Chcę kupic do Olympusa Sp510UZ zewnętrzną lampe blyskowa. Na necie znalazlem tylko Tumax DS20-S2K.
Czy ktoś miał doświadczenie z tym sprzętem??? Nic innego w sumie nie ma
Dziękuję z góry za razy i info.
Pozdrawiam
Chcę kupic do Olympusa Sp510UZ zewnętrzną lampe blyskowa. Na necie znalazlem tylko Tumax DS20-S2K.
Czy ktoś miał doświadczenie z tym sprzętem??? Nic innego w sumie nie ma
Dziękuję z góry za razy i info.
Pozdrawiam
np. FL 20, Fl 36, FL 50 też działac będzie ale to juz hardcore![]()
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
He he co masz na mysli hc? A tak powaznie. Chce żeby to razem dobrze działało.
Coś na wzór tego http://img206.imageshack.us/img206/8785/pb244502bf9.jpg , tutaj to z c770, SP chyba jeszcze mniejszy, ale działać działa spoko, pełna automatyka![]()
Ten sprzęt zobaczyłem, jak podałeś nazwę w poscie. Teoretycznie powinno klapować, ale upewnij się koniecznie, czy wbudowana w lampę fotocela synchronizuje na 2-gi błysk (w opisie jest, że, niby, 5-stopniowa regulacja synchronizacjiZamieszczone przez |gh|
)Jeżeli faktycznie jest brak synchro na drugi błysk, to tego Tumaxa możesz wyzwalać tylko wtedy, gdy w aparacie przełączysz lampę w tryb SLAVE (zapomniałem, jak jest w polskim menu). Oczywiście zapomnij o pomiarze TTL, jestes skazany na poprawne dawkowanie światła przez lampę.
luc4s: jak chciałbyś przyłączyć FL20, 36, czy 50 do SP-510UZ? W tym aparacie nie ma żadnego wyjścia na lampy błyskowe, które mogą być sterowane procesorem aparatu(o braku sanek nie wspomnę
)
Jack
Jack dzięki WIELKIE za rady. Napewno się upęnie o tej synchronizacji. Jeśli macie moze sugestie co do modelu troche droższego Tumax DS880S2 to prosze o wpisy. Czy też bedzie działał z moim Olym??
Dziwię się, że jeszcze nikt nie zaprotestowałNapisałem "masło maślane". SP-510UZ ma tryb SLAVE, więc nie jest istotne, czy fotocela w lampie synchronizuje na drugi błysk. |gh|pomiń uwagę o upewnianiu się o tym fakcie
Nadal jednak pozostaje kwestia precyzji pracy układu pomiarowego w lampie błyskowej, od tego zależy poprawność ekspozycji. To, że jest poprawnie pracuje jest dla mnie czystą teorią.
Jack
A on nie ma stopki? To sorki, jakoś mi się ubzdurało, że on ma.