Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: HDR

HDR

Jeronimo: post wydzielony

Przeszukalem calem forum, instrukcje i nie wiem co jeszcze - i nic nie znalazlem na temat HDR w E-300 Tak wiec pytanie do forumowiczow - czy jest w tym aparacie taka opcja a jezeli tak to jak sie do niej dobrac czy trzeba samodzielnie sie bawic zmieniajac +/-EV ?

| OlyJedi Awatar dka
    Mieszka w
    Łódź, Radomsko
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    exoz: brzbrz.. zabawa w +/- to wlasnie cala ta frajda, ktora daja nam aparaty
    hdr to technika laczenia kilku obrazkow zawierajacych rozne poziomy naswietlenia (tego samego kadru). laczymy (ludzie lacza) to na etapie komputerowej obrobki. aparaty tego nie robia. zdaje sie, ze licho szukales informacji na ten temat.

czy moze raczej chodzi ci o tzw. autobraketing? (szukaj wyjasnienia tej funkcji)

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    motoko dla mnie roznica pomiedzy focus a sharpness dla polaka jest zadna ale angole uzywaja jej w dla roznych okolicznosci. Sadze ze focus jest ostroscia bardziej optyczna zas sharpness dotyczy bardziej ostrosci obrazu np. na TV czy monitorach nigdy nie bylo do regulacji ostrosci FOCUS lecz SHARPNESS. Natomiast do strojenia ostrosci w TV kineskopowych na trafopowielaczu byl zawsze napis FOCUS. Sadze ze FOCUS bardziej oznacza ogniskowanie przez co uzyskujemy ostrzejszy obraz.

Z tymi pojeciami jest taka roznica jak pomiedzy LOOK i SEE - pierwsze zonacza patrzec zas drugie widziec bo nie zawsze patrzeć oznacza widzieć.
    ...był Olek jest A6000

dka: wlasnie myslalem ze mozna korzystac z hdr podobnie jak z WB autobraketingu, to znaczy ze na raz robi nam 3 zdjecia z ustawionym wczesniej skokiem +/-EV a nie jedno. Rozumiem ze po kazdym zdjeciu trzeba poziom korekcji EV przestawiać ?

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez exoz
    dka: wlasnie myslalem ze mozna korzystac z hdr podobnie jak z WB autobraketingu, to znaczy ze na raz robi nam 3 zdjecia z ustawionym wczesniej skokiem +/-EV a nie jedno. Rozumiem ze po kazdym zdjeciu trzeba poziom korekcji EV przestawiać ?
    Nic nie trzeba przestawiać. Wciskasz przycisk i aparat robi TRZY zdjęcia: jedno normalne, jedno niedoświetlone i jedno prześwietlone o skok jaki sobie ustawiłeś.

Jeśli to ma być HDR to jeszcze musisz mieć satyw i węzyk (lub pilot) by nie było przesunięć między zdjęciami.

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    ...Rozumiem ze po kazdym zdjeciu trzeba poziom korekcji EV przestawiać ?
    Teoria mówi, że tak. Zmontowanie gotowego obrazu technologią HDR wymaga przygotowania kilku identycznych motywów eksponowanych na cienie, poprawnie i na światła. O autobracketingu możesz zapomnieć, tam poprawka ekspozycji wynosi maksymalnie 1 EV, co będzie zbyt małą różnicą dla HDR. Korektę ekspozycji ewentualnie można zastosować ( w trybie A - liczba przysłony każdej ekspozycji musi byc taka sama), ale przestawianie jej jest zbyt upierdliwe, więc bardziej komfortowo jest zmieniać po prostu czas naświetlania na manualu. O HDR-ach poczytaj sobie u RE na fotosite.pl
    Jack

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Re: HDR

Przeszukalem calem forum, instrukcje i nie wiem co jeszcze - i nic nie znalazlem na temat HDR
    na drugi raz prosze wpisac HDR w wyszukiwarke - https://forum.olympusclub.pl/search.htm

proponuje cala rozmowe przeniesc tutaj -> HDR - kompendium

BTW.
    wikipedia - High dynamic range imaging – Wikipedia, wolna encyklopedia
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów