Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 86

Wątek: Zaszumialo na fotce, no i co z tego?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Dempsey widze ze jechales na granicy ISO800 zeby nie wejsc w 1600
    Pokaz lepiej nie obrobiona fotke - wtedy bedzie mozna lepiej ocenic efekty obrobki.

Co zas sie tyczy ogolnie kwestii szumow to jednak wiedzac iz fotka bedzie haczyła o szum (wyzsze ISO) nalezy jednak dbac o to zeby tło bylo jasniejsze, nalezy unikac juz wszelkich szarosci, nie mowiac juz o czerni. W przypadku fotek małych dzieciakow najgorsze jest zeby nie dawac dziecku lampą po oczach no i badz to czlowieku mądry!

PS.
    A masz zgode dzidziusia na publikacje fotki ??? hehehe....
    ...był Olek jest A6000

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Dempsey, bedzie trzeba przecwiczyc Twoj patent.
    Ja od kilku dni robie piecdziesiatka od Luc4sa nabyta. Mimo wszystko, trzeba jechac na ISO800, potem odszumiac. Efekty tego odszumiania bywaja czasami bardzo nieciekawe. Uzywam Neat Image i sie zastanawiam czy nie sprobowac Noise Ninja, opinie o nim chodza dobre.
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Eddie
    Dempsey, bedzie trzeba przecwiczyc Twoj patent.
    Ja od kilku dni robie piecdziesiatka od Luc4sa nabyta. Mimo wszystko, trzeba jechac na ISO800, potem odszumiac. Efekty tego odszumiania bywaja czasami bardzo nieciekawe. Uzywam Neat Image i sie zastanawiam czy nie sprobowac Noise Ninja, opinie o nim chodza dobre.
    Obawiam sie ze mimo wszystko zajedziesz sie przy metodzie Dempseya. Jesli chodiz o jedną fotke to spoko, dwie tez, ale juz 10 to braknie ci browca na ich odszumienie a przy wiekszej ilosci grozi to alkoholizmem. To tak zartobliwie. A powaznie mowiac to niestety światło naszym przyjacielem i nalezy kombinowac tak aby bylo go jak najwiecej wtedy roboty mnie przy kompie.
    Co zas sie tyczy Neat Image'a to tez go uzywam, ale naprawde jak MUSZE, a musialem do tej pory uzyc nie wiecej niz 10 razy. Przeczytalem instrukcje do niego (polecam). Znalazlem 2 rodzaje roznych profili do E1, na dodatek program umozliwia sam probkowanie materialu jak ma odszumic zdjecie i zdarzalo mi sie ze gotowy profil dzialal gorzej. Na dodatek masz jeszcze cala mase suwakow i kombinacji wiele, dla mnie zbyt wiele zeby sprawdzic jakie ustawienie do jakiej fotki sie nada najlepiej, ale prawda jest taka ze manualnie uzyskalbys najlepszy efekt. Pytanie tylko czy oplaci sie skorka za wyprawke. Co zas do Ninja to slyszalem rozne opinie na jego temat, tak wiec suma sumarum stawiam oba programy na rowni, wiec kwestia gustu ktorym to bedziesz robil.
    ...był Olek jest A6000

| OlyJedi Awatar Dempsey
    Mieszka w
    Poznań/Buk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Kisi - kurcze zabiłeś mi klina... jeszcze mnie Michu do sądu pozwie albo, co... z resztą, póki co mogę go sobie o zgodę pytać, ale on jeszcze odpowiedzieć nie potrafi
    Co do pracochłonności tej metody, to wcale nie jest tak źle jak myślisz... ustaw sobie akcje w PS'ie i lecimy nawet z większym wsadem. Szczególnie operacja tworzenia warstwy z filtrem high pass (dla danej wielkości odbitki stosuję zawsze ten sam promień/zakres, czy jak się to nazywa). Później ta warstwa po filtrze może być dość niedbale odszumiana (też wsadowo z ustawionymi na sztywno parametrami, bo odszumiamy tylko szarość), szczegóły z warstwy obrazowej zostaną niezmienione, co najwyżej nie wyostrzone . Podoba mi się też ta metoda z tego względu, że mogę sobie na przykład szarym kolorem na warstwie high pass zamalować to, czego wyostrzać nie chcę (na przykład struktura skóry twarzy przy portrecie). Ponieważ oko człowieka nie jest szczególnie wrażliwe na niewielkie zmiany ostrości (dlatego klin na matówkach jest wykorzystywany do wspomagania manualnego ostrzenia), to można również to zamalowywanie robić niezbyt starannie .
    A ostro po bandzie to jest TUTAJ - niestety byłem wtedy jeszcze bardzo świeżym tatusiem i ostrość poszła nie za bardzo tam gdzie miała....

EXIF:
    Camera Make: OLYMPUS IMAGING CORP.
    Camera Model: E-500
    Flash Used: No (Auto)
    Focal Length: 24.0mm
    Exposure Time: 0.067 s (1/15)
    Aperture: f/4.2
    ISO equiv: 1600
    Exposure Bias: 0.30
    White Balance: Auto
    Metering Mode: Matrix
    Exposure: aperture priority (semi-auto)
    Exposure Mode: Manual

A crop z oryginała (tylko wywołanie RAW) wkleję kiedy indziej, bo obecnie nie mam w domu dostępu do sieci...
    OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Wywołałem sobie foty z ISO 800 na papier w 15x21, żadnych szumów...
    Chyba zacznę więcej fot robić w większych ISO.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

| OlyJedi Awatar Dempsey
    Mieszka w
    Poznań/Buk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    OK. Obiecałem cropy tylko po wywołaniu z RAW'a - bez żadnego odszumiania, czy wyostrzania. Dla porównania są też resize'y do rozmiaru sieciowego (800x600) - też bez odszumiania, czy wyostrzania.
    ISO 1600 przeskalowane:

ISO 1600 crop:

ISO 800 przeskalowane:

ISO 800 crop:

Teraz jak patrzę też na crop'y, to zdaje się, że po przeskalowaniu do wywołania 10x15 (choć wziąłem 350dpi, to i na 13x18 by styknęło spokojnie) to chyba tylko ISO 1600 było odszumiane na warstwie obrazu i później na high pass'ie, a ISO 800 tylko na high pass'ie...
    Jeszcze jedno: do odszumienia na warstwie obrazu w ISO 1600 użyłem Neat Image, bo on lepiej sobie radzi z szumem o bardzo niskiej częstotliwości - te takie zażółcenia na bieli...
    Mam nadzieję, że to pomoże wszystkim użytkownikom Olków nie bać się wysokich ISO, bo na prawdę nie ma czego Pamiętajcie nie oglądajcie obrazu w powiększeniu do pojedynczych pikseli, tylko w takim by mieścił się na ekranie, a do wywołania tylko nieco odszumić ISO 1600 i do rozmiaru 13x18 nie będzie problemów (przy większych może już coś wyłazić, ale przecież nikt nie ogląda dużych fotek z lupą ).
    Pozdrawiam szumofobów
    OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary

excel
    Gość
    Panie i panowie,
    bawie sie ogniem! Tym razem ze statywem. Popatrzcie, ocencie, rady i porady, krytyka soczysta, ale konstruktywna mile widziana. ISO 1600.

pozdrawiam,
    excel

1.

2.

3.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Excel,
    Jak na moje oko, bardzo udany eksperyment. Jutro więcej postaram się napisać.
    Pzdr, TJ

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Fajnie, rób tego więcej,
    Tu na trzeciej fotce chyba brak ostrości, a może to efekt działania ognia. Dobre taki zdjęcie jest trudno zrobić, ponieważ powietrze nad ogniem ciągle się zmienia i zmienia się jego gęstość itd..... Ja kilkanaście razy próbowałem zanim zadowalająco mi wyszło.
    /*...................*/
    /* ...........................*/

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Nie ma sie co bac nawet ISO1600. Oczywistym jest ze lepiej miec uzyteczne ISO1600 to nie podlega dyskuzji, ale jesli nie mamy to trzeba opanowac to co sie ma pod reka. Mam juz pewne przemyslenia co do uzywania wyzszych ISO w okreslonych sytuacjach i okreslony sposob ale jeszcze za wczesnie aby o tym pisac. Jak nabiore wiekszego przekonania (popartego fotkami) wtedy podziele sie swoimi spostrzezeniami byc moze dla mniej doswiadczonych bedzie to jakas wskazowka jak radzic sobie z barierą braku swiatla.

excel co zas do fotek to nie widac wcale ze to tak wysokie ISO.
    ...był Olek jest A6000