrobic (kolorystycznie) to co mam z E1
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

| OlyJedi Awatar johan
    Mieszka w
    Siedlce
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andytown
    Mi się wydaję - to jest moje zdanie - ze matryce kodaka naprawdę świetnie pracują w zakresie koloru,,,, i to także w zakresie kompaktów

mają jednak swoje wady
    Ładne kolorki z większym szumem, lub gorsze z mniejszym.
    E-620 | HLD-5 | 14-42 | 40-150 |
    5DmkII | 50D | C20/2.8 | C28/1.8 | C50/1.4 | C85/1.8 | C100/2.8L IS | C200/2.8L II | 300/2.8L IS | TC 1.4X II | TC 2.0X II | 580exII