Moglibyście odpowiedzieć mi na kilka pytań? ProszęDotyczą E330 oraz FL36 z dwoma kitowymi szkłami
1. W trybie A czas ustawia się zawsze na 1/80s, a czas synchronizacji to 1/180s. Czy da się jakoś skrócić ten dłuższy czas, nie przestawiając się na manuala?Latam po menu, ale nic nie mogę znaleźć...
2. Chcę zrobić zdjęcie troszkę niedoświetlone, tylko nie wiem, jak... Mam ustawione f/8 oraz 1/160s na manualu , iso 100 i tu pojawia sie problem. Czy da się jakoś zostawić lampę zewnętrzną w trybie automatycznym / ttl, a operować przysłoną? Wiem, że to mętnie brzmi, ale gdy ustawione mam f/8, 1/160s, iso 100, błysk dopełniający [może tu popełniam błąd?] i na lampie ttl auto, zdjęcie wychodzi prawidłowo naświetlone, a ja potrzebuje zdjęcie -1ev [przykładowo, o samą ideę mi chodzi], zmieniam przysłonę na f/10 [przykładowo] i żadnej zmiany, tylko lampa błysnęła mocniej. Wiem, że mogę włączyć manuala w lampie, ale chodzi mi o to, żeby zostawić w spokoju zewnętrzną lampę i jakoś zmniejszyć ekspozycję. Da się ta zrobić? Jak?
3. Nie mogę doczytać tego nigdzie... Jak działa tryb ttl auto wraz z trybami lampy błyskowej w aparacie: z błyskiem dopełniającym, z trybem auto, z trybem wolnej synchronizacji [slow2]?
4. Jak odbijać od sufitu?Biorę na auto, na ttl auto i zawsze mam fotkę niedoświetloną, a lampa szybciutko się ładuje, czyli błyska po prostu za słabo [sufit jest niski ;]]...