Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 68

Wątek: Tele ze stabilizacja i dobrym swiatlem do E-systemu

| OlyJedi Awatar YxasoR
    Mieszka w
    Nie przenoście nam stolicy do Krakowa...
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez celebrity plus
    Po nowym roku pojadę na jakiś mecz i zobaczę co można wydusić z 50-200
    można dużo - w hali na meczu i w ciemnych pomieszczeniach (koncerty) bardzo dobrze sobie radzi. Może z E-X i ZD 35-100mm f/2.0 bym się poczuł jak gość obok z Nikonem D200 i Nikkorem 80-200mm f/2.8. Nie wspomnę o ilości klatek/sekundę
    pozdrawiam

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Yx, piszesz ze radzi sobie dobrze, to cenna uwaga dla mnie. Dzieki. Jakie czasy uzyskujesz w hali i na jakiej czulosci? Jakim body focisz? Bardzo bylbym wdzieczny, gdybys wrzucil jakies fotki w tym temacie, dla zobrazowania mozliwosci tego obiektywu w halach i na koncertach.
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar LubMich
    Mieszka w
    Kraków/Gdańsk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz
    No tak, ale inne systemy w tej cenie tez nie mają nic dobrego...

U camunia musisz 2,5k rzucić na 70-200 f4 rzeby mies szybki AF
    superdidi z CF sprawdziłą tą elkę na meczu - i wielka lipa - zdecydowanie za ciemne szkło...

u nikona też nie mniej... 2,5-3k za używane 80-200 2,8
    Ale to chyba za starą ver. tego obiektywu - nowa 80-400 to trochę poniżej 4k..
    ogólnie z planowaną 50-200 czuję się całkiem tanio

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Stosunkowo niedrogie i dobre szkła to atut Olympusa. Nikt nie ma odpowidnika Zuiko 14-54 2.8-3.5 w takiej cenie (poniżej 2 tys. zł.). Do tego 50-200 i podstawowy zakres ogniskowych jest pokryty porządnymi, jasnymi i relatywnie niedrogimi szkłami.

A na wiosnę puszka taka mniej więcej jak Penatak K10D i w podobnie niskiej cenie i Olek ostro miesza na rynku .
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny
    Stosunkowo niedrogie i dobre szkła to atut Olympusa. Nikt nie ma odpowidnika Zuiko 14-54 2.8-3.5 w takiej cenie (poniżej 2 tys. zł.). Do tego 50-200 i podstawowy zakres ogniskowych jest pokryty porządnymi, jasnymi i relatywnie niedrogimi szkłami.

A na wiosnę puszka taka mniej więcej jak Penatak K10D i w podobnie niskiej cenie i Olek ostro miesza na rynku .

Spróbuj to napisać np. na CF Olek nic nie zamiesza bo szumi i nie ma taniej 50tki nawet jakby była bez AF - tzn. za AF a body z bez silnika

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez celebrity plus
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny

Spróbuj to napisać np. na CF Olek nic nie zamiesza bo szumi i nie ma taniej 50tki nawet jakby była bez AF - tzn. za AF a body z bez silnika
    Czytam CF, ale b. mało bleblam. Nie lubię takiego poziomu retoryki. Napier..lanki systemowe zupełnie mnie nie bawią.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Ja bym jeszcze zauwazyl, ze Zuiko ma gorna ogniskowa 400mm po przeliczeniu, a te szkla nikona i canona ~300mm. To jednakowoz roznica, na korzysc ZD. Skoro f4 to decydowanie za ciemno na meczu, to 3,5 niewiele zmienia... :/

Yx, wrzuc przy okazji jakies fotki sportowe i napisz cos wiecej o tym 50-200 uzywanym pod katem sportu i koncertow, jesli mozesz. Bylbym bardzo wdzieczny.
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    Yx, wrzuc przy okazji jakies fotki sportowe i napisz cos wiecej o tym 50-200 uzywanym pod katem sportu i koncertow, jesli mozesz. Bylbym bardzo wdzieczny.
    Moim skromnym zdaniem długi obiektyw nie sprawdza się na koncertach. Żeby zrobić dobre foty trzeba podejść jak najbliżej pod scenę z szerokim kątem. Długi obiektyw robi płaską, nieciekawą prespektywę, na fotach koncertowych to szczególnie razi.

Teleobiektywy wymyślono po to, by używać ich w sytuacjach, gdy nie można podejść do fotografowanego obietku. Na koncercie można podejść pod scenę bez większego problemu nawet bez dziennikarskich glejtów (trochę sprytu i tupetu wystarczy ). Gorzej z fotami sportowymi - ale zawsze można spróbować wejść na boisko między graczy z zajebistym szerokokątnym Olympusem . Próba nie strzelba...
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar LubMich
    Mieszka w
    Kraków/Gdańsk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    mogli by się odrobinkę zdziwić jak pod bramkę z nimi pobiegniesz

| OlyJedi Awatar YxasoR
    Mieszka w
    Nie przenoście nam stolicy do Krakowa...
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    Yx, piszesz ze radzi sobie dobrze, to cenna uwaga dla mnie. Dzieki. Jakie czasy uzyskujesz w hali i na jakiej czulosci? Jakim body focisz? Bardzo bylbym wdzieczny, gdybys wrzucil jakies fotki w tym temacie, dla zobrazowania mozliwosci tego obiektywu w halach i na koncertach.
    Więc robiłem na hali z jakimś tam dostępem światła dziennego i na takich gdzie było tylko oświetlenie sztuczne. Z światłem dziennym i E-500 staram się robić na ISO400 i czas jest ok 1/320s. Dla porównania E-10 z konwerterem tp 1/250 i ISO80.
    Hala bez światła dziennego to jest ISO800 i czas 1/200s, 1/250s. I oczywiście monopad
    Koncert to już różnie. Ja lubię trochę niedoświetlone zdjęcia. I w totalnej ciemnicy na 50mm f/2.8 i ISO400 spokojnie do 1/125, przy krótszych czasach już zaczyna być za ciemno.
    pozdrawiam
    P.S. jest taki temat "jak radzić sobie z bałaganem w zdjęciach", czy jakoś tak. Jak znajdę coś to wrzucę