Olympus z Panasonicem. W 2005 mieli 14% rynku dSLR. W 2006 pewnie będzie gorzej.Zamieszczone przez blady
Olympus z Panasonicem. W 2005 mieli 14% rynku dSLR. W 2006 pewnie będzie gorzej.Zamieszczone przez blady
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
Przewidywania na rok 2006 mogły dla Pentaksa wyglądać rzeczywiście nie za ciekawie. Wypuszczanie modeli różniących się jedynie wielkością LCD, żadnych prognoz tyczących puszek... Pamiętam, co się wówczas wyrabiało u nas na forum. Tylko że już wówczas wiadome było, że Pentax powiększa swoje fabryki obiektywów o 70%. Logicznym więc było, że nie czyni tego w akcie desperacji. Dodatkowo przedstawiony był roadmap szklarni, a z owych planów zawsze się wywiązywał. Osoby bardziej wtajemnieczone (m.in. niektórzy w Polsce - więc myślę, że tym bardziej osoby uchodzące za autorytety na zachodzie) wiedzieli już o modelu nazwanym później K10D. I jak wspomniałem - Pentax już wówczas notował zyski ze sprzedaży cyfrówek.
Czy rozwód z Samsungiem jest niepokojący? A czy na prawdę on nastąpi? Nie mam pojęcia. Zastanawia mnie raczej coś innego. Samsung już wdepnął w bagnet K, wypuszczając modele GX-1S i 1L oraz wchodzący na rynek GX 10. Do tego produkuje obiektywy z tym bagnetem. Rodzi się pytanie, czy zdecyduje się na totalną zmianę mocowania?
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
A ceeemuu a pociio tak , rzeczy mówisz. Coś konkretnie uzasadnij.Zamieszczone przez RadioErewan
Ja jestem pelen obiektywizmu i sympati dla Olympusa , Nikony też są fajne.
Jak już rzucasz rekawice to do boju. Dawaj czemu ten Robin taki owaki.
W bólach rodzi się ta fuzja![]()
http://fotopolis.pl/index.php?n=5735
Jakoś tak ten Pentax nie może upaść , ba! ma się coraz lepiej. W sprzedaży dogania Olka/ mówimy o DSLR/ i podobno zamierza wypuścić w tym roku dwa nowe body i to raczej o parametrach których możemy mu pozazdrościć/ na forum Pentaxa mówi się o rewelacjach/ A o Samsungu na razie cichutko i wszystko co wyprodukował to wierniutkie kopie puszek, obiektywów i lampę Pentaxa z napisem swoim bądż Schnaidera. I co mnie trochę zaskoczyło w takim Bielskim MM sprzedawczyki go polecaja /K100D/ o K10D to ich zdaniem sprzęt super.Nasz E510 może mieć kłopoty w konfrontacji z następcą tzw kasetki jak mówią pentaxiarze. Hoya jest mi znana z filtrów, zaś o produkcji puszek nie słyszałem. Takie cos miałoby kupić kiedyś lidera/ lata 70-80/ jakim byl Pentax? Raz byłem w krainie totemów i tam Amerykanie zupełnie inaczj kojarzą markę niż np. w Polsce. Tam Pentax to poprostu górna półka.Pozdr.
He he he... nie wspominaj przeszłości. Można by stworzyć nowy, obszerny wątek poświęcony upadłym gigantom fotografii. Historia to za mało. Trzeba mieć pieniądze. Jak ich się nie ma wystarczająco dużo to zostaje się wchoniętym lub się pada na twarz...Zamieszczone przez Don Pedro
No to pewnie jak jakaś tam Hoya i czy inny Panasonic przyjmie Pentaxa czy może też np. Olka to raczej z całym dobytkiem a napewno na daszku zostanie napis Pentax. Ja już mam tak,że nie kupię lustrzanki z napisem Samsung, Hoya, Sony czy innym niefotograficznym a bogatym perweniuszem. Jak ktoś chce to może sobie nabyć sprzęt z napisem choćby UdSSR, ja nie.Olympus, Pentax, Nikon.... a toleruję np. Sigma., Praktica.Na wszelkie próby przekonania mnie do sprzętu foto tzw. firm o elektronicznej prowieniencji odpowiadam niezmiennym: " Pierdzielicie, Hipolicie".
Ok... Sony przełął minoltę... technologię, patenty, projektantów itd... i to co wyjdzie spod tego sztabu ludzi to już nie to samo...Zamieszczone przez Don Pedro
mozna i tak rozumować.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
SONY przejął Konica Minolta i na, jak to nazwałeś daszku, widnieje SONY.Zamieszczone przez Don Pedro
Nikt Cię nie będzie do niczego przekonywał. Najwyżej staniesz przed faktem... kupuję lub nie i nie mam sprzętu. Globalizacja postępuje, a tempo zmian jest bardzo wysokie. Kasę robi się na masowej produkcji i jak gigancik będzie chciał wciągnąć nosem przykładowo Leica czy Leizza to to zrobi. Firmy mogą się bronić, ale to tylko kwestia kasy. Jak ktoś dojdzie do wniosku, że warto to nie ma mocnych.Zamieszczone przez Don Pedro
PS. Jeśli dla Ciebie SIGMA lub tym bardziej Praktica jest lepszym producentem aparatów cyfrowych (tolerowanym przez Ciebie) od przykładowo SONY to sry.
Dlatego,że na daszku Alfy100 widnieje napis SONY jej nie kupię, podobnie jak GX-10 bo tam tkwi Samsung. Wypowiadam się na temat nie jakości sprzętu a pewnej tradycji w nazwach, mojego w tej materii stosunku. Tak samo jak nie kupiłbym TV marki Funai, bowiem tutaj marką, tą tradycyjna jest akurat Sony.Bez urazy, ale wyraziłem tylko opinię o moim przywiązaniu do , że tak powiem barw klubowych/ co nie znaczy, że Korona Kielce/ np. Sony/ jest dziś gorsza od Ruchu Chorzów/np. Pentax/ I to na tyle. Wolę szalik Ruchu niz lepszej obecnie Korony, której poczynania śledzę. A HOY/a/.