Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Wątek: "Indonezja na Jawie"- minifotoreportaż z imprezy n

| OlyJedi Awatar konukera
    Mieszka w
    Wafka
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Dzieki Łukasz, ladnie to ujales. Wlasnie o to mi chodzi. O bylejakosc.

A Ciebie excel musze zmartwic. Nie masz doskonale ustawionego PC-ta... Jak nie widzisz roznicy to znaczy ze dobrze nie jest. Ja osobiscie mam kalibrowany (poprzez Eye-one display 2 firmy Gretag Macbeth) monitor IIyama Vision Master Pro 512, kolor oswietlenia zewnetrzengo wynosi ok 5500 stopni Kelvina a monitor jest ustawiony na 6000 (na 5500 bylo troche za zolto). Nie jest to moze Barco, ale wysoka-srednia polka i u mnie roznice sa bardzo duze. Najlepiej otworz sobie oba obrazki klikajac na nie i ustaw je obok siebie, otwieraja sie w oknach. I jesli NAPRAWDE nie widzisz roznicy to naprawde zrob cos ze swoim sprzetem...
    I'm so happy with my new black body.
    Fotografia reklamowa, eventy, konferencje, Warszawa - http://www.fantasmatic.pl/

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez konukera
    Pozwolilem sobie zrobic z 1 zdjeciem cos takiego (zeby ktos nie myslal ze E-1 ma slabe kolorki ;-)
    Lepiej / gorzej ?
    Lepiej. Żółta dominanta zdjęta.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    konukera,
    Ja nie podzielam Twojego i lgrabuna przekonania, że pisanie o jakiejś fotce, ze nie powinna się pojawić na forum, jest sposobem postawienia jakby tamy chroniącej nasze oczy przed zalewem tandety.
    Po drugie uważam, że nie wyłuszczyłes dostatecznie obszernie i jasno, nie podałes argumentów za tym, że fotki lucs4 wystawione w tym wątku nie nadają sie do wystawienia. Moim zdaniem tak powazną konkluzję, jaką postawiłeś dla jego fotek należałoby umotywować szerzej, a nie tylko tym, że nie widzisz w nich emocji. Zamieszczone w pierwszym poście Twoje uzasadnienie jest następujące, cytuję:
    dla mnie: zadnych emocji w tych zdjeciach, zadnej opowiesci, zadnego nastroju, zadnych relacji miedzy obiektami zdjeciowymi (ludzmi), zadnej dynamiki a to taniec przeciez byl...
    prosta, banalna nuda...
    na 1. bez sensu kadr - po co rzutnik u gory?
    z drugiej strony chyba byles tam zwyklym widzem stad i takie ujecia... ale z drugiej strony po co to pokazywac? nie powinno sie pokazywac slabych zdjec bo ktos moze pomyslec ze slaby z Ciebie fotograf
    Same określenia typu "żadnych emocji, żadnych relacji...", "propsta, banalna nuda" lub "kadr bez sensu" w zasadzie bardzo mało mówią podejrzewam dla większości naszych forumowiczów.
    Z drugiej strony piszesz, że masz podstawy do wydawania takiej oceny w postaci doświadczeń ze studiowania fotografii i w ogóle z obcowania ze sztuką. To bardzo dobry podkład i jak najbardziej powinien być polecany do naśladowania. Im więcej obcowania ze sztuką, doświadczeń twórczych, itd., tym więcej kompetencji.

Tym bardziej szersza ocena, powiedzenie w kilku prostych, jasnych, niezdawkowych zdaniach dla naszego audytorium, złożonego nie ma co się łudzić z amatorów (wliczając w to mnie), dlaczego zdjęcie jest złe, by było przyjemniejsze w odbiorze niż głośne wyrażanie wątpliwości, co do celowości wystawiania "takich" fotek.
    Muszę przyznać, że po Twoim wyjaśnieniu bardziej rozumiem Twoje intencje, co do obiektywizmu Twojej oceny, po prostu mówiąć, że zdjęcie obiektywnie jest niedobre miałeś na myśli swoje przekonanie, że zdjęcie w ocenie powiedzmy kręgu fachowców najprawdopodobniej zostało by tak przyjęte.

lgrabun,
    Podzielam całkowicie Twoją tezę, że zalewa nas i panoszy się wokoło tandeta, komercja, kicz, rządzi oglądalność, sprzedawalność, itd. Jak z tym walczyć w naszym środowisku, to jest problem.
    Pzdr, TJ

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Widzę ciekawa dyskusja się rozwinęła. Pełny tytuł brzmiał ""Indonezja na Jawie"- minifotoreportaż z imprezy na Kampusie UJ" coś go obcięło. Imprezka sama w sobie taka sobie, wszystko odbywało sie w sali wykładowej. A przeznaczenie tych zdjęć jest wyłącznie do pisemka UJ, gdzie będzie wykorzystane jedno, w dodatku czarnobiałe na marnym papierze. Dlatego nie było sensu się bawić światłem zastanym, GO, ponieważ w gazecie po konwersji na cz-b. przede wszystkim ma być jasno, wyraźnie z widocznym tłem. W tego typu pisemkach o artystycznych fotach można zapomnieć.

Swoją drogą fakt fotki są słabe, ciekaw jestem jednak jak Wy byście wykonali podobne zdjęcia na podobny cel? Dlatego właśnie wystawiłem tutaj te zdjęcia, aby się czegoś dowiedzieć.

ale z drugiej strony po co to pokazywac? nie powinno sie pokazywac slabych zdjec bo ktos moze pomyslec ze slaby z Ciebie fotograf
    Mówiąc wprost, wali mnie co ludzie o mnie myślą, fotografia nie jest moim zawodem, robię zdjęcia bo sprawia mi to przyjemność, a czy ludziom się to podoba czy nie to już ich problem, jeżeli nie nie muszą ich oglądać.

Co do profilu, faktycznie przy zmniejszaniu nieuważnie przestawiłem.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    lucs4,
    Napisałeś:
    Mówiąc wprost, wali mnie co ludzie o mnie myślą, fotografia nie jest moim zawodem, robię zdjęcia bo sprawia mi to przyjemność, a czy ludziom się to podoba czy nie to już ich problem, jeżeli nie nie muszą ich oglądać.
    Jesli mówisz, że wali cię... itd, to dajesz do zrozumienia, ze nie wazne są komentarze i zaprzeczasz swoim działaniom - wystawianu fotek na tym forum w dziale Ocena zdjęć, który, jak to jest napisane w nagłówku, służy do "pochwalenia się". Poza tym nie napisałeś żadnego komentarza, o co Ci chodzi przy Twoich fotkachl, więc każdy mógł domniemywać, że chodziło Ci o uzyskanie recenzji.
    Troszkę pojechał po nich konukera i już soczysta odzywka typu 'Wali mnie". Myślę, że spontanicznie zaczerpnąłeś zwrot z kultury internetowej, która charakteryzuje się brutalnością słowną. To nie znaczy, ze u nas ma być tak samo. Sądzę, że pozbywasz się w ten sposób szans na partnerską dyskusję i ustawiasz opinię przeciwko sobie. Niepotrzebnie.
    Pzdr, TJ

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    No gdyby te fotki byly wykonane na Jawie w tamtejszych okolicznosciach przyrody czy architektury, a tanczyli prawdziwi Indonezyjczycy i panie z Indonezji, byloby znacznie lepiej. W takim tloku, w salce wykladowej lepszej fotki nie strzeli za bardzo, chyba, ze ustawilby tych "Indonezyjczykow" inaczej.
    Czesc.Ch.

Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Tadeuszu, zle mnie zrozumiałeś, "ocenę zdjęć" tutaj sobie bardzo cenię, ale w życiu prawdę mówiąc nic mnie nie obchodzi co ludzi o mnie myślą, czy jestem złym fotografem czy dobrym, słucham rad mądrzejszych ode mnie i staram się je stosować, dlatego wystawiam tu fotki, jednak jestem taki jaki jestem i jezeli dla kogoś jestem złym fotografem to trudno. Nie będę przez to płakał.

[edit]
    Faktycznie powinienem coś napisać więcej o tych zdjęciach. Mój błąd.

No to zadaję pytanie, jak zrobić w nudnym pomieszczeniu, na nudnej imprezie dobre jakościowo zdjęcia, które będą również ciekawe po konwersji na B/W i będą przede wszystkim zdjęciami reporterskimi? O to mi chodziło na samym początku, liczyłem, że jak się dyskusja rozwinie, to sprecyzuje moje myśli, jednak rozwinęła się chyba w trochę innym kierunku.

I, żeby było jasne nic nie mam do konkuery. Tylko to jedno zdanie mi się nie podobało, jestem osobą, która nie robi zdjęć, ani innych rzeczy dla poklasku, nie wystawiam na pewno tutaj zdjęć, "żeby się pochwalić", a po to, żeby się dowiedzieć co robię źle. Siedzę na tym forum 2,5 roku, przyszedłem tutaj nie mając pojęcia o fotografii i cenię sobie każdą obiektywną opinię wraz z wskazówkami.

| OlyJedi Awatar konukera
    Mieszka w
    Wafka
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Trudno napisac czemu jakies zdjecie mi sie nie podoba, czy tez uwazam za slabe. Te kilka stwierdzen typu: brak emocji itp widac nie wystarczyly. Akurat mi slabo idzie opowiadanie o zdjeciach, a juz trudno mowi sie czemu jakies zdjecie jest slabe.... zreszta czy malo napisalem? ja jestem kiepski w pisaniu.

Luc - a co Ci szkodzilo porobic w swietle zastanym? Na dlugim czasie? Aby uzyskac rozmazany ruch np. reki? Albo kombinowac z lampa na druga kurtyne itp. Albo panning tancerki. Albo cokolwiek innego. Tlumaczenie ze to do nijakiej gazetki nie usprawiedliwia robienia zdjec od niechcenia. Skoro odwaliles tu cos byle jakm to powtarzam: po co to umiesciles w necie? Rozumiem ze moze Ci sie nie chcialo, ale tez nie rozumiem tego ze czlowiek nie probuje czegos nowego, nowych technik, nowych sposobow. I to w momencie gdy robi cos dla kogos. A jakbys zrobil pare dobrych zdjec to moze znalazly by sie na jakiejs sciennej gazetce w kolorze? Nie pomyslales o tym?

No to zadaję pytanie, jak zrobić w nudnym pomieszczeniu, na nudnej imprezie dobre jakościowo zdjęcia, które będą również ciekawe po konwersji na B/W i będą przede wszystkim zdjęciami reporterskimi?
    Pokazac ruch skoro tancza - a to najlepiej zdjeciami na dlugim czasie, uzyc lampy i synchronizacji na 2 kurtyne, uzyc takiego czasu i takiej przeslony aby tlo wyszlo czarne a na glownym planie jasna postac i ze smuga od np. reki (skoro fotki cz-b), pokazac dla kogo sie tanczy - czyli widownie, pokazac np. z boku profil osoby patrzacej na tancerke - mamy tu relacje widz - tancerz... pokazac jakis detal - uderzajace palki w costam, albo palce na klawiszach... trudno powiedziec bo mnie tam nie bylo... ogolnie kominowac i myslec co chce sie uzyskac... ale mozliwosci sa mimo tego ze wydaje sie ze to nuda..
    nudna impreze (czy na pewno byla nudna) pokazales nudno - statycznie, bez zycia, bez dynamiki.
    I'm so happy with my new black body.
    Fotografia reklamowa, eventy, konferencje, Warszawa - http://www.fantasmatic.pl/

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Mnie też nie podobają się te zdjęcia. Denerwuje mnie niedbałość (Luc4s, nie chciało Ci się nawet poprawić kadrów na kompie - patrz np. rzutnik na pierwszym). Podzielam zdanie Konukery, choć nie bardzo podoba mi się Jego retoryka uzasadniająca tę opinię.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    a co Ci szkodzilo porobic w swietle zastanym?
    Przy oświetleniu tylko z świetlówek, to chyba nie najlepszy pomysł, przy szybko tańczącej tancerce.

Aby uzyskac rozmazany ruch np. reki?
    Wiekszość zwyklych ludzi powiedziałaby, że fotka poruszona.

I to w momencie gdy robi cos dla kogos. A jakbys zrobil pare dobrych zdjec to moze znalazly by sie na jakiejs sciennej gazetce w kolorze?
    Na to nie ma szans, zresztą nie wyraziłbym zgody na takie cos z pewnych powodów.

uzyc takiego czasu i takiej przeslony aby tlo wyszlo czarne a na glownym planie jasna postac i ze smuga od np. reki (skoro fotki cz-b)
    Poprzednio zrobiłem takie zdjęcia z ciemnym tłem, dostało mi sie od naczelnego (gość nie jak wiekszość nas w tej gazetce studenci, a dziennikarz jednocześnie GW), że przy cz-b. fotkach się nie robi fotek z ciemnym tłem.

Podsumowując, w gazecie ma być 1 fotografia cz-biala z tej imprezy, miałem do wyboru sfotografować ludzi (ludzie są na każdej imprezie), ambasadora Indonezji (co studentów obchodzi jakiś pan z Indonezji, bez urazy dla ambasadora), lub fotkę zespołu indonezyjskiego i tancerki.

Prawdę powiedziawszy, chyba rzucę to zajęcie (bawimy się za friko, ew. czasami jakieś gratisy) bo nie nadaję się do tego typu zdjęć,, ale ciekawi mnie jak Wy byście zrobili zdjęcia, które maja pojść do druku. Zresztą czym różni się zdjęcie np. p. prezydenta na pierwszej stronie GW czy Rzeczpospolitej, na tle jakiejś tam mównicy, od mojego zdjęcia powyżej? W obu przypadkach wieje nudą, jednak prasa takich zdjęć potrzebuje.

Co do kadru to się zgadzam, jest niedbały, ale to też z tego powodu, że wysyłając foty do redakcji nie warto samemu kadrować, bo najczęściej oni sobie i tak wykadrują zupełnie inaczej. Takie to już są prawa druku. Może powinienem te zdjęcia na forum wykadrować, przepraszam. Jednak wystawiłem je po to, żeby się dowiedzieć jak mają wyglądać poprawnie foty do gazet. Może ktoś z Was podzieli się doświadczeniem jak ma to wyglądać.