Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 86

Wątek: Zaszumialo na fotce, no i co z tego?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Ja tam szumofobem nigdy nie byłem. ISO 800 z mojej E500 to luzik. ISO 1600 też ładnych parę razy używałem (na koncertach) i po odszumieniu też spokój.

Ale tak z czystej ciekawości chciałbym się dowiedzieć od kogoś kompetentnego, jak wygląda porównanie szumów E1 i E500?
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

excel
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Tomek18
    Zdjęcie mi sie naprawde podoba ale co do tej renki powiedział ze dla mnie ma charakter symboliczny dla mnie symbolizue 2 rzeczy : 1 To że w święta objadamy sie przy stole 2 druga to raczej już do czałej postaci jest symbolem mijania swiąt że ktoś w tym roku je z nami w świenta może za rok nie być z nami (ciemnienie postaci im dalej od stołu tym bardziej zanika)
    Dziekuje za komentarz.
    Tomku, mam moze i dobry pomysl. Najnowsze wersja Opery posiada tak bardzo wybawcza mozliwosc jak korekta bledow orotograficznych i interpunkcji. Skorzystaj, moze sie przydac nie tylko na forum.
    Mam jeszcze jedna rade, jak juz Opera Cie poprawi, to przypatrz sie uwaznie, co ona od Ciebie chce i sprobuj zapamietac, tez nie tylko na forum przydatna umiejetnosc.

pozdrawiam serdecznie,
    excel

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny
    Ja tam szumofobem nigdy nie byłem. ISO 800 z mojej E500 to luzik. ISO 1600 też ładnych parę razy używałem (na koncertach) i po odszumieniu też spokój.

Ale tak z czystej ciekawości chciałbym się dowiedzieć od kogoś kompetentnego, jak wygląda porównanie szumów E1 i E500?
    Nie jestem kompetentny zeby rozwiac Twoje watpliwosci porownujac szumy obu aparatow ale bardzo chetnie zrobie fotke z podobną ekspozycja i zamieszcze na forum.

Dlatego mam prosbe abys excel opisal ile bylo i jakie zrodla swiatla (tylko swiece) oraz wartosci migawki oraz przeslona. Chcialbym zrobic cos podobnego w miare mozliwosci w zblizonych warunkach.

Poki co przypome swoje foty zrobione na ISO3200 przy swietle zastanym. Fotki zrobione zaraz po zakupie E1 z czystej ciekawosci i kompletnym braku znajomosci sprzetu. Aktualnie wiem ze mozna to samo zrobic zdecydowanie lepiej (mniej szumow) i przy nastepnej sposobnosci bedac w tym kosciolku zrobie to. Pierwsza fotka pokazuje jak naprawde bylo tam ciemnawo:

Druka pokazuje ze szum jest (bo nie ma cudow) ale kluczem jest dobre naswietlony (lekko przeswietlony nawet) kadr i jesli jestesmy w sytuacji kiedy to albo robimy na ISO3200 albo wcale to jest szansa ze naprawde az tak zle nie bedzie. Oczywiscie sprawa dotyczy raczej tylko fotek ktore maja dla nas miec znaczenie uczuciowe bo do zastosowankomercyjnych raczej ospada...
    ...był Olek jest A6000

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Hm... E-500 tak potrafi?
    Faktycznie, podaj parametry, bo bardzo mnie to interesuje.
    Robilem ostatnio fotki swoim Olym na bardzo wysokim ISO (powyzej 1000) i zadowolony nie bylem. Niestety, odszumianie tez nie bardzo mi pomoglo, choc to jeszcze musze przecwiczyc.
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

excel
    Gość
    Na zyczenie podaje EXIF.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    excel bosze... coz ci sie stalo ze uzywasz niemieckojezycznych proragmow... bleee
    ...był Olek jest A6000

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kisi
    excel bosze... coz ci sie stalo ze uzywasz niemieckojezycznych proragmow... bleee
    ... w kuchni, przy dziecku, po niemiecku????...
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

excel
    Gość
    kisi, Rafal,

zupełnie przez przypadek. Sciagnalem ten program, i jak to Niemcy, robili problem z przestawienia na angielski. Kazali mi ponownie wlaczyc PC, a ze nie chciałem posłuchac, to pozostało mi nic innego, jak zaakceptować Deutsche Sprache.
    Personalnie nie mam nic naprzeciw De, niech ze sobie beda, języka nie trawie, to to taka jazda kijem po plocie.

pozdrawiam,
    excel

PS. Przestawilem na ang.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Co chcecie ładny język.... 8 lat mnie w szkole nim męczono

A co do szumów, to u mnie jest tak, że na dużych ISO nieraz fotka wyjdzie ładnie, nie ma szumiku widocznego , a nieraz tragicznie. Zależy chyba od oświtlenia.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    excel,
    Wszedłeś w bardzo interesujący dla amatorów segment , mający duży potencjal do fotograficznego wykorzystania - wnętrze i portret w słabym świetle zastanym. Kiedyś ten obszar był penetrowany tylko przez wyjątkowo wytrwałych fanów światła zastanego, ponieważ wymagało to filmów, czy błon fotograficznych o bardzo dużej czułości, co uzyskiwano bardzo forsownym wołaniem, co z kolei wprowadzało bariery w postaci bardzo grubego ziarna, zniekształceń kolorystycznych, itd. Dzisiejsza technika cyfrowa dostarcza amatorom wysokie czułości (sciślej mówiąc wysokie wzmocnienia, ale to nie jest terminologicznie istotne w tym temacie), a natura fotografii cyfrowej pozwala natychmiastowo kontrolować wynik, co przy ciężkich warunkach oświetlenia jest nieocenione. Szum, tak jak kiedyś ziarno, jest problemem, tylko dzisiaj te trudności występują przy wyższych czułościach. Zakres czułościowy niskoszumowej fotografii stale się rozszerza w górę, przoduje tu Canon, ale Ty (a także inni forumowicze w tym wątku) pokazali swoimi fotkami, że strawny rezultat mozna uzyskać również Olkami, np. E-500.
    Twoje zdjęcie przy świecach jest, jak na moje oko, bardzo nastrojowe, wręcz tajemnicze, feeria świateł na pierwszym planie i ginące w ciemności postaci przy stole. Zdjęcie jako żywo przypomina obrazy starych mistrzów ze sciemniałym werniksem. Dominującym środkiem kształtującym materię fotki jest światło, zarowe, migocące płomieniami i blikami na szkle, kładące się czerwonym woalem na twarze. Bardzo ciekawa fotka. Poruszenia, flary, szum i inne wady właściwe tego typu obrazom są widoczne, ale dla mnie nie przesłaniają aury, nie psują nastroju.
    Pzdr, TJ