Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: FL-36 i dłuższe ogniskowe

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria

FL-36 i dłuższe ogniskowe

Mam pytanie do kumatych w temacie jak zachowuje się FL-36 na dłuższych ogniskowych, powyżej 42mm? Pytanie zrodziło się w pijackim umyśle w Sylwestra, kiedy podpiąłem 40-150 pod E-1. Mocno się zdziwiłem, że nagle czasy naswietlania się w ogole nie zmieniają mimo zmniejszania dziury ( jednynie wydłużają się przy zoomie co akurat jest jakby logiczne ). Na kacu zajrzałem do instrukcji ale nie wyjasniła moich pytań lub mój umysł nie był w stanie pojąć wszystkiego...
    Pewnie ktoś może podpowiedzieć czy przy innych obiektywach, powyżej 42 mm pozostaje już tylko manualne sterowanie błyskiem, czy TTL nie działa? Czy po prostu nie potrafiłem sobie zgrać lampy z tym obiektywem albo co gorsza coś w moim układzie E-1+40-150+FL-36 jest nie tak? Tej ostatniej możliwości raczej nie podejrzewam, zwłaszcza że instrukcja tez jako najdłuższą ogniskową wspomina tylko 42mm. Pewnie tu jest pies pogzebany ale wolę zapytać.
    W końcu do portretów często trzeba błysnąć lampą a 50mm, to trochę jednak więcej niż 42mm Nie mówiąc już o dłuższych obiektywach...
    Może ktoś to wyłożyć jakoś po chrześcijańsku?

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    lessie:

myślę że lampa da radę - musisz po trzeźwemu obadać i porównać. na mój gust w trybach auto chodzi nie tyle o ogniskową a o odległość od obiektu. moc błysku zależy od tego jakie informacje lampa dostaje z aparatu, ogniskowa palnika również dostosowuje się do zoomu. o ile szerokokątne ujęcia mogą sprawiać problemy, to ujęcia tele nie powinny (lampa i tak "obejmie" najwyżej mocy nie styknie jeśli za daleko mierzysz).

w pomieszczeniach zawsze jadę na pełnym manualu i przy 54mm nie zanotowałem problemów: jeśli obiekt jest daleko, po prostu zwiększam czułość albo moc błysku. auto jest dobre do martwej natury (meble, pokoje, łazienki).
    do portretów przećwicz manual: balansowanie światłem i ustawieniami zawsze daje najlepsze efekty. histogram obowiązkowy.

w biały dzień, w trybie FP lampa sięga i tak maksymalnie 6-7 metrów (zależy jak jasno jest) więc myślę że chodziło Ci o fotki wewnątrz?

p.s. na bani prawie nic nie wychodzi jak powinno. aparat niedoświetla, w rowerze łańcuch robi co chce (wszystko wyregulowane a jednak) a kompa lepiej nie dotykać. czasem lepiej podejść do tematu kolejnego dnia...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria
    Przy auto działa automatycznie w zakresie LP 36 przy 42mm do 32 przy 35mm, 28 przy 25mm, 26 przy 18mm, 22 przy 14mm, 20 przy 12mm, 14 przy 10mm oraz 12 przy 8mm z nasadką rozpraszającą. Powyżej 42mm automat twierdzi, że nie ma mocy i kontroli nad błyskiem, ale ręki nie dałbym uciąć

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    c+:

kiedyś popełniłem trochę fotel FL-36 w trybach auto i jakoś śmigało przy 54...

| OlyJedi Awatar siwyjohn
    Mieszka w
    Cz-wa, Wa-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Re: FL-36 i dłuższe ogniskowe

Cytat Zamieszczone przez lessie
    Mocno się zdziwiłem, że nagle czasy naswietlania się w ogole nie zmieniają mimo zmniejszania dziury ( jednynie wydłużają się przy zoomie co akurat jest jakby logiczne ).
    Rozumiem, że pracowałeś w trybie priorytetu przysłony (A). Aparat ustawia wtedy czasy jako odwrotność podwojonej ogniskowej (1/2f) i przesłona nie wpływa na czas naświetlania. Aby wydłużyć czas użyj priorytetu migawki lub nastaw ręcznych.

Pewnie ktoś może podpowiedzieć czy przy innych obiektywach, powyżej 42 mm pozostaje już tylko manualne sterowanie błyskiem, czy TTL nie działa?
    W końcu do portretów często trzeba błysnąć lampą a 50mm, to trochę jednak więcej niż 42mm Nie mówiąc już o dłuższych obiektywach...
    Może ktoś to wyłożyć jakoś po chrześcijańsku?
    Jeśli tylko lampie starczy mocy dla danej sytuacji (czas, przesłona, odległość od obiektu, itp.) to żadnego problemu nie będzie. TTL działa zawsze, tylko czasami nie starcza mu mocy i niedoświetla (jeśli przywalenie pełną mocą to za słabo). Wartość wyświetlana na lampie w milimetrach to po prostu minimalna ogniskowa do jakiej jest aktualnie dostosowany kąt błysku i użyta może być większa. Zresztą czasami trzeba przestawić lampę na szerszy kąt, by uniknąc niedoświetlania po bokach. Jeżeli TTL sobie nie radzi możesz spróbować przestawić lampę a tryb AUTO (bez przedbłysku pomiarowego) - będzie miała troszkę większy zapas mocy.
    E-1 | HLD-2 | GS-2 ** 14-54/f:2.8-3.5 | 40-150/f:3.5-4.5 ** FL-50 | FP-1
    Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    tak właśnie było, dzięki za podpowiedzi...podejrzewałem że to nie kwestia awarii czy braku współpracy ale nie wiedziałem do końca o co chodzi..
    Przy TTL-u z zapiętym 40-150 cały czas na wyświetlaczu mam 42mm bez względu na ogniskową obiektywu. Oczywiście i tak zwykle robię testową fotkę dla danych nastawów i potem koryguję w zalezności od efektu...ale lubię wiedzieć co się skąd bierze.

tymin3
    Gość
    W lampie zakres sie konczy na tych 42 mm alebo 85 w odpowiedniku dla filmu 135 i koniec przy dluzszym szkle poprostu lampa blyska szerzej niz potrzeba. I w sumie logicznie bo zadko kiedy robi sie zdjecia z lampą teleobiektywami.