Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: UV i CPL, ale co dalej ?

| OlyJedi Awatar paszczol
    Mieszka w
    Dawniej - Bydgoszcz
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

UV i CPL, ale co dalej ?

Przejrzałem forum i nie znalazłem odp. na nurtujące mnie pytanie. Mam 2 filtry UV i CPL. Przeczytalem trochę na temat ich działania, ale brak doświadczenia (raczkuje) wprowadza pewne wątpliwości. Tzn. Czy Uv zawsze mieć na obiektywie ? Czy w momencie założenia CPL jest on (UV) zbędny ? Jeśli oba, to czy kolejność założenia ma znaczenie dla aparatu ?
    Wiem że podobnych tematów może być wiele, więc jeśli powtórzyłem czyjeś pytanie, to proszę o link do strony gdzie się może czegoś więcej dowiem. Z góry dziękuje za odpowiedzi.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    UV zaklada sie do ochrony obiektywu, np. przed zarysowaniem, bo nie wplywa na zdjecie [kolorystyki nie zmienia, nie zabiera swiatla]. Efekt jego dzialania na promieniach UV widac jedynie np. w gorach.

Polar sluzy do polaryzacji swiatla, przez co kolory staja sie ladniejsze - dokladniejsze informacje znajdziesz tutaj i tutaj. Teoretycznie fajnie by bylo miec go caly czas, ale zabiera on ok. 2ev, wiec naklada sie go wtedy, kiedy to konieczne.

Co do kolejnosci, to CPL'em krecisz, wiec on musi byc ostatni. Szczerze mowiac, nie bawilabym sie w odkrecanie UV, żeby nakręcić polara... Ale nie dokrecaj za mocno, bo sie moga zakleszczyc...
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Co do filtra UV - w fotografii cyfrowej służy jedynie ochronie obiektywu. W tradycyjnej nieco inaczej. Chyba, że chcesz np. posmarować go wazelinką i poeksperymentować... -piszę jak najbardziej poważnie. Nie ma róży bez kolców - dodatkowa "szyba" przed obiektywem w jakimś stopniu pogarsza zdjęcie -fakt przy większości motywów nie ma to aż takiego znaczenia ale np. w fotografii nocnej przy długich czasach znacznie zwiększa prawdopodobieństwo powstania blików świetlnych odblasków itd. Skoro już używasz UVki dbaj aby zawsze filtr był czysty i nie zawierał np. śladów po palcach - szmatka z mikrofibry jest ok do tego. Osobiście wolę dla jakiejś tam ochrony obiektywu mieć w terenie zawsze założoną osłonę przecowsłoneczną, chyba, że jestem na plaży itd... Czasem wkładając obiektyw to torby nie zakładam na niego dekielka na przednią soczewkę - wówczas mam filtr UV...

Polaryzacyjny to inna para kaloszy. IMHO bardzo fajna rzecz w cyfrze. Klasyczne zastosowanie to ściemnienie nieba ale bardzo ładnie można też czasem zwiększyć nasycenie kolorków w pejzażu czy ściągnąć odblaski z wody... Jak chcesz ściemnić niebo PLka najlepiej się sprawdzi gdy będziesz fotografować pod kątem 90 stopni względem słońca - inaczej - jak słońce "wpada do ucha" .
    Pamiętaj, żeby nie zakładać obu filtrów jednocześnie...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Dodam jeszcze 2 pliki. 1 Trochę żartobliwie wykorzystałem polarek - fotka nie do końca pokazuje efekt ściemnienia nieba polarkiem bo niezależnie od efektu polaryzacji filtr zabiera 1 EV światła..
    2 to nieco inne wykorzystanie filtra UV - można go posmarować wazelinką i się bawić - potem wystarczy mydło i ciepła woda i jest ok, po obiektywie nie zalecam smarować.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	polarek_911.jpg
Wyświetleń:	365
Rozmiar:	90,4 KB
ID:	817   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	uv__wazelinka_310.jpg
Wyświetleń:	445
Rozmiar:	96,2 KB
ID:	818  
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Stąd wniosek ze wazelinka sluzy nie tylko do... ale rowniez jest przydatna w fotografii Dobrze wiedziec ! A tak juz calkie serio to ciekawa sprawa i pierwsze o tym slysze.
    ...był Olek jest A6000

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kali999
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    niezapomijmy też że polaryzacyjny filtr jest do likwidacji blików, uwaga nie z metalu.

Mieszka w
    z lasu
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Gdzieś, ktoś, kiedyś na tym forum dał linka do fajnej strony w necie, gdzie był opisany eksperyment, który wykazał jak to filtry UV powodują niestety lekką utratę ostrości.
    E-500, E-1, ZD 50mm, ZD 14-54mm, ZD 14-150mm, FL-36, OMZ 50mm/1:1.8, EX-25

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    swego czasu Radio miał na stronie przykłady z których jasno wynika że filtr UV znacznie zmiękcza obraz. fotki były z kamunia 1Ds...

znalazłem: http://www.fotosite.pl/index.php?tit...m_z_filtrem_UV

| OlyJedi Awatar paszczol
    Mieszka w
    Dawniej - Bydgoszcz
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Dokupiłem do mojego C-4000z parę drobiazgów na allegro za 20 zł, a mianowicie - filtr zółty, żółtozielony, szary Hx4. Jak napiszę że ZSRR to pewnie okaże się że lipne, albo że "świecą" od napromieniowania, ale za tą kasę postaowiłem spróbować. Z poprzednich odpowiedzi wiem, że nie zakłada się UV z CPL. Wiem że lepiej zdjąć filtry przy zdjęciach nocnych ze względu na bliki (?). Muszę się przyznać, że jako prawie 2 miesięczny amator fotografii latam cały czas z polarem (SELCO), i prawie go nie zdejmuje. Czy jest to złe ? Jaki jest tego minus ?
    Poczytałem też o filtrach zółtych i żółtozielonych i znam +/- ich zastosowanie. Czy potrzebuje UV jeśli załóże np. żółty ? Czy np. żółty z polarem mogę założyć (chociaż takiej kombinacji nie wyczytałem), ale czy ma to jakiś sens i zastosowanie - jeśli chodzi o kombinację tych dwóch ?

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez paszczol
    Poczytałem też o filtrach zółtych i żółtozielonych i znam +/- ich zastosowanie. Czy potrzebuje UV jeśli załóże np. żółty ? Czy np. żółty z polarem mogę założyć (chociaż takiej kombinacji nie wyczytałem), ale czy ma to jakiś sens i zastosowanie - jeśli chodzi o kombinację tych dwóch?
    Filtry kolorowe służą do fotografii czarnobiałej! Filtr żółty służy do przyciemniania - delikatnego zaledwie - nieba, zielony rozjaśnia barwy drzew i przyciemnia czerwień (np. ust). W przypadku cyfrówek ich zastosowanie jest, powiedzmy oględnie, zerowe.

Tutaj jest o tym troszkę (FILTERS FOR BLACK AND WHITE)