Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Wątek: ZD 14-54 a Pentax k10D/Samsung GX-10

robin102
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    Hmm jerryjola, lepiej poczytaj na forum o problemach z sensorem w K10D. Daje do myslenia... Ponadto ten aparat dosc szumi.
    Nie ma co człowieka straszyć jaimiś tam wadami K10 czy innych sprzetów bo i Olki to i owo mają na sumieniu. Dużo plusów ujemny po prostu się nazbiera. Jak w każdym amatorskim sprzecie.
    Napewno jednak jeśli Cię stać warto kupić 14-54 , a potem w przyszłosci do tego szkła jakieś nowe amatorskie olkowe body bo w końcu powinno się pojawić . Zakup K10 samego body to najmiej 3700 zl zakup 14-54 to tylko 1700 zł ( hmm tylko ??) no i łatwiej w domu schować niż nowy aparat.
    A miej na uwadze ,że to co masz jest praktycznie nie sprzedawalne, notowania spadają

| OlyJedi Awatar Michu (Pentax)
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Prawdę powiedziawszy, tak do końca nie brałbym testu Dpreview za 100% pewnik. Osoby, które przesiadły się na ten korpus z innych systemów, twierdziły, że ich zdaniem K10 ma większy zakres dynamiki. Oczywiście rodzi się pytanie, na ile było to jedynie "chciejstwo" owych użytkowników a na ile test Phila w pełni oddaje rzeczywistą sytuację.
    Na naszym forum klika osób posiada tę puszkę i jak do tej pory nie spotkałem się z nagatywnymi opiniami na jej temat (nie licząc FF/BF).
    Odnośnie Szumu. Suchar - szumi w porównaniu do kogo? Zauważ, że przy ISO 1600 w porównaniu do D80 oczywiście występuje większy szum, ale zwróć uwagą na ilość detali/szczegółów. Po prostu Kadyszka nie ma tak drastycznego odszumiania.
    To tyle w kwestii obrony K10.
    Swoje zdanie na temat postu już podałem: czekałbym do wiosny, tym bardziej, że na razie masz czym focić. Osobiście przekładam szkło nad puszki (i dlatego w ciągu dwóch lat nie zamierzam przesiadać sie z mojego DLa, kompletując raczej szklarnię). Możesz iść w moje ślady, kupując 14-54, potem zaś łakomie rozglądać się za czymś innym.
    Pytanie o zmianę systemu zaś (bo de facto tym jest Twój wątek) rozpocząłbym od tego, na czym Ci tak na prawdę zależy. Nie sądzę, by Pentax miał lepszy od Olka system czyszczenia matrycy. Pewnie też nigdy nie będzie miał LV. Ale Olek pewnie nigdy nie będzie miał takiego wizjera, czy też możliwości zabawy ze szkłami manualnymi (a to wbrew pozorom przy dostatecznie dużym wizjerze sprawia frajdę). Po prostu uzmysłów sobie, na czym Ci zależy. Bez względu na to, czy bęzie to Pentax, Nikon, Olek czy Canon - to tylko puszka, która powinna dawać Ci radochę z focenia. A reszta to tylko marketingowy bełkot.
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Awatar jerryjola
    Mieszka w
    Częstochowa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    drodzy forumowicze, dzięki serdeczne za wszelkie posty. Dużo mi pomogliście, inaczej - wyleczyliście ze zmiany systemu. Gdyby rzeczywiwcie udałoby mi się sprzedać mój aparat za taka cenę, za ile jest naprawdę wart (a nie według notowań rynkowych), to pewnie już czekałbym na Pentaxa albo Samsunga. Ale jednak wolę zakupić szkło i to dobre, bo z tego, co wyczytałem, aż tak dużej różnicy między aparatami, abym odczuł różnicę (10 mln matryca a 8 mln - miałbym więcej do kadrowania, no i wizjer, ale skoro zd 14-54 ostrzy lepiej, niż mój kit...to nie mam co się zastanawiać).
    Co do przejścia na e330-może i ma mniejsze szumy, może i ma podgląd na żywo. i podobny z zewnątrz do e 300, ale poczekam, jak wyjdzie następca e 300
    Albercik wie lepiej...
    był e300, był d80, był e3+14-54...jeszcze jest d30+70-200 VRII+N35/50/85mm...
    jest i będzie rx10...

Nie ma słabych aparatów... są tylko słabi fotografujący....

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jerryjola
    ale poczekam, jak wyjdzie następca e 300

Chyba nie będzie już serii 300

| OlyJedi Awatar Michu (Pentax)
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Wklejam na własną odpowiedzialność, bowiem jakikolwiek język zagraniczny jest mi wysoce mało znany, zaś w podanym artykule jednym tchem wymienia się E-1 i K10D. Jeżeli znajdzie się na forum uczynna dusza to może w trzech prostych, żołnierskich słowach streści sens owego sprawozdania.
    http://theonlinephotographer.blogspo...ng-camera.html
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Awatar jerryjola
    Mieszka w
    Częstochowa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez celebrity plus

Nie wierzę, aby nie było następy serii E 300
    Że następca E1 będzie-to jasne (były zapowiedzi), ale to będzie sprzęt z wyższej półki (chyba, że będzie mnie wtedy na niego stać)
    A szkoda, mnie do E300 przekonał design.... na początku, potem z czasem potwierdziły się jego walory.
    Tak czy siak, szkiełko już zamówiłem, jak dobrze pójdzie, będzie przed świętami..
    Albercik wie lepiej...
    był e300, był d80, był e3+14-54...jeszcze jest d30+70-200 VRII+N35/50/85mm...
    jest i będzie rx10...

Nie ma słabych aparatów... są tylko słabi fotografujący....

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    słuszny wybór, będziesz miał miły prezent na święta. a jak go założysz na puszkę i popatrzysz w lufcik to potwierdzisz swój dobry wybór

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez celebrity plus

Nie wierzę, aby nie było następy serii E 300
    Że następca E1 będzie-to jasne (były zapowiedzi), ale to będzie sprzęt z wyższej półki (chyba, że będzie mnie wtedy na niego stać)
    A szkoda, mnie do E300 przekonał design.... na początku, potem z czasem potwierdziły się jego walory.
    Tak czy siak, szkiełko już zamówiłem, jak dobrze pójdzie, będzie przed świętami..
    I dobrze zrobiłeś Ja obstawiam z amatorskich serię 400 i 500

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Michu:

Tekst napisał rzekomo bardzo szczęśliwy posiadacz E-1. w ciągu 13 miechów nastrzelał ok. 40.000 klatek w trudnych warunkach (przebudowy łazienek, kurz, pełno syfu) i po tym okresie nie znalazł żadnego syfu na fotkach.

Przyszedł jednak czas na zmiany: głód megapixeli przeciągnął Go na stronę Pentax'a który wypuścił konstrukcję wartą grzechu - K10D. W swojej klasie cenowej konstrukcja rządzi.

Kupił go z obiektywami 21mm i 40mm.

K10D jest mały ale nie malutki, wykonany dobrze - jakościowo tuż za E-1 co jest dużym osiągnięciem biorąc pod uwagę jego cenę. Słoiki solidne, dużo szkła i metalu.

Jeśli OLEK wypuści mordercę, autor tekstu zamierza go zakupić a Pentaka pozostawić jako dodatkowy, mały solidny aparat.

Ogólnie nic precyzyjnego, same ogólniki.

Mieszka w
    Podkarpacie
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    jerryjola gdzie zamawiałeś obiektyw?
    Pozdrawiam Marek.