Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Wątek: "Indonezja na Jawie"- minifotoreportaż z imprezy n

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Luc4s, masz moim zdaniem całkowicie mylne pojęcie o zdjęciach reporterskich. Z Twoich słów wynika, że uważasz foty gazetowe za podrzędny gatunek, który nie wymaga staranności. Że można fotoedytorom i wydawcom zatkać gębę byle gniotem.

Poszukaj w necie zdjęć Łukasza Trzcińskiego, Bogdana Krężela czy Andrzeja Kramarza (to krakowscy fotoreporteży, z tego co wiem w tej chwili tzw. "wolni strzelcy"). Przeglądnij albumy wydawane swego czasu przez Gazetę Wyborczą (można to kupić za grosze na Allegro, nazywa się to "Fotografie Gazety Wyborczej".).

Zmienisz zdanie.

Zdjęciom reporterskim można wybaczyć mankamenty techniczne (lekką nieostrość, uciętą stopę itp.). Ale nie można wybaczyć nudy!!!

Pozdrawiam.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez konukera
    Ja osobiscie mam kalibrowany (poprzez Eye-one display 2 firmy Gretag Macbeth) monitor IIyama Vision Master Pro 512, kolor oswietlenia zewnetrzengo wynosi ok 5500 stopni Kelvina a monitor jest ustawiony na 6000 (na 5500 bylo troche za zolto). Nie jest to moze Barco, ale wysoka-srednia polka i u mnie roznice sa bardzo duze. Najlepiej otworz sobie oba obrazki klikajac na nie i ustaw je obok siebie, otwieraja sie w oknach. I jesli NAPRAWDE nie widzisz roznicy to naprawde zrob cos ze swoim sprzetem...
    Już myślalam że wyślesz Exela do psychiatry Ludzie, łomatko, to tylko fotografia...
    W sztuce niekoniecznie wszystko musi być tak dokładnie zmierzone, skalibrowane.
    Dla mnie również te zdjęcia nie są specjalnie ciekawe ale bardziej skupiłabym się na kompozycji i kadrowaniu (słynny rzutnik na suficie) niż przestrzeni RGB.

excel
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez agapiet
    Już myślalam że wyślesz Exela do psychiatry
    Jak mi jeszcze wytłumaczysz, skad wynikaja Twoje obawy, ze mialem szanse byc wyslanym do psychiatry, to powiem, zes mocna.

pozdrawiam,
    excel

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria
    Bo nie zauważyłeś różnicy. Rozumiesz, kolega wykonuje ileś tam operacji w celu wyklarowania różnicy między przestrzeniami sRGB i AdobeRGB, a ty piszesz, że nie widzisz różnicy
    Trochę nieumiejętnie przycięłam cytat, który bezpośrednio dotyczył Twej wypowiedzi.
    A Ciebie excel musze zmartwic. Nie masz doskonale ustawionego PC-ta... Jak nie widzisz roznicy to znaczy ze dobrze nie jest. Ja osobiscie mam kalibrowany (poprzez Eye-one display 2 firmy Gretag Macbeth) monitor IIyama Vision Master Pro 512, kolor oswietlenia zewnetrzengo wynosi ok 5500 stopni Kelvina a monitor jest ustawiony na 6000 (na 5500 bylo troche za zolto). Nie jest to moze Barco, ale wysoka-srednia polka i u mnie roznice sa bardzo duze. Najlepiej otworz sobie oba obrazki klikajac na nie i ustaw je obok siebie, otwieraja sie w oknach. I jesli NAPRAWDE nie widzisz roznicy to naprawde zrob cos ze swoim sprzetem...
    No sorki. Czasem mam po prostu wrażenie, że "mędrca sziełko i oko" często przysłania istotę rzeczy czyli FOTOGRAFIĘ jako sztukę.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    a nie bijecie wszyscy piany troszkę?
    lucs4 - jak miało być sztampowo do gazetki dla " zwykłych ludziów " to jest OK, nawet więcej niż OK. Można się przyczepić do rzutnika, czy cieni na ścianie ale generalnie jest : ostro, na temat, kolorowo, indyjsko. Każdy będzie wiedział co się działo.
    Jesli chciałeś pojechać " górnolotnie" - sztuka przez duże S, reportaż przez duże R - ...no to już Ci inni pojechali, ja nie będę. Nie znam się. Ale proponuję też wielu z nas więcej pokory zarówno w odbiorze jak i w przekazie.
    Chyba lepiej brzmią słowa " można to było zrobić tak i tak...to jest nieciekawe" niż często nadużywane na tym forum " gniot, nuda, beznadzieja, tandeta".
    No, moze mogliby sobie na to pozwolić w tym przypadku Ci wymienieni przez Rafała strzelcy ale my...my tylko pykamy fotki lepiej lub gorzej....ale zdajmy sobie sprawę....nadal tylko "pykamy".
    Luz Panowie...

nie umiem tak ładnie ja Tadeusz ale się starałem...

| OlyJedi Awatar konukera
    Mieszka w
    Wafka
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Jasne ze luz...
    I tez nie potrafie tak wyszukanie pisac jak Tadeusz

Troche mnie ponioslo, to prawda, ale dla usprawidliwienia powiem ze jakby to byl jakis tam swiezak to bym zerknal i od razu zmienil strone, ale w przypadku Luca (ktorego kojarze i to zdaje sie z wyszukanych zdjec owocow wpadajacych do wody) oczekiwalem po prostu czegos, a nie bylejakosci zatytulowanego "fotoreportaz". Jakbym mial pisac na kazde slabe fotki ze sa slabe to by mi palce odpadly . Ale w tym przypadku juz nie zdzierzylem, ot kropla przepelniajaca czare goryczy...

Co do "szkielka i oka" - jestem zdania ze powinno sie przykladac wage do elementow technicznych, do porzadnego prezentowania swoich zdjec. Ja pracuje w branzy DTP, grafika, staram sie tez robic zdjecia za pieniadze. Stad tez moj kalibrator i w miare dobry monitor - to dla mnie narzedzie pracy, tak samo jak aparat. To sa moje w miare nowe nabytki - dlugo nie bylo mnie stac na cos takiego i dlugo cierpialem z powodu tego ze nie widze co ja wlasciwie robie.

Ciezko mi sie tez zgodzic z tym ze tylko pykamy fotki. Jak ktos chce pykac to prosze bardzo, ale moim skromnym zdanie kazdy swiadomy fotograf powinien dazyc do jak najlepszych efektow, powiniem starac sie tworzyc Fotografie a nie fotki czy nawet zdjecia.

Pozdrawiam serdecznie i dzieki wszystkim za podjecie dyskusji.
    I'm so happy with my new black body.
    Fotografia reklamowa, eventy, konferencje, Warszawa - http://www.fantasmatic.pl/

Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Jasne ze luz...
    I tez nie potrafie tak wyszukanie pisac jak Tadeusz

Troche mnie ponioslo, to prawda, ale dla usprawidliwienia powiem ze jakby to byl jakis tam swiezak to bym zerknal i od razu zmienil strone, ale w przypadku Luca (ktorego kojarze i to zdaje sie z wyszukanych zdjec owocow wpadajacych do wody) oczekiwalem po prostu czegos, a nie bylejakosci zatytulowanego "fotoreportaz". Jakbym mial pisac na kazde slabe fotki ze sa slabe to by mi palce odpadly . Ale w tym przypadku juz nie zdzierzylem, ot kropla przepelniajaca czare goryczy...

Co do "szkielka i oka" - jestem zdania ze powinno sie przykladac wage do elementow technicznych, do porzadnego prezentowania swoich zdjec. Ja pracuje w branzy DTP, grafika, staram sie tez robic zdjecia za pieniadze. Stad tez moj kalibrator i w miare dobry monitor - to dla mnie narzedzie pracy, tak samo jak aparat. To sa moje w miare nowe nabytki - dlugo nie bylo mnie stac na cos takiego i dlugo cierpialem z powodu tego ze nie widze co ja wlasciwie robie.

Ciezko mi sie tez zgodzic z tym ze tylko pykamy fotki. Jak ktos chce pykac to prosze bardzo, ale moim skromnym zdanie kazdy swiadomy fotograf powinien dazyc do jak najlepszych efektow, powiniem starac sie tworzyc Fotografie a nie fotki czy nawet zdjecia.

Pozdrawiam serdecznie i dzieki wszystkim za podjecie dyskusji.

no to mamy pokój

rozumiem Twoje podejście niejako "branżowe", mnie zresztą często też razi "niedopracowanie tematu" samemu mi się zdarza, choć czasem czegoś po prostu nie zauważam a inni wyłapują...

co do pykania...to tylko duże uproszczenie. Bardziej chodziło mi o to że nie jesteśmy "nazwiskami z okładek", choć wiele fotek pewnie mogłoby się tam znaleźć. Focimy bądź co bądź amatorsko, zawodowców żyjących tylko z własnych fotek na tym forum to chyba nawet nie ma lub jest dosłownie kilku.

Ja to w ogóle się czasem zastanawiam jak to jest z tymi "nazwiskami" Ile w tym sztuki i techniki a ile pleców i układów...Czasami oglądam fotki i zastanawiam się mocno co w nich jest takiego że, ktoś wziął za to kasę i to sporą...

A monitor i kalibrator to mi się marzą ja na razie tylko...i pewnie na tym sie skończy. Ale nie zajmuję się grafiką więc aż tak mnie nie boli...

| OlyJedi Awatar konukera
    Mieszka w
    Wafka
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Z fotografia ciezka sprawa... wszystko juz bylo, zeby robic drogie zdjecia dla magazynow mody trzeba miec koszmarnie drogi sprzet, asystenta, studio, wizazyste... no i zlecenia. A do tego niewatpliwy talent i rzadka umiejetnosc pracy z ladnymi laskami, w stresie, w otoczeniu masy ludzi (klientow, asystentow itp).
    Z drugiej strony zwykli ludzie nie chca placic uczciwie za sluby itp sprawy - dla nich liczy sie byle cos bylo i zeby za caly slub zaplacic 500 zl (a to 2-3 dni roboty). Ogolnie ja nie widze swoich szans na to zeby calkowicie zyc z fotografii, fajnie by bylo jakby to bylo 50% moich dochodow. Z drugiej strony brak wiary w siebie powoduje ze nie poswiecam sie temu calkowicie... no i kolko sie zamyka.
    I'm so happy with my new black body.
    Fotografia reklamowa, eventy, konferencje, Warszawa - http://www.fantasmatic.pl/

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    ale w przypadku Luca (ktorego kojarze i to zdaje sie z wyszukanych zdjec owocow wpadajacych do wody) oczekiwalem po prostu czegos
    Osobiście te fotki wpadających owoców są moim zdaniem słabe, miałem je dopracować, ale nie mam teraz warunków na chlapanie się wodą. Też to są banalne fotki, bierzemy akwarium, ustawiamy kilka lamp, aparat na statyw i poprostu wrzucamy owoc do akwarium naciskając po chwili migawkę.

Te zdjęcia są jakie są, zgadzam się z opinią wiekszości, chciałbym jednak przypomnieć, że pierwotnym celem tego działu nie było się "chwalenie" dobrymi zdjęciami, a nauka poprzez wzajemne porady. Myślę, że przydałby się na tym forum jakiś wątek, poradnik n/t. "Jak wykonać poprawne fototy u cioci na imieninach, na szkolnej wycieczce" itp. Ludzie takie zdjęcia wykonują najczęściej i podejrzewam, że większość bywalców tego forum, którzy też tylko czytają , boją się zabrać głos i zapytać nas "artystów" jak sięrobi zdjęcia u cioci na imieninach bojąc się wyśmiania. A problem jest i to duży, wczoraj np. widziałem gościa fotografującego małpką z fleszem po zmroku Wawel, z ulicy Grodzkiej
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    ja podobnie...zawsze uważam że potrafię za mało żeby brać kasę, z kolei śluby mnie jakoś nie kręcą... Do tej pory zrobiłem może ze 2-3 zlecenia ale bardziej z powodu znajomości niż z chęci zysku.
    Z drugiej strony to mam na razie za dużą rozpiętość tematyczną żeby robić coś dobrze na 100%. może w tym tkwi problem. Ale już nie śmiećmy lucsowi.
    uzgodniliśmy że na reportaż to słabo, choć generalnie słabo nie jest
    I że niektórzy muszą kalibrować monitory.