Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 86

Wątek: Zaszumialo na fotce, no i co z tego?

excel
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez kisi
    excel co zas do fotek to nie widac wcale ze to tak wysokie ISO.
    Kisi, wlasnie to chcialem pokazac. Naturalnie, ogien z kominka, to wieksze, niewatpliwie, zrodlo swiatla, jak kilka swiec na stole. Okazuje sie jednak - mowie na podstawie wlasnego doswiadczenia, ze przy ISO1600 mozna wiele bez specjalnych efektow ubocznych.
    Szkoda mi tylko, ze nie mialem pod reka zadnych twarzy, a pies pyska nie chcial nadstawic. Jak tylko nadarzy sie okazja, powtorze eksperyment.

Pozdrawiam,
    excel

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Ten eksperyment pokazuje, ze mozliwe jest fotografowanie E-500 przy świetle płomieni palącego się drewna. Sfociłes sam ogień. Dwie pierwsze, jak na moje oko, mają zbyt ciemne tło, choć miło się patrzy jak języki ognia walczą z grawitacją, ale trzecia fotka najbardziej mi się podoba, ponieważ zawiera trochę otoczenia, płomienie tryskają ku górze nerwowo, niecierpliwie, a zrodlem ich jest czerwony zar.

Ciekawe, czy jeśli byś zamienił kominek (bo ten ogień chyba jest w kominku) na średniej wielkości ognisko, i umieścił w pobliżu ludzi, np. tuż przed zmierzchem, gdy ogień jest już widoczny wyraźnie, a ludzie jeszcze widoczni i doświetlani przez płomnienie, czy taka scena by była możliwa do sesownego sfocenia przy pomocy E-500. Ja myślę, że tak, pod warunkiem, że Ci ludzie by byli wystarczająco cierpliwi w pozowaniu. Również do pomyślenia jest chyba taka scena przy kominku, z delikatnym doświetlenim z boku światłem żarowym.

Pzdr, TJ

excel
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski
    Ciekawe, czy jeśli byś zamienił kominek (bo ten ogień chyba jest w kominku) na średniej wielkości ognisko, i umieścił w pobliżu ludzi, np. tuż przed zmierzchem, gdy ogień jest już widoczny wyraźnie, a ludzie jeszcze widoczni i doświetlani przez płomnienie, czy taka scena by była możliwa do sesownego sfocenia przy pomocy E-500. Ja myślę, że tak, pod warunkiem, że Ci ludzie by byli wystarczająco cierpliwi w pozowaniu. Również do pomyślenia jest chyba taka scena przy kominku, z delikatnym doświetlenim z boku światłem żarowym.

Pzdr, TJ
    Tadeusz,otoz wlasnie to. Twarze oswietlone zarem z ogniska. U mnie nie ma takich warunkow. Pominawszy juz, ze zima, ale tez i nie wolno rozpalac ognisk. Jedynie harcerze maja takie prawa, i to po roznych zabiegach celem uzyskania zezwolenia na ogien.

Jak wpadne na chwile w moje strony, na pewno bede probowal. Jestem bardzo ciekaw, jaki bylby efekt. Mam w tym roku wiele okazji rodzinnych, a wiec i czeste wizyty, ktore powinny sprzyjac zorganizowaniu wieczora przy ognisku.

Fotki, ktore zamiescilem sa wykonane w niezupelnie ciemnym pokoju, poniewaz jakies 4m od kominka stoja dwa dosc duze akwaria, ktore zawsze jakies swiatelko dorzucily "do ognia" (ktos kiedys spiewal "Dorzuccie drew do ogniska").
    Jak tylko pojawi sie okazja usadzenia ludzikow wokol kominka, to dam im po lampce dobrego wina, obiecam jeszcze jedna, a w ramach podziekowania za cierpliwosc moze i jeszcze jedna, i moze dadza sie namowic.

Przyznam, ze zadowolony jestem z niewielkich szumow. Choc na pewno mozna jeszcze lepiej wykonac.
    Szkoda, ze nie mam suchego sosnowego drewna, ponoc sa najladniejsze efekty, poniewaz ogien wtedy strzela i uzyskuje sie ciekawe efekty. Dzisiaj poszedlem do lasu i przytargalem kawal ulamanej podczas ostatniego huraganu galezi. Chyba troche dziwnie wygladalem, bo okoliczni tak jakos na mnie patrzyli, jakby gdzies cos nie tego...
    Susze, jak tylko bedzie sie nadawalo do pieca bede ponownie kombinowal.

Dziekuje za ocene.

Pozdrawiam,
    excel

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Susz , susz, od razu parę taczek..... Wyobraziłem sobie Ciebie jak focisz ten ogień i pomyślałem, że fajnym motywem by było zrobienie zdjęcia Tobie jak to robisz , na tle tryskającego ognia
    ale za daleko ... ja ci nie pomogę
    /*...................*/
    /* ...........................*/

excel
    Gość
    Witam,

to natenczas ostatnia proba z ogniem. To wykancza gorzej jak skopanie ogrodka. W calym domu dym jak w wedzarni, goraco, ze pies uciekl na ogrod,...ach. Odpuszczam.

Cos wykombinowalem. Nie do konca udane, ale juz nie mam sily. Choc w przyszlosci podejde jeszcze nie raz do tematu.
    Ocencie sami, czy pomysl sam w sobie jest do przelkniecia.

pozdrawiam,
    excel

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    EXcel,
    Ladna kompozycja, szklo skąpane w czerwieni, lśni płomieniami, lampka z winem zachęcająco stoi na pierwszym planie.
    Troszeczkę brak ostrości.
    To jest pracochlonna robota, ale wynik robi wrażenie. Swiatło jest cokolwiek tajemnicze, a kompozycja elegancka.
    Pzdr, TJ

| OlyJedi Awatar Dempsey
    Mieszka w
    Poznań/Buk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Tadeuszu nie najlepsze - ale jak na zamówienie dla Ciebie - ISO800 (niestety robione w JPG'u więc nie za dużo pola do manewru) - kadr też nie za ciekawy - ale jest ognisko i są twarze (choć trochę daleko bo skupiałem się na ognisku...)

P.S. A to moja próba z ogniem... "silnik odrzutowy "
    OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar moozg
    Mieszka w
    Bielawa
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    ognisko super wyszlo... te slady po iskrach wyraziste... dobrze uchwycone!

motyw kieliszkowy tez mi sie podoba, taki cieply klimat, odczuwa sie romantyczna wieczorna atmosfere ,
    kompozycja ok, ale moze by ta butelke troche w tyle dac by lekko przez 2 pierwsze obiekty byla schowana... (?)

pozdrawiam

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Dempsey,
    Obie Twoje fotki wskazują na to, że E-500 potrafi. Na pierwszym postacie są poruszone, ale nic to. Na drugim ogień wyrywa się pięknie w górę i jest chyba na tyle jasny, że mógłby i postacie dostatecznie oświetlić.
    Pzdr, TJ

excel
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez moozg
    motyw kieliszkowy tez mi sie podoba, taki cieply klimat, odczuwa sie romantyczna wieczorna atmosfere ,
    kompozycja ok, ale moze by ta butelke troche w tyle dac by lekko przez 2 pierwsze obiekty byla schowana... (?)

pozdrawiam
    Moozg, z tego, co czytalem o kompozycjach z winem, serami, itd. waznym jest, aby byla widoczna nazwa, marka, najlepiej rocznik w przypadku wina, itd. Schowanie butelki za cokolwiek byloby wiec bledem. Byc moze macie inne zdanie.
    Bledem jest tez nieczytelna etykieta. Bylem przekonany, ze to, poza ostroscia, zostanie mi jako pierwszy kardynalny blad wytkniete.

Tego radzaju kompozycje sa bardzo ladne, ciekawe same w sobie, ale w warunkach domowych jest trudne do wykonanaia.

pozdrawiam,
    excel