Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: E400.14-42 vs L1.14-50 vs 400D.18-55 vs E500.14-45

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

E400.14-42 vs L1.14-50 vs 400D.18-55 vs E500.14-45

Porównanie aparatów z "kitami"

Olympus E-400 ZD 14-42mm
    Panasonic L1 Leica 14-50mm
    Olympus E-500 ZD 14-45mm
    Canon 400D / XTi EF-S 18-55mm

Zwrócicie uwagę na porównanie 14-50 i 14-42 , a Canon to dla rozrywki

http://www.cameralabs.com/reviews/Ol...00/page4.shtml

P.S. jest tego tam od cholery
    było sobie życie

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Czy mi się zdaje czy 14-50 wypadł kiepsko?
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    dwa wnioski mi się nasuwają:
    - te małe Zuiko wydają się niegłupie i jeśli kiedyś zrobią jasne odmiany to będzie grubo
    - matryca Kodaka miała nas opuścić już po E-500 a w E-400 znowu Kodak, tymczasem matryca zastosowana w L1 rządzi: według tych sampli Panas lajtowo zabija kamunia (z bardziej upakowaną matrycą).

wciąż nie mogę znaleźć nikogo, kto by mi przełożył matrycę z E-330 do E-1... tak żeby działało: byfor może zmaleć do 7-8 klatek byle ISO800 było ludzkie w cieniach...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    dwa wnioski mi się nasuwają:
    - te małe Zuiko wydają się niegłupie i jeśli kiedyś zrobią jasne odmiany to będzie grubo
    - matryca Kodaka miała nas opuścić już po E-500 a w E-400 znowu Kodak, tymczasem matryca zastosowana w L1 rządzi: według tych sampli Panas lajtowo zabija kamunia (z bardziej upakowaną matrycą).

wciąż nie mogę znaleźć nikogo, kto by mi przełożył matrycę z E-330 do E-1... tak żeby działało: byfor może zmaleć do 7-8 klatek byle ISO800 było ludzkie w cieniach...
    Wystarczy, że w nowych olkach będzie taki AF

Mogli by zrobić jak podstawki w procach dźwignia do góry i wymiana

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    c+:

FUJI grubo łatało S3 w temacie bufora... OLEK zbiłby niezły kesz na odmładzaniu dziadka E-1, kwestia ile by to miało kosztować.

kupiłeś 50-200 więc w szarówce poznajesz co to szum w imię zamrażania kadru... przydałoby się dobre ISO800, co?

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    grizz, chyba ci sie nie wydaje... Jak zobaczylem tytul, porownanie L1 z E400 to myslalem, ze to chyba przesada, a tu okazuje sie, ze 14-42 bije 14-50...

Drugi wniosek, jaki mi sie nasunal, to ze E400 strasznie szumi w porownaniu z L1. Canon to juz w ogole inna liga. Coz, to sa konsekwencje malej matrycy i 10mpx...
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    suchar:

Kodak ma wbudowany generator szumu kolorowego... w L1 i E-330 jest matryca z innej ligi.

wbijam w to że ma "jedyne" 7.5MPIX skoro szczegółowość jest wyższa niż w wielu aparatach mających 8 i więcej MPIX. zaszumienie też znikome.

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Kaarool: oby to byl juz ostatni Kodak... E330 szumi duzo mniej. Przy zdjeciach w wymiarach internetowych, czy albumowych male znaczenie, by nie rzec prawie zadne, ilosc mpx (mowie o wielkosciach od 5 w gore). Wiadomo natomiast, ze zazwyczaj im wiecej sie pikseli upchnie nie zwiekszajac wielkosci matrycy (i bedzie to nie daj Boze Kodak ) to poziom szumow wzrasta. Boj na mpx to tylko marketing, wedlug mnie, jesli sie nie drukuje A3, to czy to jest 7,5 czy 8 czy 10mpx to nie ma znaczenia. Ja jestem zadowolony ze swoich 7,5mpx.
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Siła reputacji
    46
    Moja galeria
    W kolorze szum od 800 z E1 jest mało akceptowalny przeze mnie! Przy B&W daje klimat, kolor psuje zdjęcie, można to ładnie wyciągnąć w sofcie ale trzeba mieć czas!

Siła reputacji
    46
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    Kaarool: oby to byl juz ostatni Kodak... E330 szumi duzo mniej. Przy zdjeciach w wymiarach internetowych, czy albumowych male znaczenie, by nie rzec prawie zadne, ilosc mpx (mowie o wielkosciach od 5 w gore). Wiadomo natomiast, ze zazwyczaj im wiecej sie pikseli upchnie nie zwiekszajac wielkosci matrycy (i bedzie to nie daj Boze Kodak ) to poziom szumow wzrasta. Boj na mpx to tylko marketing, wedlug mnie, jesli sie nie drukuje A3, to czy to jest 7,5 czy 8 czy 10mpx to nie ma znaczenia. Ja jestem zadowolony ze swoich 7,5mpx.

Niepotrzebnie sprowadzacie aparat do "super uniwersalności" pod kątem zasobności portfela, ja drukuje A3 z 5MP i jest bardzo dobrze pod warunkiem, że materiał wyjściowy jest dobry. Nie podobają się mi zdjęcia nawet z canona z ISO <1600, IMO ISO nie jest lekarstwem na wszystko, tylko ludzie nabrali nawyku, że zdjęcia robi się ciemnym obiektywem bez statywu i błysku, bo mamy wysokie ISO oraz AS! 5MP to nie jest za mało na odbitki nawet A3, ale jest to za mało do kadrowania i większej szczegółowości zdjęcia. Patrząc na wymagania wielu forumowiczów można wywnioskować, że minimum dla nich C5D - tylko ta cena!