Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: 40-150 pytanie

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

40-150 pytanie

Witam.
    Ostatnio zastanawiam się nad kupnem obiektywu 40-150 mm i zauważyłem że są dwa:
    f3,5-4,5 i f4,0-5,6
    Pierwszy jaśniejszy ale ogniskowanie dopiero od 1,5 m, a drugi ciemniejszy ale od 0,9 m. Ceny podobne. Jakieś rady?

Jeronimo: dodalem opis tematu! (regulamin pkt 9b)
    mente et malleo

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Re: 40-150 pytanie

Cytat Zamieszczone przez marekfe
    Witam.
    f3,5-4,5 i f4,0-5,6
    Pierwszy jaśniejszy ale ogniskowanie dopiero od 1,5 m, a drugi ciemniejszy ale od 0,9 m. Ceny podobne. Jakieś rady?
    Widzę, że masz E-330, więc gabarytowo nie ma to dużego znaczenia, że ciemniejszy jest mniejszy.
    Osobiście brałbym jaśniejszy, gdyż przy 40mm i jasności 3,5 portret można już spokojnie strzelić.

Jaśniejszy znalazł już uznanie w oczach userów, cena za taką jakość i jasność do tej pory niespotykana - ciemniejszy traci oczywiście atut jasności, ale ma mniejsze gabaryty i ponoć optycznie jest troszkę lepszy. W sumie to logiczne, łatwiej zrobić optycznie dobry obiektyw ciemniejszy. Często stare stałki 1,8 optycznie są lepsze niż wersje 1,4.

Dla mnie te 60cm ogniskowania bliżej w wersji ciemniejszej nie miało by w ogóle znaczenia - postawiłbym na jasność.

Nie wiem jak jest z ostrzeniem - należałoby sprawdzić czy ciemniejsza wersja nie ostrzy szybciej - teoretycznie jednak AF działa lepiej jak ma więcej światła, więc nowa konstrukcja silniczka może tylko neutralizować braki w jasności.

Miłego wybierania!!!!!!!!

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria

Re: 40-150 pytanie

Witam.
    f3,5-4,5 i f4,0-5,6

Bierz ten jaśniejszy, bo światła nigdy nie jest za dużo, a konstrukcja sprawdzona.

https://forum.olympusclub.pl/topics2...owa-vt5425.htm

http://www.pbase.com/cameras/olympus..._35-45_digital

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Dzięki wielkie. Tak też się kierowałem ale nie wiedziałem czy czasem nie ma jakiegoś większego "myku".
    Pozdrawiam
    mente et malleo

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Napisz jak już nabędziesz (w tym wątku) mam nadzieję, że będziesz zadowolony.
    Ostatnio widać, że pomagamy szybko

Jedi - moc jest z nami

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Swiatlo, swiatlo, swiatlo ponad wszytsko. Tym sie kieruj a nie zbłądzisz a świeczka nie bedzie Ci przyjacielem...
    ...był Olek jest A6000

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Wogóle to się poważnie zastanawiam czy nie zmienić obecnego 14-45 na 14-54. Ten obiektyw jest naprawdę super.
    mente et malleo

dinx6
    Gość
    Wogóle to się poważnie zastanawiam czy nie zmienić obecnego 14-45 na 14-54. Ten obiektyw jest naprawdę super.
    Ja mam już tę zmianę za sobą. A właściwie nowy zakup bo stwierdziłem, że nie będę się pozbywał 14-15 za jakieś psie pieniądze. Przyda się na jakieś wypady.

A poza tym, tych obiektywów po prostu nie da się porównać. Spodziewałem się różnicy, ale rzeczywistość przerosła oczekiwania. Wykonanie, odzworowanie, AF, obsługa pierścienia w MF itd. Wart swej ceny.

A skoro o cenach: zestaw E-400 14-45 + 40-150 + Sandisk CF 1G kosztuje w Vobis...4199. Można by to przenieść do działu Humor (a tak w ogóle sorry za OT'a)

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dinx6
    Ja mam już tę zmianę za sobą. A właściwie nowy zakup bo stwierdziłem, że nie będę się pozbywał 14-15 za jakieś psie pieniądze. Przyda się na jakieś wypady.

A poza tym, tych obiektywów po prostu nie da się porównać. Spodziewałem się różnicy, ale rzeczywistość przerosła oczekiwania. Wykonanie, odzworowanie, AF, obsługa pierścienia w MF itd. Wart swej ceny.
    No tak a zdjęcia - pomijając jasność - są dla Ciebie wyraźnie lepsze od 14-45? Wiem, że temat był klepany tu i tam ale zawsze to kolejna opinia...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

dinx6
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez ktotek
    No tak a zdjęcia - pomijając jasność - są dla Ciebie wyraźnie lepsze od 14-45? Wiem, że temat był klepany tu i tam ale zawsze to kolejna opinia...
    jasność, pewniejszy AF etc.- to wszystko ma bezpośredni wpływ na jakość zdjęć. znacząco lepsze w porównaniu do 14-45 jest odwzorowanie szczegółów, nie przeceniałbym natomiast spadku szumu na wyższym iso, o czym ktoś tutaj pisał. z pewnością bardziej podniósł się komfort pstrykania niż jakość zdjęć, to drugie zależy już raczej od (nie)umiejętności fotografa