Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 42

Wątek: Pod choinke newsleter Olympusa :)

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    rozumiem że jak pstrykam bachora na podwórku i zdarza mi się nawet gołąb to powinienem poczuc się teraz urażony...
    Łukasz, mam wrażenie że trochę się zacietrzewiasz w swoich analogowych pochwałach...więcej luzu...kazdy narzekający na brak pewnej kontynuacji w cyfrowym świecie Olka to od razu Giaur?
    Zaczyna człowiek mówi o pewnych wadach czy niedociągnięciach sprzętu a Ty od razu wyjeżdżasz z "gniotami, pstrykami" itd...owszem, może nie robimy superanalogowych obrazów ale to nie znaczy że nie dostrzegamy pewnych braków w sprzęcie, przy pełnej świadomości własnej, ułomnej niewiedzy fotograficznej.
    Zgodzę się z Karolem, choc ja pewnie nigdy nie zmienię systemu, niezależnie od sytuacji na wiosnę, że Olek zaspał trochę pewne elementy i może dla niektórych zabraknąc sprżetu do fajnych szkieł...I sprawa ilości pikseli to wcale nie najwazniejsza rzecz.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    lessie:

mi się też nigdzie nie spieszy ale pewna korporacja nie pozostawi mi wielkiego wyboru jeśli zrobi premiery "na jesieni".

E-1 niewiele brakuje do ideału, dwie rzeczy są jednak upierdliwe:
    - jakość wysokiego ISO (niech sobie szumi ale ta destrukcja obrazu powala)
    - klikanie żeby zobaczyć histogram podczas kiedy "zabawki" mają go od ręki

o pracy AF przy słabym świetle i poruszających się obiektach nie napiszę: po prostu łapię sobie coś stałego w pobliżu i jadę na oko - może to norma, może nie.

wszelkie upierdliwości wynagradzają słoiki Zuiko. ich wykonanie i ostrość w kadrze to jest to.

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Panowie...

Po co zbudowano lustrzanki i te całe zabawy z przesłonami i długimi/krótkimi czasami? Otóż po to, by kreatywność ludzi znajdowała swoje ujście. Jeśli ktoś - bez urażania kogokolwiek - pstryka dzieciaka i gołębia na balkonie, to lustrzanki nie potrzebuje. Wystarczy cyfrowy kompakt z iluśtamkrotnym zoomem, w miarę współczesna konstrukcja. Po co wymienne obiektywy? Po co ręczne nastawy? Przecież w takich sytuacjach chodzi jedynie o archiwizację/dokumentację wspomnień, a nie o kreatywne łączenie trójki przesłona/czas/ziarno.

Wykreowano jakiś taki "pęd na lustrzanki" - zapewne to wina panów od marketingu. Widzieliście reklamę 400D? Dzieciak na trzepaku do góry nogami trzaska zdjęcie. Jakiej jakości będzie ten obraz? Jaką będzie miał wartość dla postronnego obserwatora? Po co lustrzanka komuś, kto zdjęcia robi wisząc głową w dół na trzepaku?

Analogia do dyliżansu jest chybiona - bowiem najlepsze czasy fotografia ma już za sobą. Gdzieś przeczytałem, że XX wiek w kontekście osprzętu fotograficznego zasłużył się jedynie "wynalezieniem" dokładnego światłomierza. Reszta - to domena wieku XIX, ewentualnie początków wieku XX. Na polu fotografii niewiele już się da wymyśleć. Metalowe korpusy, wymienne matówki, rastry na matówkach, wizjery na tyle duże, by podgląd ostrości dawał coś więcej poza przyciemnieniem obrazu... tessary, planary... To wszystko już było. Współczesny sprzęt fotograficzny wiecej ma wspólnego z budzeniem w ludziach potrzeby posiadania niż z samą fotografią.

Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    zgodzę się w większości z Tobą, cho nie do końca.
    Ja osobiście przeszedłem swego rodzaju ewolucję od własnie takiego bardziej zaawansowanego kompaktu do lustra, bo w pewnym momencie zabrakło mi kilku rzeczy.
    Może nie tyle manualnych ustawień co:
    1. Szybkości ogólnie ( opóźnienia migawki, AF, wzbudzenia, serii zdjęc itp..)
    2. Osiągnięcia b.małej GO.
    3. Zbliżonego do jak najbardziej "realnego" obrazu ( jednak kompaktowi tego brakuje...)
    4. Pracy na wyższym ISO
    5. Komfortu i ergonomii
    6. JAkości obrazu
    I jeszcze kupy innych rzeczy ( kolejnośc przypadkowa ).
    I tak kupiłem E-1 i znowu w myśl naturalnego postępu wiedzy i umiejętności zaczynam zauważac pewne braki - wymieniac nie ma co, wszyscy wiemy w czym kuleje Jedynka.
    Zgodzę się że kupno lustra jest niekonieczne dla okazjonalnego taty, który chce wzbudzic respekt na osiedlu w niedzielę, czy dla wsp[omnianego dzieciaka na trzepaku....to wywalenie kasy w błoto ( choc sa tacy co powiedzą że ich stac na taki gadżet ) ale większosc osób na forum coś już liznęło fotografii, więcej lub mniej, chyba jednak na tyle, że pewne braki mogą już odczuwac.
    Ciebie "czytuję " odkąd jestem na forum i widzę powolny odwrót od cyfry w kierunku błony filmu i analoga. I widocznie tego potrzebujesz... Ja z kolei nie mam tej cierpliwości i zbyt wiele rzeczy fotografuję żeby ograniczyc się do analoga...bo to dla mnie byłoby pewnego rodzaju ograniczenie ( chociażby czasowe i ilościowe ). Z kolei moje umiejętności percepcji obrazu, a raczej tolerancja minimalnych różnic i brak zapału do "dłubania" powodują że "przewaga" analogowej fotografii pod kątem możliwości oddania rzeczywistosi jest mniej istotna od zalet jakie daje mi cyfrowy zapis.
    Ale jak mówię...każdy ma swojego jobla....może kiedyś czeka mnie klisza, a może wielki format?Jedno co mi nie grozi to zarzucenie tego całkiem w piz..u
    Walmy fotki i cieszmy się filmami, pikselami,szumami...i czekajmy na NAJOLKA

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lessie
    zgodzę się w większości z Tobą, cho nie do końca.
    Ja osobiście przeszedłem swego rodzaju ewolucję od własnie takiego bardziej zaawansowanego kompaktu do lustra, bo w pewnym momencie zabrakło mi kilku rzeczy.
    Może nie tyle manualnych ustawień co:
    1. Szybkości ogólnie ( opóźnienia migawki, AF, wzbudzenia, serii zdjęc itp..)
    2. Osiągnięcia b.małej GO.
    3. Zbliżonego do jak najbardziej "realnego" obrazu ( jednak kompaktowi tego brakuje...)
    4. Pracy na wyższym ISO
    5. Komfortu i ergonomii
    6. JAkości obrazu
    Ale wszystko to (za wyjątkiem AF fazowego) możliwe jest w dobrym kompakcie z dużą (fizycznie) matrycą. Nie potrzebujesz do tego lustrzanki. Problem w tym, że poza kobyłą Sony R1 brak kompaktów z dużymi (fizycznie) matrycami.

ps. Wiem, ma być Sigma.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    dotykałem R1 i nie skumplowaliśmy się
    ja nigdy nie mogłem się przekonac do tej firmy....poza tym uprościłem trochę odpowiedź...różnic między lustrem a kompaktemjest troszkę więcej. Inna sprawa że coś takiego jak R1 to już też ciężko nazywac kompaktem jęsli spojrze na inne...teżkompakty

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    lgrabun:

ciekawe rzeczy piszesz...

jeśli chodzi o podejście do kadrowania, przykładanie się do pojedynczej fotki i dbałość o szczegóły, to faktycznie, tamte czasy nie wrócą.

jeśli chodzi o czas potrzebny na opanowanie manuala, ujarzmienie kontrastów w różnych warunkach i robótki "na wczoraj" to najlepsze czasy przed nami.

dla mnie sprawy przełomowe w ostatnich latach to:
    - czyszczenie matrycy (OLEK)
    - pixel mapping (OLEK)
    - matryce nowej generacji (FUJI)

dwa pierwsze punkty są krytyczne, kolejnym bardzo dużym krokiem są matryce FUJI, które dają większy luz i aparaty na nich oparte wydają się idealne do focenia wszystkiego, gdzie spotykamy skrajne konkrasty.
    FUJI S5 ma szansę być pierwszym aparatem FUJIpochodnym, którego body i soft dorównują matrycy.

Radio:

dla mnie R1 to jeden z aparatów dla świadomie leniwych/wygodnych albo dla nowych/naiwnych. legendy nie dorabiam, każdy wie o co chodzi.

kompakt duży czy mały - i tak nie wiadomo co człowiek foci i gdzie będzie ostrość. kiedyś, przez pierwsze dni z E-1 walczyłem ze sobą żeby nie naciskać spustu z wyprzedzeniem...

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    jeśli chodzi o podejście do kadrowania, przykładanie się do pojedynczej fotki i dbałość o szczegóły, to faktycznie, tamte czasy nie wrócą.
    Zawsze mnie zastanawiały takie kategoryczne stwierdzenia. Czemu tak uważasz? Poprawny, dobrze naświetlony kadr to podstawa ładnego zdjęcia. Z pustego to i Salomon nie naleje (czytaj: obróbką g* do blasku nie wypolerujesz

jeśli chodzi o czas potrzebny na opanowanie manuala, ujarzmienie kontrastów w różnych warunkach i robótki "na wczoraj" to najlepsze czasy przed nami.
    Z robienia rzeczy "na wczoraj", osobliwie tam, gdzie potrzeba odrobiny zastanowienia się i pewnego "artystycznego" zacięcia, nic dobrego nie wychodzi.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    Ale to jest tekst z września 2006
    to zdanie kończy chyba dyskusję, ale lgrabun twardy jest... kiedyś ludzie jeździli dyliżansami i żyli... zamienisz auto/pociąg/samolot na dyliżans albo gołębia?
    Wydaje mi sie czasami, ze niektorzy maja mozdzek golebia!
    Czesc.Ch.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria
    Historia z wczoraj znajomi znajomych których mało toleruję kupili sobie pod choinkę małpe z 10MP, argumentowali to tak: "zrobiliśmy odbitki z wesela (mieli swoje wesele w wakacje, a współczesny fotograf weselny nie wręcza odbitek tylko CD z plikami do wywołania) i wszystkie zdjęcia na większych odbitkach (13x1 są nieostre ponieważ tamten aparat miał mało MP ( dodam, że widziałem te fotki na kompie z ewidentnym BF, aparat C20D, WB - wszystko pomarańczowe)" wtedy ja pokazuje im 40x60 z 4MP (E1 po kadrowaniu)

Ja pod choinkę nic nie dostałem związanego z foto

Co do artystowskich zdjęć IMO to trzeba mieć czas na to wszystko Ja używam lustrzanki, kompaktu - w zależności od potrzeb. Dla mnie najważniejsza różnica jest między zdjęciami "planowanymi" a "spontanicznymi" - zazwyczaj te drugie nie nudzą się tak szybko i wybaczam niedoskonałości, nie cierpię zdjęć bez emocji...