Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: ZD 14-54 a Pentax k10D/Samsung GX-10

Awatar jerryjola
    Mieszka w
    Częstochowa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

ZD 14-54 a Pentax k10D/Samsung GX-10

Mam małe zapytanie

"zachorowałem" na najnowszego Pentaxa k10D(ewentualnie na Samsunga GX-10) - mam bardzo dużo szkieł do analogowego Pentaxa, którym czasem focę. Musiałbym najpierw sprzedać mojego Olka z zestawem (patrz: SPRZEDAM), ale ponieważ zainteresowanie jest znikome, zastanawiam się, czy jednak warto przechodzić w inny system, czy nie lepiej kupić nowe szkło - ZD 14-54 (ten zakup akurat przeżyje moja zona, zakup kolejnego aparatu nie bardzo, chyba że sprzedam Olka).
    Proszę o doradzenie - co lepiej, czy akurat przejście w inny system (m.in. jaśniejsza matówka) będzie na tyle widoczne i odczuwalne, co przejsćie na porządne szkło (ZD 14-54). Jeżeli ktoś miał podobne rozterki, albo potrafi jednoznacznie doradzić mi, bardzo proszę o pomoc
    Albercik wie lepiej...
    był e300, był d80, był e3+14-54...jeszcze jest d30+70-200 VRII+N35/50/85mm...
    jest i będzie rx10...

Nie ma słabych aparatów... są tylko słabi fotografujący....

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Hmm jerryjola, lepiej poczytaj na forum o problemach z sensorem w K10D. Daje do myslenia... Ponadto ten aparat dosc szumi.
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria
    Szkło, szkło i jeszcze raz szkło

Awatar historikus
    Mieszka w
    mazowiecka wieś
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Re: ZD 14-54 a Pentax k10D/Samsung GX-10

Cytat Zamieszczone przez jerryjola
    Mam małe zapytanie

"zachorowałem" na najnowszego Pentaxa k10D(ewentualnie na Samsunga GX-10) - mam bardzo dużo szkieł do analogowego Pentaxa, którym czasem focę. Musiałbym najpierw sprzedać mojego Olka z zestawem (patrz: SPRZEDAM), ale ponieważ zainteresowanie jest znikome, zastanawiam się, czy jednak warto przechodzić w inny system, czy nie lepiej kupić nowe szkło - ZD 14-54 (ten zakup akurat przeżyje moja zona, zakup kolejnego aparatu nie bardzo, chyba że sprzedam Olka).
    Proszę o doradzenie - co lepiej, czy akurat przejście w inny system (m.in. jaśniejsza matówka) będzie na tyle widoczne i odczuwalne, co przejsćie na porządne szkło (ZD 14-54). Jeżeli ktoś miał podobne rozterki, albo potrafi jednoznacznie doradzić mi, bardzo proszę o pomoc
    Z Ejedynką różnica pomiędzy ZD14-45 a 14-54 jest więcej niż kosmiczna. Przeżyłem prawdziwy szok (to nie żart). Gdyby z E 300 miało być podobnie nie widzę sensu zmiany

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    jerryjola:

różnica między E-300 a K10D jest mniej więcej taka jak pomiędzy 14-45 a 14-54.
    w obu przypadkach głupio porównywać bo nie bardzo jest co, tak więc pozostaje Ci rzucić monetę.

dwie złote myśli żeby było Ci trudniej:
    - 14-45 to namiastka obiektywu (nie ma co się czarować że jest inaczej) i niewiele widać w wizjerze E-300 kiedy toto jest dokręcone. 14-54 sprawia że zaczynasz widzieć co focisz.
    - K10D to nowość a nowości producenci dopracowują przez kilka miechów: kupisz teraz i zapłacisz frycowe a jeśli kupisz np. za kwartał, będzie bardziej dopracowany i tańszy

p.s. nie masz lewej monety czy jak? wszystko zaewidencjonowane przez Kobitę?

| OlyJedi Awatar Michu (Pentax)
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Vitaj Jerryjola.
    Decyzja należy ofkors do Ciebie. Szczerze: dobrze radzą Ci koledzy, sugerując wstrzymaniem się z zakupem. Dodałbym, że do wiosny. Do tego czasu zapewne K10D wyjdzie z choroby wieku dziecięcego a i pewnie pokaże się jakiś nowy Olek i wówczas będziesz miał możliwość świadomego wyboru.
    Suchar. Problem z sensorem K10 to dziwna sprawa i prawdę powiedziawszy owa afera wybuchła dopiero po teście na Dpreview. Użytkownicy tego aparatu raczej nie potwierdzają tego, o czym pisze Phil.
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Awatar jerryjola
    Mieszka w
    Częstochowa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    widzę, Michu, że z forum Pentaxa przeniosłeś się tutaj..to fajnie, będziesz bardziej obiektywny
    Kaarool, lewa moneta się znajdzie, ale co ja zrobię z dwoma lustrzankami??? Nie to, abym nie chciał sprzedać Olka, ale sorrki, za mój zestawik (plus dwie karty plus trzy akku) chcą dać zaledwie 2 k zł? To jest lekkie przegięcie, dlatego też zacząłem się zastanawiać na pozostaniem przy Olku, a dokupieniem szkła. Właśnie przesiadka na kaDyszkę miała być ze względu na jasność matówki (i kilak dobrych obiektywów posiadanych przez mnie), bo przy Olku jest ciemno.
    Wiem ,że kit 14-45 to namiastka, chociaż całkiem, całkiem... ale brakuje mi trochę otworu, stąd też myślę o ZD 14-54, potem to chyba nie będzie już problemu sprzedać aparat z takim obiektywem. Zresztą nie jest to już jak dla mnie kłopotliwa cena

historikus, jakbyś mógł mi powiedzieć, jaka jest różnica jeżeli chodzi o :
    - szybkość AF,
    - dokładność trafiania z ostrością,
    - i samą ostrością w porównaniu ze standardowym krótkim kitem
    Albercik wie lepiej...
    był e300, był d80, był e3+14-54...jeszcze jest d30+70-200 VRII+N35/50/85mm...
    jest i będzie rx10...

Nie ma słabych aparatów... są tylko słabi fotografujący....

Siła reputacji
    46
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Michu (Pentax)
    Vitaj Jerryjola.
    Decyzja należy ofkors do Ciebie. Szczerze: dobrze radzą Ci koledzy, sugerując wstrzymaniem się z zakupem. Dodałbym, że do wiosny. Do tego czasu zapewne K10D wyjdzie z choroby wieku dziecięcego a i pewnie pokaże się jakiś nowy Olek i wówczas będziesz miał możliwość świadomego wyboru.
    Suchar. Problem z sensorem K10 to dziwna sprawa i prawdę powiedziawszy owa afera wybuchła dopiero po teście na Dpreview. Użytkownicy tego aparatu raczej nie potwierdzają tego, o czym pisze Phil.
    A sprawa BF/FF?

Siła reputacji
    46
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jerryjola
    widzę, Michu, że z forum Pentaxa przeniosłeś się tutaj..to fajnie, będziesz bardziej obiektywny
    Kaarool, lewa moneta się znajdzie, ale co ja zrobię z dwoma lustrzankami??? Nie to, abym nie chciał sprzedać Olka, ale sorrki, za mój zestawik (plus dwie karty plus trzy akku) chcą dać zaledwie 2 k zł? To jest lekkie przegięcie, dlatego też zacząłem się zastanawiać na pozostaniem przy Olku, a dokupieniem szkła. Właśnie przesiadka na kaDyszkę miała być ze względu na jasność matówki (i kilak dobrych obiektywów posiadanych przez mnie), bo przy Olku jest ciemno.
    Wiem ,że kit 14-45 to namiastka, chociaż całkiem, całkiem... ale brakuje mi trochę otworu, stąd też myślę o ZD 14-54, potem to chyba nie będzie już problemu sprzedać aparat z takim obiektywem. Zresztą nie jest to już jak dla mnie kłopotliwa cena

historikus, jakbyś mógł mi powiedzieć, jaka jest różnica jeżeli chodzi o :
    - szybkość AF,
    - dokładność trafiania z ostrością,
    - i samą ostrością w porównaniu ze standardowym krótkim kitem

A czy kupisz jakieś jasne podstawow szkło do K10 Sprawa rozbija się IMO o lepsze szkło. Ja nie znoszę manuali i żadna puszka tego nie zmieni. Jeżeli nie ogranicza Cie E300 jako puszka, a brakuje właśnie jasnego i szybkiego obiektywu to zmiana puszki jest bez sensu! Kupywanie nowyszych body tylko dlatego, że wydaje się nam, że będziemy robić lepsze zdjęcia jest bzdurą - lepiej w to miejsce kupić jakieś fajne szkło i pokombinować, sprawdzić co nas "jara" w foto. Z Zuiko masz o tyle dobrze, że łatwo sprzedać obiektywy na rynku wtórnym, bo jest ich mało Spróbuj pożyczyć od kogoś ZD14-54, ZD50 Macro czy nawet 35mm Macro i wtedy określić swoje potrzeby

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    jerryjola:

sprzęt sprzedaje się "na części", wszystko osobno. razem jako "combo" zawsze dostaniesz cienkie kwoty. tyczy się to wszystkiego: motoryzacji, drogich rowerów itp.

co się da, opychasz osobno.