Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 68

Wątek: Tele ze stabilizacja i dobrym swiatlem do E-systemu

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Ja to wymienilem w ramach mojego wymarzonego nastepcy E1, a ty napisales "Poczekaj do tego nowego Olka i sie zdecydujesz", wiec mialem nadzieje... Chyba nieslusznie niestety :/
    Ale stabilizacja i LV pachnie?...
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    Ja to wymienilem w ramach mojego wymarzonego nastepcy E1, a ty napisales "Poczekaj do tego nowego Olka i sie zdecydujesz", wiec mialem nadzieje... Chyba nieslusznie niestety :/
    Nie wiem co to będzie za kryształek, więc trudno zgadywać jak będzie szumieć. Jakby za 6 miesięcy o tym gadać, to będzie pewnie więcej wiadomych jak niewiadomych.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    Nie wiem co to będzie za kryształek, więc trudno zgadywać jak będzie szumieć. Jakby za 6 miesięcy o tym gadać, to będzie pewnie więcej wiadomych jak niewiadomych.

Pozdrawiam
    Uuu 6 miesiecy? To kiedy to cudo ma wyjsc? Oby warte bylo ceny czekania...

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Zapewne wcześniej też coś zobaczymy. W końcu 8 marca zaczyna się PMA 2007. Najlepszy czas na pokazywanie nowych aparatów (a tych będzie pewnie więcej jak 1 w nadchodzącym roku).
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Suchar, tak czytam te Twoje przejścia z koszykówką i dochodzę do kilku wniosków.
    - jak masz ciemno na sali (jarzeniówki nie są takie jasne na jakie wyglądają), to nie ma zmiłuj się, musisz mieć jaśniejszy obiektyw,
    - co i tak nie gwarantuje powodzenia bo może okazać się, że mając 1600 i f2 na szkle i tak masz czasy na poziomie 1/60 - 1/80
    - więc nie ma mocnych na taką ciemnicę, nie przeskoczysz takich warunków

Ja bym próbował kilku rzeczy osobno albo jednocześnie:
    - raw i
    - pomiar punktowy lub,
    - na stałe ustawił czas powiedzmy 1/120-1/200 przy jak najmniejszym możliwym iso 800? i
    - monopod (RE już wyjaśnił działanie monopodu) lub
    - zastosował lampę błyskową jeśli to było możliwe...

Michu, czy Ty przypadkiem, nie ostrzysz sobie apetytu na nowe zabawki z piaskownicy kol. Olka!??
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Z RAW jest taki problem, ze sie troche dlugo zapisuje... :/ Probowalem, ale zrezygnowalem, bo zapis trwal zdecydowanie za dlugo, a w koszykowce ponowienie akcji to bardzo czesta sprawa. Moja FL36 ma zasieg blysku do 85mm wiec raczej nic to nie da... Probowalem, co powodowalo tylko niedoswietlenie zdjecia, bo aparat ustawialm krotszy czas myslac, ze lampa doswietli. Przejde sie w wolnej chwili do sklepu i obejrze jakis monopod, moze rzeczywsicie to jest rozwiazanie. Pomiaru punktowego nie probowalem.

Co do jasnosci w hali to tez sie troche zdziwilem, bo wydawalo mi sie, ze nie az bedzie takich problemow, w koncu jasno jest... blady, mozesz miec racje, ze nawet jasniejszy obiektyw nie pomoze. Np. taki ZD 50-200 ze swiatlem 3,5 na dlugim koncu. W porownaniu do 5,6 w mojej Sigmie, moze to nie byc wystarczajaca zmiana... Trzeba by sprawdzic.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar LubMich
    Mieszka w
    Kraków/Gdańsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    ostatnio robiłem zdjęcia na turnieju tańca (ciemno jak w d...) ale ktoś pomyślał i zmontował dwie lampy studyjne - jedna waliła w sufit druga na parkiet - ustawił sobie pod własny punkt siedzenia. Jeżeli to są jakieś mniejsze zawody to może załatw sobie doświetlenie - wyjdzie taniej niż hiper jasne obiektywy a i zastosowanie znajdą większe

Zakupy tu proponowane - to są kosmiczne kwoty jak na potrzeby domowego focenia.. a jeżeli faktycznie chcesz się zająć sportowymi zdjęciami z hali - to na starcie w tej chwili potrzeba by zacząć od puszki dającej wysokie iso..

Jeżeli chodzi o jasność i głębie - kolega dostaje zadowalające efekty nikkorem 80-200 2.8 i teraz są dwie możliwości albo 50-200 ze światełkiem 2.8-3.5 wystarczy - albo taniej będzie zmienić system na tamtego nikkora niż w olku coś jaśniejszego załatwić.. (ja skłaniam się do opcji 50-200 - ale mam też inne powody i hala nie jest mi aż tak bliska).

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Po nowym roku pojadę na jakiś mecz i zobaczę co można wydusić z 50-200

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Prawda o Olympusie i foceniu sportu jest smutna - nasz system nie bardzo się do tego nadaje. Bo po pierwsze - wysokie szumy, po drugie - niezbyt szybki AF, po trzecie - mała szybkostrzelność, po czwarte - brak stabilizowanych obiektywów.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar Michu (Pentax)
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez blady
    Michu, czy Ty przypadkiem, nie ostrzysz sobie apetytu na nowe zabawki z piaskownicy kol. Olka!??
    Bez względu na cokolwiek, nie zamierzam zmieniać systemu. I nie chodzi tylko o te 11 szkieł z bagnetem K. Po prostu wystarcza mi na razie DL (dlatego nie do końca rozumiem Wasze ustyskiwania na brak puszek). Poza tym będąc z systemem, gdy było już z nim (na pierwszy rzut oka) bardzo źle i wszyscy wróżyli mu upadek, świadczy raczej o tym, że nie jestem zmienny w przekonaniach.
    A to, że tu zaglądam świadczy o sympatii dla Olka i zapewne skończy się na tym, że w końcu zdecyduje się na C5050 lub C8080.
    Pamiętam jak dziś, jak bardzo podobał mi się E10...
    Upsss... mały OT się zrobił...
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=