Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Jak to jest z synchronizacją ....

  1. #1
    | OlyJedi Awatar Laser_1985
    Dołączył
    Aug 2006
    Mieszka w
    Chojnice
    Posty
    84
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

    Jak to jest z synchronizacją ....

    Witam ponownie... Znowu szukałe i nic nie znalazłem, słabo może mi to idzie więc pytam expertów ...

    Zamierzam rozkręcić jakieś mini studio, dużo czytam o oświetleniu zewnętrznym, chodzi mi o to czy do E-500 da się podłączyć kabel synchro z lampy zew. ? wejścia brak, ale czy jest to możliwe np. przez gorącą stopkę ? oraz czy tzw. Fotocela uruchamia zewnętrzne lampy takim kablem ? Może troche tu zamotałem.. Chodzi mi głównie o najprostsze sposoby synchronizacji błysku np. E-500 + fl-36 z innymi lampami zewnętrznymi z wbudowanym gniazdem na kabel synchronizacyjny.

    Proszę o wyrozumiałość gdyż dopiero wnikam w szeregi tych co wiedzą troszkę więcej niż tylko pstryk i gotowe ...
    Nikon D700 24-70 f2.8; Olympus E-30; E-500 ; ZUIKO 12-60 f2.8 14-54 f2.8 ; SIGMA 30 f1.4; Olympus C-740 UZ , FL-50, 2x FL-50R; 2x Makro Flash 500D,

  2. #2
      | OlyJedi Awatar grizz
    Dołączył
    Jun 2005
    Mieszka w
    Kraków
    Posty
    12.855
    Siła reputacji
    161
    Moja galeria
    Po prostu podłącz lampy zewnętrzne do fotoceli. Odpalą się na błysk FLki.

  3. #3
    | OlyJedi Awatar Laser_1985
    Dołączył
    Aug 2006
    Mieszka w
    Chojnice
    Posty
    84
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    aha czyli to aż takie proste ... Jak będe kompletował studio to jeszcze tu zajrze, pomożecie mi co kupić i gdzie.... Dobrze że jest takie Forum, człowiek zaraz wie wszystko co trzeba... Dzięki że jesteście ...
    Nikon D700 24-70 f2.8; Olympus E-30; E-500 ; ZUIKO 12-60 f2.8 14-54 f2.8 ; SIGMA 30 f1.4; Olympus C-740 UZ , FL-50, 2x FL-50R; 2x Makro Flash 500D,

  4. #4
    Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Dołączył
    Jan 2006
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Posty
    5.396
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

    Re: Jak to jest z synchronizacją ....

    Cytat Zamieszczone przez Laser_1985
    Zamierzam rozkręcić jakieś mini studio, dużo czytam o oświetleniu zewnętrznym, chodzi mi o to czy do E-500 da się podłączyć kabel synchro z lampy zew. ? wejścia brak, ale czy jest to możliwe np. przez gorącą stopkę ?
    Kabelek synchro w sanki działa bardzo dobrze. Kabelek kupisz w Funsporcie za kilkadziesiąt złotych.
    Fotocele w kolejnych lampach wyzwoli błysk tej lampy, którą odpalisz kablowo.

    Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

  5. #5
    | OlyJedi Awatar Jack
    Dołączył
    Jun 2006
    Mieszka w
    Błonie
    Posty
    2.461
    Siła reputacji
    128
    Moja galeria
    Osobiście jestem przeciwnikiem "kablowania" i zdecydowanie wolę synchronizację bezprzewodową. W przypadku stosowania synchronizacji kablem (odpowiedni kabel do sanek, czy kostka hama), E-500 zachowuje się niestabilnie i wszystko zależy od typu lamp błyskowych, z jednymi błyska z innymi uporczywie odmawia współpracy (ale nie znam reguły). Stąd wolałbym ci doradzić wyposażenie lamp zewnetrznych w fotocele (jeżeli lampy te ich nie mają) i synchronizowanie błyskiem. Do synchronizacji możesz wykorzystać lampę wbudowaną w aparat, tylko trzeba ustawić ją na MANUAL i błysk zredukować do 1/64, co wystarczy do aktywacji fotocel. Ekspozycja na MANUAL przy czasie synchronizacji, najkrócej do 1/160 sek.
    Ewentualnie do synchronizacji bezprzewodowej przy E-500 skuteczny jest wyzwalacz radiowy, nawet ten z Funsportu, jednak, jak się doliczy nadajnik i odbiorniki, to zestaw lamp staje się droższy o ładne parę stówek .
    Jack

  6. #6
    | OlyJedi Awatar suchar
    Dołączył
    Oct 2006
    Mieszka w
    Wa-wa
    Posty
    3.193
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Z tego co widzialem, to na www.funsports.pl sa studyjne lampy z fotocela po kilkadziesiat zlotych. Nie wiem jakiej sa jakosci i czy sie do czegos nadaja. Liczba przewodnia to od 26 do 28, zaleznie od lampy. Wyzwalane fotocela. Ustawiasz sobie taka lampe gdzies, twoja wbudowana w aparat, albo zewnetrzna blyska i wyzwala tamta. Popatrz na Funsports. Sa tam tez zestawy oswietleniowe.
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

  7. #7
    Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Dołączył
    Feb 2003
    Mieszka w
    wielkopolska
    Posty
    3.045
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Laser_1985
    Zamierzam rozkręcić jakieś mini studio
    oswietlenie studyjne
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

  8. #8
    | OlyJedi Awatar konukera
    Dołączył
    Jan 2006
    Mieszka w
    Wafka
    Posty
    308
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    polecam wyzwalacze radiowe. fotocela musi widziec blysk zeby zadzialac, i blysk musi byc dosc silny, a czesem tak sie ustawi lampy ze sie nie widza. wyzwlanianie radiowe super zalatwia sprawe. do tego nadaje sie na plener (sa klopoty z wyzwalaniem fotocel w sloncu). no i nadajnik jest malutki a nie wielki jak lampa blyskowa.
    I'm so happy with my new black body.
    Fotografia reklamowa, eventy, konferencje, Warszawa - http://www.fantasmatic.pl/

  9. #9
    | OlyJedi Awatar Laser_1985
    Dołączył
    Aug 2006
    Mieszka w
    Chojnice
    Posty
    84
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Dzięki wszystkim za rady...
    Nikon D700 24-70 f2.8; Olympus E-30; E-500 ; ZUIKO 12-60 f2.8 14-54 f2.8 ; SIGMA 30 f1.4; Olympus C-740 UZ , FL-50, 2x FL-50R; 2x Makro Flash 500D,

  10. #10
    | OlyJedi Awatar motoko
    Dołączył
    May 2006
    Mieszka w
    Szkocja
    Posty
    290
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jack
    Do synchronizacji możesz wykorzystać lampę wbudowaną w aparat, tylko trzeba ustawić ją na MANUAL i błysk zredukować do 1/64, co wystarczy do aktywacji fotocel.
    Czasami nawet te 1/64 to za duzo i moze popsuc nam kompozycję. Proponuję jedną lampę wyzwalać przewodowo a pozostałą(e) wyposażyć w fotocele. Co do wspomnianej niestabilności - chodzi tylko o to, że jedna lampa odpala na kabelek a inna nie? To tą co odpala dajemy po kablu, a tą co nie na fotocelę. Sam mam taki problem u siebie: dwie stare lampy: Miranda i Vivitar, pierwsza za cholerę nie chce blyskać z moim E-300 druga nie robi problemu.
    I cyfra i analog...




Podobne wątki

  1. Wyzwalacz radiowy i szybka synchronizacja?
    By deus in forum E-System
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 6.05.11, 11:40
  2. Synchronizacja błysku jeszcze raz [było: Feler Canona 5D Mark II !?]
    By wanilia in forum Porady dotyczące fotografii
    Odpowiedzi: 19
    Ostatni post / autor: 12.03.10, 12:40
  3. E-500 problem z synchronizacją flasha
    By MicSzu in forum E-System
    Odpowiedzi: 13
    Ostatni post / autor: 16.02.08, 21:24
  4. Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 26.04.05, 13:51

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
 
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.