Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Dziwna linia w E300

Mieszka w
    Mielec
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Dziwna linia w E300

Witam!

Od prawie roku mam E-300 . Po jakimś czasie odkryłem, że na zdjęciach z wysokim ISO (800, 1600) w prawej połowien fotografii pojawia się pionowa blada linia... ale na niektórych fotack baaardzo wyraźna...

raz jest na całej fotografi, raz na połowie... raz się pojawia, raz nie... zero zasady... oprócz jednej im ciemniejsza fota tym bardziej linia jest widoczna....

Przyklad www.poham.emil.tnp.pl/linia.jpg

Linia o której mowa przecina ramię i rękę ktorą my widzimy po prawej stronie.

Aparat był z tym w serwisie jakiś dłuższy czas temu... wrócił i .... bez efektu, niestety kilkanaście dni próbowałem się skontaktować z serwisem wtedy by to wyjaśnić i nic... teraz znów chcę do tematu wrócić...

proszę o radę... co z tym zrobić...

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    staffa4:

nie wygląda to dobrze a to ze względu na budowę matrycy CCD. wskazuje to na uwalony pixel na matrycy, co pociąga za sobą wszystkie pixele dalej w tej linii. czytałem kiedyś o matrycach i taki wniosek mi się nasuwa, ale mogę się mylić.

weź się ostro za ten temat, dopóki sprzęt jest na gwarancji.

w niższych ISO też to widać? daj więcej przykładów, to i inni się wypowiedzą. robisz w ORF i potem eksportujesz czy tylko w JPG?

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Czy jakby wysiadały sensory to czy ta linia nie powinna być biała ? Ale faktycznie groźnie to wygląda. Walcz dalej. Powodzenia
    mente et malleo

Mieszka w
    Mielec
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dodaje kolejne przykłady... ten poprzedni był najbardziej drastyczny...

Wszystko to jest ISO 1600 migawka okolo od 1/80 do 1/160 przesłona okolo 4

Jak widać... im ciemniejsza fota tym jest to bardziej widoczne...

http://www.poham.emil.tnp.pl/linia2.jpg

http://www.poham.emil.tnp.pl/linia3.jpg

http://www.poham.emil.tnp.pl/linia4.jpg

http://www.poham.emil.tnp.pl/linia5.jpg

http://www.poham.emil.tnp.pl/linia6.jpg

http://www.poham.emil.tnp.pl/linia7.jpg

Im mniejsze ISO tym ta linia mniej widoczna... na 400 to juz w hardcorowych przypadkacj coś tam pod lupą dostrzegałem...

APARAT był z tym w serwisie.

i .... zero efektów. Serwis w odesłanych dokumentach zamieścił takie info:

Lokalizacja naprawy: 099/RIO

Objawy awarii: B0040

B0071

Po tym jak odkryłem, że linia występuje nadal (czyli natychmiast jak dostałem spowrotem aparat) przez jakieś dwa tygodnie próbowałem się dodzwonić do serwisu / słałem również maile... i nic... cisza... nikt nie podnosił słuchawki, nikt nie odpisał...

Więc machnąłem ręką i odpuściłem, bo wysokie ISO było bardzo rzadko wykorzystywane... teraz mam potrzebe takiego ISO i temat wraca....

Aha.. i linia się pojawia niezależnie czy jpg, czy orf, czy tiff

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Miałem dokładnie taki sam problem z moim E-1 i skończyło się na wymianie matrycy w czeskim serwisie.

| OlyJedi Awatar YxasoR
    Mieszka w
    Nie przenoście nam stolicy do Krakowa...
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Masz uszkodzoną matrycę.
    "A na resztę zamknij oczy moja miła
    pod powieką znacznie lepsze są obrazy
    i w tym nasza siła
    i w tym nasza siła
    że umiemy jeszcze czasem marzyć"

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Jak chcesz się dowiedzieć czegoś więcej o tej linii to udostępnij w sieci jakiegoś ORFa z tym defektem.

PS. O ile na pierwszym zdjęciu ta linia była wyraźna to na pozostałych nie było jej widać

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Jak pisałem miałem dokładnie taki sam problem, na moich zdjęciach linia czasami była widoczna bardzo, a czasami nie było jej praktycznie widać. Faktycznie w niskich ISO linia może być widoczna jedynie w dużym powiększeniu.
    Powinien raczej spokojnie udać się ponownie do serwisu i domagać się usunięcia tej usterki.

Mieszka w
    Mielec
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Czemu na jednych ftkach widac bardziej na drugich mniej... bo tak to własnie funkcjonuje, że raz te linie są raz nie....

Yab0L - czemu czeski serwis to naprawiał?

Powiem szczerze, że trudno mi uwierzyć, że w polskim coś zdziałam... aparat tam już był to po raz, po dwa skontaktowanie się z nimi to chyba wymaga nadludzkich zdolności...

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Nie wiem dlaczego ta linia raz jest widoczna bardziej, a inny razem prawie jej nie widać.
    Co do serwisu to jak ja oddawałem swojego czyli jakieś półtora roku temu, odesłali go od razu do Czech, od tamtego czasu nie miałem żadnego kontaktu z serwisem więc nie wiem jak to odbywa się obecnie.