Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: E-300 crash test

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

E-300 crash test

Witam,
    Kiepsko zaczął się ten rok. W sylwestrową noc w trakcie robienia fotek fajerwerków ze statywu spadł mi E-300 z obiektywem 14-55mm. Uderzył bokiem w płytę chodnikowa.
    Nie obylo sie bez strat - obiektyw jest raczej do wyrzucenia, chyba nie ma go sensu naprawiac. Aparat ma malutkie, prawie niewidoczne pekniecie na obudowie. Podpiąłem 40-150mm - wyglada, ze aparat dziala. Ostrzy jak należy, mechanika dziala, zdjecia również sa ok.
    Co i jak jeszcze sprawdzic??? Co jest najbardziej delikatne (zakladam ze matryca i migawka)?

Zastanawiam sie teraz co zrobic. Wymiana obudowy raczej nieoplacalna. Moge kupic szkło (na allegro koles za 14-45mm chce 380 PLN, ale troszke sie boje). Moze ktos ma wolne 14-45mm? Nie wiem czy nie lepiej kupic już nowe 14-54mm. Biore tez pod uwage zmiane systemu....

Mariusz M.
    5Dm3

dinx6
    Gość
    strasznie Ci współczuję człowieku, ale nie poddawaj się. 14-45 kupisz w bardzo ludzkiej cenie (ostatnio już widziałem nówki po 350). skoro pęknięcie na obudowie jest małe, to może nie jest tak źle z tym co w środku.

| OlyJedi Awatar siwyjohn
    Mieszka w
    Cz-wa, Wa-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Jeśli pęknięcia jak mówisz prawie nie widać, a aparat działa prawidłowo to pozostaje Ci dokupić nowy obiektyw i po problemie Polecam 14-54 - naprawdę warto.

Najdelikatniejsza jest mechanika precyzyjna - m.in. mechanizm podnoszenia lustra, napęd migawki, nastawy kalibracyjne systemu AF. Matryce wcale nie są takie wrażliwe. W zasadzie lustro cyfrowe ze względu na mniejszą liczbę mechanizmów zepsuć trudniej. Sprawdź, czy nie wystepują błędy w nastawianiu ostrości (FF/BF) i czy wszystkie czasy migawki zachowują się poprawnie.

Zmiana systemu to już sporo większy wydatek niż nowy obiektyw i nie gwarantuje ochrony przed kolejnych upadkiem
    E-1 | HLD-2 | GS-2 ** 14-54/f:2.8-3.5 | 40-150/f:3.5-4.5 ** FL-50 | FP-1
    Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dinx6
    strasznie Ci współczuję człowieku, ale nie poddawaj się. 14-45 kupisz w bardzo ludzkiej cenie (ostatnio już widziałem nówki po 350). skoro pęknięcie na obudowie jest małe, to może nie jest tak źle z tym co w środku.
    Nie ma takich cen. Nowy najtaniej kosztuje 820PLN.
    Zastanawiam sie tez nad wymiana obudowy, zwlaszcza ze nie ja bede placil. W Olympusie chca za to 830PLN, wiec wiecej niz polowe wartosci aparatu. Kto kupi za rok-dwa pekniety aparat?
    5Dm3

dinx6
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Mariusz M
    Nie ma takich cen. Nowy najtaniej kosztuje 820PLN.
    Zastanawiam sie tez nad wymiana obudowy, zwlaszcza ze nie ja bede placil. W Olympusie chca za to 830PLN, wiec wiecej niz polowe wartosci aparatu. Kto kupi za rok-dwa pekniety aparat?
    nie chodziło mi o cenę sklepową. niektórzy kupują double kit, np. z e-330 i sprzedają szkiełka. poobserwuj allegro, akurat teraz jest słabo, ale dwa tygodnie temu można było w 14-45 dosłownie przebierać. tu masz rozpoczętą właśnie licytację.

sam też chciałem sprzedać 14-45 za jakieś 350, ale żal mi się tego szkiełka zrobiło.

a pęknięciem, o ile nie jest poważne się nie przejmuj. mój e-500 za rok dwa będzie tyle samo wart co Twój pęknięty.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Pytanie do osob, które mialy E-300 z kitowym 14-45mm i przesiadły się na 14-54mm.
    Czy faktycznie jest aż tak duża różnica, że warto dopłacić?
    Chodzi mi głównie o ostrość, szybkość AF. To że jest jaśniejszy to wiem
    5Dm3

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    wprawdzie E-300 nie posiadam ale nic poza poniższym się nie dowiesz:
    - w końcu zobaczysz coś w wizjerze
    - 14-54 można robić ładne portrety z rozmytym tłem (14-45 jest do tego za ciemny)
    - AF przyspieszy
    - szumy spadną (jaśniejszy słoik = niższe ISO)
    - praktycznie zapomnisz o aberracji

jeśli myślisz o rozbudowie 4/3 to 14-54 jest najważniejszym, pierwszym krokiem do wykonania. potem duża lampa, o ile będzie Ci potrzebna.

wydaje mi się że kupno kolejnego 14-45 nie da Ci radochy.

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Pytanie do osob, które mialy E-300 z kitowym 14-45mm i przesiadły się na 14-54mm.
    Właściwie co ty potłukłeś - 14-45 czy 14-54?

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Mam przyjemnośc fotografować czasem E-300 z 14-45 a sam mam E-1 i min 14-54
    Różnica w jakości wykonania, efektach pracy, zadowoleniu jest dużo większa niż różnica cenowa dzieląca oba szkła.

Reasumując WARTO DOPŁACIĆ

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Witam.
    Właśnie się zastanawiam nad zmianą 14-45 na 14-54 więc może mógłbym ci pomóc w postaci odsprzedania mojego 2 miesięcznego obiektywu. Kupilem nówkę e-330 KIT, pstryknąłem ok 300 fotek do tej pory +/- 50. Zero uszkodzeń, aparat trzymany zawsze w pokrowcu. Obiektyw nie ściągany i nie narażany na jakiekolwiek ciężkie warunki. Co do ceny to nie mam pojęcia narazie ile wogóle mogę wziąć za taki obiektyw. Jak się szybko zdecyduję to dam posta w dziale "sprzedam"
    mente et malleo