Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Wątek: Czy warto zmienić E-300 na D 70s?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sliwka
    zgadza się- powinno być więcej zlotów, wtedy nie byłoby takiego problemu tym bardziej, że u mnie np w Gdynii Olympusa nie ma nigdzie w sklepach nie mówiąc już o obiektywach. Ostatnio zauważyłem, że FOTOJOKER chyba zaczyna wchodzić w Olki.
    A co do zmiany puszek to wiesz....mam E-300 z jednym szkłem i zmiana systemu w tym momencie jest najlepiej opłacalna- jak sobie kupie np. 40-150 oraz 35mm to wtedy już na pewno nie sprzedam Za dużo straty finansowej itd.
    Może w nowym roku jakiś browar spijemy Zaprosimy jeszcze RE ze stuff'em

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    zgadza się- powinno być więcej zlotów, wtedy nie byłoby takiego problemu tym bardziej, że u mnie np w Gdynii Olympusa nie ma nigdzie w sklepach nie mówiąc już o obiektywach.
    .
    W Gdyni może i nie, ale skocz do Media Markt, byłem ostatnio i jest wszystko. No prawie
    E-330 i E-400, poza tym Canony 350D, 400D, 30D, Nikony D50, D40, Pentax K100D, K10D i FZ50, i 6500fd i 9500. Oczywiście te lepsze w gablocie, więc byś musiał poprosić obsługę aby ci dali dotknąć . Ja nie miałem czasu, ale pooglądałem sobie z bliska....
    /*...................*/
    /* ...........................*/

| OlyJedi Awatar sliwka
    Mieszka w
    GDYNIA
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Celebrity gdzie byś proponował??? Kurcze możnaby wybrać takie miasto zeby kazdy miał powiedzmy ok 200 km a nie tak, ze jeden ma 100 a drugi 350...
    OLYMPUS E-300 + ZUIKO 14-45 + CF 512MB U II + HAMA UV + COBRA.
    "Jeśli Twoje zdjęcie nie jest wystarczająco dobre, to znaczy, że nie byłeś wystarczająco blisko" - R.Capy
    http://plfoto.com/101112/autor.html

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria
    Celebrity gdzie byś proponował??? Kurcze możnaby wybrać takie miasto zeby kazdy miał powiedzmy ok 200 km a nie tak, ze jeden ma 100 a drugi 350...
    Gdańsk

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez celebrity plus
    Gdańsk
    Hihi, popieram !
    /*...................*/
    /* ...........................*/

| OlyJedi Awatar sliwka
    Mieszka w
    GDYNIA
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    To byłoby zbyt piękne aby mogło być prawdziwe!!! Ale jestem na TAK- juz dziś mówie, że byłbym na 1000 %.
    "Jeśli Twoje zdjęcie nie jest wystarczająco dobre, to znaczy, że nie byłeś wystarczająco blisko" - R.Capy

| OlyJedi Awatar sliwka
    Mieszka w
    GDYNIA
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    LESSIE zapraszamy!

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Wczoraj bylem w Media ze znajomym ktory jest na kupnie aparatu do focenia na slubach oraz rodzinnie. Generalnie zastosowanie amatorskie. Dzieki temu ze byl kumpel bawilismy sie prawie godzine roznymi aparatami (E300,E330, E500, E400, Nikon D70s, Canon 350, Canon 400, Pentax D100). Wrazenia jakie odnioslem to:
    [uprzedam ze nie jestem amatorem wiec patrzcie przez ten pryzmat i ze posiadam E1 zalednie od 8 miesiecy z dosc malym przebiegiem zrobionych fotek]
    - E500 - nie zauwazylem zeby faktycznie wizjer byl taki ciemny jak niektrorzy pisza
    - E330 - straaaasznie wolny w zdjeciach serynych (no chyba ze to wina softu, badz tez ustawien)
    - E400 - ojej jaki mały... balem sie zeby mi sie nie wyslizgnal z ręki a nie mam rąk jak drwal
    - Pentax D100 zrobil na mnie pozytywne wrazenie
    - C350D - brak wrazen - ani na minus ani na plus
    - C400D - mały ale tez benamiętny sprzęt
    - Nikon 70s - i ten mi sie najbardziej spodobal. Mial wszytsko pod ręką (badz prawie wszystko). Fajnie sie trzymalo go w rekach, obiektyw 17-70 (3.5-4.5).

I ten polecilem kumplowi. Proszę pamietac ze ocenialem te aparaty na podstawie moich wrazen organoleptycznych. Jedno co musze powiedziec to staralem sie byc obiektywnym i zaraz pozniej jak wzialem do ręki E1 to naprawde w tych aparatach nie ma niczego czego bym pragnal i co by moglo spowodowac ze zapragne czegos innego. Kurcze E1 jest jednak solidnym aparatem, ergonomia wspaniała, jakosc wykonania. Jedynie jedna rzecz ktrora mi doskwiera to brak jasnego obiektywu (ale tego brakuje kazdemu kto chce czegos wiecej od aparatu) dzieki ktoremu nie bede musial uzywac wysokich ISO.
    Nikon D70s + 17-70 (3.5-4.5) kosztowal - 2999
    ale juz obiektyw ze stalym swiatlem f2.8 SIGMY (nie pamietam ogniskowych) kosztowal 1700 co daje odpowiednik ZD14-54 wiec dla osob ktore chca zmienic body i caly system to zamiana sie nie oplaca bo trzeba duuuuuzo zainwestowac za minimalna (jesli w ogole jakakolwiek) poprawe jakosci.

PS.
    Acha... zapomnialem dodac ze mialem w łapskach D200 i dopiero ten to zrobil na mnie wrazenie. Solidny jak E1 ten juz by mogl byc.

PS2.
    Acha i ogromna wadą E1 jest to ze jednak przyzwyczaja czlowieka do komfortu i pozniejsza zamiana baaardzo wysoko stawia poprzeczke przed jego następca. Naprawde nie zdawalem sobie sprawy z tego dopoki wczoraj sie nie zastanowilem gdybym chcial zmienic aparat to dopiero bylby to D70s ale raczej temu ze byl najbardziej zblizony do E1 a najchetniej to dopiero D200.

PS3.
    Przypomnialo mi sie ze smiac mi sie chcialo jak wczoraj szukalem zmiany ostrosci MF/CF/SF na zewnętrzymi przycisku na body E500 bo dla mnie to przeciez takie naturalne ze tam byc powinien bo ja tam go mam....
    ...był Olek jest A6000

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    kisi:

nic nowego. po E-1 to już raczej D200 (o ile trafi się ludzki egzemplarz), 1D mkII albo taki nowy Pentax K10D. po prostu coś solidnego z dobrym wizjerem a takich aparatów niewiele.

albo zaprzyjaźniasz się z szumikiem albo wyskakujesz kilkakrotną cenę E-1 Kit.

D70s wydaje się średnim wyborem jeśli postawić obok D80. pomijam cenę, piję do wizjera i bloomingu starszej konstrukcji.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    a mnie kumple z Żółtej Ścieżki wyleczyli skutecznie z D200, o którym swego czasu myślałem rozgoryczony szumem E-1. Owszem, w D200 jest nieco lepiej ale wcale nie dużo lepiej, jakość fotek była w mojej ocenie gorsza niż z D80, jest szybszy od E-1 ale te przewagi nie niwelują różnicy w cenie i jakości fotek z E-1.
    Naprawdę wychodzi na to że po E-1 każda zmiana jest chyba bolesna pod kątem $$$.
    Właściwie na dzień dzisiejszy, gdybym zapomniał o aspekcie finansowym to pomijajac półkę z D2X i 1D musiałbym wziąć albo pełnoklatkowca od Canona albo 30D ( bardziej pod moje potrzeby ze względu na cropowe "wydłużenie ogniskowych ).
    Może Fujaka S5 ale obok tego nawet nie przechodziłem więc nie biorę pod ocenę.