Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Dziwna linia w E300

| OlyJedi Awatar YxasoR
    Mieszka w
    Nie przenoście nam stolicy do Krakowa...
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Nie ma Polskigo serwisu. Wszystko jest naprawiane w Czechach. Ale na forum bardzo pozytywnie się wypowiadali o tym serwisie.
    "A na resztę zamknij oczy moja miła
    pod powieką znacznie lepsze są obrazy
    i w tym nasza siła
    i w tym nasza siła
    że umiemy jeszcze czasem marzyć"

Mieszka w
    Mielec
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Zrobiłem orfa... przykładowego http://www.poham.emil.tnp.pl/linia.orf ok. 14 mb.

Patrze w formularz naprawy poprzedniej... to lipec aż był... zero ślady bu to Czechy widziało... ale może tam nie musi być ślad...

PO Nowy Roku pewnie będę sie starał skontakować z Serwisem i podziałać...

Dzieki za wszelkie rady... na mój nos to też matryca... co najlepsze taki aparat to można i w sklepie kupić i nie zauważyć... a później robi się problem...

PS. Może ktoś wie co znaczą te magiczne kody:

Lokalizacja naprawy: 099/RIO

Objawy awarii: B0040

B0071

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    staffa4:

serwis OLKA w naszym kraju zlikwidowano - miał za mało roboty. nasi tylko opisują objawy i puszczają do pepików. tamci naprawiają i odsyłają z powrotem. ponoć serwis w Czechach pracuje tylko w weekendy - nie wiem ile w tym prawdy.

kody mogą czaić Radio albo Jack...

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez staffa4
    Zrobiłem orfa... przykładowego http://www.poham.emil.tnp.pl/linia.orf ok. 14 mb.
    Witam.

Uszkodzona jest linia pionowa o numerze x=2452 (gdzie 0 to początek).
    Jest to linia z pikselami czerwonymi i zielonymi.

W załączniku fragment bez interpolacji, bez WB, bez korekcji gamma itp itd, wzmocniony 8x i powiekszony 10x dla lepszego zobrazowania.
    Tyle na razie

PS. Zrób zdjęcie "dekla"
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	linia_wycinek_147.jpg
Wyświetleń:	242
Rozmiar:	5,7 KB
ID:	827  

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    marekfe:

nawiązując do pytania. pisałeś czy linia nie powinna być biała... moim zdaniem nie, bo obraz z matrycy jest przetwarzany, interpolowany itp. właśnie w wyniku tejże interpolacji linia lekko się "zaciera" i robi się nieregularna ale wciąż jest widoczna.

porównaj fotki z matrycy klasycznej i z FOVEONA gdzie nie ma interpolacji tylko jest żyletka...

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    >> nawiązując do pytania. pisałeś czy linia nie powinna być biała...
    Jak juz to raczej czarna.

>> moim zdaniem nie, bo obraz z matrycy jest przetwarzany, interpolowany itp. właśnie w wyniku tejże interpolacji linia lekko się "zaciera" i robi się nieregularna ale wciąż jest widoczna.

Ona w wyniku interpolacji raczej nie "zatrze" się jak w wyniku rozmycia ale raczej "zapaskudzi" sąsiednie piksele.
    Ale w tym konkretnym przykładzie to te piksele maja o kilka % większą wartość niz sąsiednie. W jasnych partiach to jest niezauważalne ale w ciemnych jest to już widoczne

>> porównaj fotki z matrycy klasycznej i z FOVEONA gdzie nie ma interpolacji tylko jest żyletka...

Ale w foveonie też jest interpolacja. Bo kto by kupił aparat, który ma powiedzmy 3megapix jak na rynku są aparaty, które mają powiedzmy 8-10megapix

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Patrze w formularz naprawy poprzedniej... to lipec aż był... zero ślady bu to Czechy widziało... ale może tam nie musi być ślad...
    do naprawy, mialem podobnie i zrobili, ale musialem im po angielsku jak krowie na rowie napisac co gdzie i jak + zalaczyc orfa i wywolanego jpga
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

| OlyJedi Awatar Kordek
    Mieszka w
    Prawie Zakopane
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Też miałem takie coś, wysłałem do serwisu wraz ze zdjęciem i opisem po polsku, po trzech tygodniach wrócił naprawiony.
    E-3, E-510

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    Lokalizacja naprawy: 099/RIO
    Aparat zgłoszony do naprawy w Polsce

Objawy awarii: B0040
    Możliwość uszkodzenia matrycy

B0071
    Możliwość uszkodzenia monitora LCD
    Wszystkie kody błędu wpisywane są podczas wprowadzania aparatu do systemu informatycznego na podstawie deklaracji osoby zgłaszajacej, a weryfikacja poprawności oceny uszkodzenia następuje dopiero w Czechach.

Od kilku lat serwis Olympusa jest scentralizowany, a w polskim serwisie dokonywana jest jedynie rejestracja sprzętu.
    Wracając do tematu głównego, matryca nie jest w porządku. Zgłoś aparat do naprawy dołączając opis i zdjęcie. Taka linia pojawia się dopiero po nagrzaniu się matrycy (wykonanie serii zdjęć lub kilka ekspozycji z dłuższymi czasami), w normalnych warunkach (spokojna praca, niska czułość) nie jest widoczna. Temat "przećwiczyłem" dopiero na okoliczność E-1 od Cra3y-ego, który mi podpowiedział, jak wykryć taką linię (wpierw nagrzać matrycę, np. ze 2 ekspozycje po 60 sekund i dopiero zdjęcia testowe), gdyż testowanie matrycy samym oprogramowaniem jest nieskuteczne.
    Jack

Mieszka w
    Mielec
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzięki za wszelkie informacje.

Jeśli coś będę działał i zdziałam napewno dam znać.

Pozdrawiam

PS. Czy istnieje możliwość samoistnego powiększania się tej usterki... ?