Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Sigma 2007

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria

Sigma 2007

Właśnie dostałem katalog sigmy na rok 2007 (tak dba o mnie jeden sklep w którym półtora roku temu kupiłem uzywany 40-150 ;p)

I tak patrzę i patrzę:
    1. na 4/3 mają wyjść tylko 3 szkiełka (135-400 4,5-5,6; 300-800 5,6; 24 1.8 macro ;p - też mi macro ze skalą odwzorowania 1:2,7) - a co z zapowiadanym wprowadzeniem do 4/3 wszystkich szkiełek?

2. OOO SIgma wprowadziła stabilizację ;p
    Co prawda w szkiełku kiepskim bo 18-200 3,5 - 5,6 ale to zawsze coś na początek....;p nota bene nie zaznaczyli czy będzie do 4/3
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar YxasoR
    Mieszka w
    Nie przenoście nam stolicy do Krakowa...
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Więc nie dadzą ci teraz w katalogu obiektywów, które pokażą na PMA 2007. Pokazują to co zapowiedzieli, a pewnie będzie kolejny katalog po PMA...

| OlyJedi Awatar gary
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Re: Sigma 2007

Cytat Zamieszczone przez grizz
    rok 2006 byl u sigmy rokiem macro - dodali macro chyba w szesciu najpopularniejszych szklach
    rok 2007 ma byc rokiem stabilizacji - wyjda te same szkla ale ze stabilizacja
    tak dowiedzialem sie na wartsztatach sigmy

| OlyJedi Awatar YxasoR
    Mieszka w
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Re: Sigma 2007

Cytat Zamieszczone przez gary
    Cytat Zamieszczone przez grizz
    rok 2006 byl u sigmy rokiem macro - dodali macro chyba w szesciu najpopularniejszych szklach
    rok 2007 ma byc rokiem stabilizacji - wyjda te same szkla ale ze stabilizacja
    tak dowiedzialem sie na wartsztatach sigmy
    A rok 2008 rokiem 4/3
    pozdrawiam

| OlyJedi Awatar gary
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    a w 2010 Polska bedzie "miszczem" na MŚ w piłce

| OlyJedi Awatar motoko
    Mieszka w
    Szkocja
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Niech dadzą tego 24/1.8 byle szybko. Kupię i przetestuję. A jak się będą ociągać to biorę 14-54 i mam Sigmę w tyle.
    I cyfra i analog...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    szkoda...też liczyłem na coś więcej...
    choc w tej ofercie kusi mnie 135-400
    ciągle mam dylematy - czy brac 50-200 od Zuiko czy jednak pewnie troszkę gorszą Sigmę ale za to sporo dłuższą...
    Zawsze jest jakieś coś za coś...a mi do samolotów na pokazach potrzeba dośc często czegoś naprawdę długiego, te 400mm na końcu Zuiko to mało czasami...
    Ale optyka i szybki AF to też podstawa a nie wiem jak z tym u Sigmy zwłaszcza że szkła z reguły ciemniejsze o dwie i więcej działek...

| OlyJedi Awatar YxasoR
    Mieszka w
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lessie
    szkoda...też liczyłem na coś więcej...
    choc w tej ofercie kusi mnie 135-400
    ciągle mam dylematy - czy brac 50-200 od Zuiko czy jednak pewnie troszkę gorszą Sigmę ale za to sporo dłuższą...
    Zawsze jest jakieś coś za coś...a mi do samolotów na pokazach potrzeba dośc często czegoś naprawdę długiego, te 400mm na końcu Zuiko to mało czasami...
    Ale optyka i szybki AF to też podstawa a nie wiem jak z tym u Sigmy zwłaszcza że szkła z reguły ciemniejsze o dwie i więcej działek...
    400mm mało? Pomyśl o tych co robią EOS-ami 1D, ile płacą za 400mm...
    Ja na samoloty kupuję (chyba) 50-500.

P.S. Bardzo przydatny poradnik i fajne zdjęcia^^ i to Canonem...
    http://airfoto.photosite.pl/index.pl.html
    http://photosite.pl/aviation/index.html

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    50-500 to z kolei chyba za wiele na moje potrzeby - w astro się nie bawię, dla ptaków 1000mm to za dużo i nie do utrzymania przy takim świetle, musiałbym wchodzić na wysokie ISO.
    To 135-400 to byłoby akurat - choć ideałem byłoby Zuiko 50-200 ale na końcu nie dwieście a 300 Wtedy byłbym szczęśliwy

Yx - pokaż jakieś fotki ze spottingu, sam się ostatnio za to zabrałem ale Ty masz lepsze spoty, bo na EPWR jest straszna bryndza...

Właśnie porównywałem fotki z tej Sigmy ( 135-400 ) i z Zuiko...bladziutko wypada przy Olku. Oczywiście to też pewnie kwestia puszki i ręki fotografa ale wyciągając "średnią " na PBase z obu szkieł to Sigma odpada w przedbiegach...
    Ale dłuższa....Ja już zaczynam cierpieć jak "młody Werter", nawet nie mając $$ ani na Sigmę ani na Zuiko

| OlyJedi Awatar YxasoR
    Mieszka w
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lessie
    50-500 to z kolei chyba za wiele na moje potrzeby - w astro się nie bawię, dla ptaków 1000mm to za dużo i nie do utrzymania przy takim świetle, musiałbym wchodzić na wysokie ISO.
    To 135-400 to byłoby akurat - choć ideałem byłoby Zuiko 50-200 ale na końcu nie dwieście a 300 Wtedy byłbym szczęśliwy

Yx - pokaż jakieś fotki ze spottingu, sam się ostatnio za to zabrałem ale Ty masz lepsze spoty, bo na EPWR jest straszna bryndza...

Właśnie porównywałem fotki z tej Sigmy ( 135-400 ) i z Zuiko...bladziutko wypada przy Olku. Oczywiście to też pewnie kwestia puszki i ręki fotografa ale wyciągając "średnią " na PBase z obu szkieł to Sigma odpada w przedbiegach...
    Ale dłuższa....Ja już zaczynam cierpieć jak "młody Werter", nawet nie mając $$ ani na Sigmę ani na Zuiko
    Zuiko pobija wszelką konkurencję. Jakiś Olek z 50-200 f/2.8-3.5 jest lepszy niż jakiś Canon FF z Canonowską L-ką 100-400 f/4.5-5.6. Patrząc na światło obiektywów do ceny. Dla 35mm to ta sama ogniskowa. Stabilizacja będzie w E-x więc się wyrówna ze stabilizacją w obiektywie Canona.
    pozdrawiam