Precz z mocnymi punktami!!! Niech żyje punkt G.!!!
ps. Bardzo przyjemne zdjęcia.
Precz z mocnymi punktami!!! Niech żyje punkt G.!!!
ps. Bardzo przyjemne zdjęcia.
Przecież kompozycja zdjęcia, nie może się tylko opierać na złotym podziale, bo wtedy wszystkie zdjęcia były by takie same. To jest tylko i wyłącznie jeden z wielu rodzajów kompozycji. Twoje fotografie są bardzo odważnie kadrowane i w tym wypadku bardzo dobrze. W pierwszym duża ilość błekitnego nieba pieknie eksponuje przestrzeń i czystość zdjęcia. W drugim zdjęciu kolory nieba są jednym z ważniejszych elementów zdjęcia, większa ilość czarnego konturowgo podłoża nic by do zdjęcia nie wniosła. Fakt szkoda, że ta chmurka się pojawiła, bo zabuża troszeczkę harmonię zdjęcia.
Pamiętajmy kompozycja nie jest czymś co ma nam narzucić wygląd zdjęcia, jest czymś co ustalamy dopiero po zaanalizowaniu obrazu, który chcemy uwiecznić i dopiero wtedy odpowiednią z nich dobieramy.
Zapraszam na: stronę - www.mikolaj-kalina.com foto blog -http://mikolajkalina.wordpress.com/
Ktoś mądry przecież powiedział, że jak już poznasz zasady fotografii, to naucz się je łamać. Ładne są.
Zimowe bardzo mi się podoba. Jak po jego obejrzeniu wyjrzałem na tą breję za oknem, to mnie się brrrrr zrobiło. Ja chcę śneg...
"hans und helmut trinken vermut"
Zimowe wysmienite...
Tylko nie rozumiem tej dyskusji o podziale... przecież te zdjęcia go nie łamią.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Zresztą jak nie patrzeć w pierwszym zdjęciu zastosowana jest kompozycja równowagi. Ciemne niebo w górnym prawym rogu jest utrzymywane w górze przez drzewo.
Zapraszam na: stronę - www.mikolaj-kalina.com foto blog -http://mikolajkalina.wordpress.com/
Uroczyscie w takim razie stwierdzam - nie znam sie na fotografii, zlotym podziale itd.Zamieszczone przez grizz
![]()
Rafal, z calym szacunkiem, ale o tym, to moze nam powiedziec co najwyzej Agapiet.Zamieszczone przez Rafał Czarny
![]()
Linia horyzontu nie dzieli fot Parta wg. złotego podziału.Zamieszczone przez grizz
Dokladnie jest tak, jak pisze Rafal. Malo tego - drzewka nie trafiaja nawet w zaden z czterech punktow. Tzn. przed kadrowaniem trafialy, ale po kadrowaniu juz nie.
Ok, że linia horyzontu nie jest wg podziały to ok, Ale drzewko? krde, powiedziałbym, ze jesł w punkcie ;p
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.