Można przecież zdjąć mocowanie i wtedy nie ma żadnego problemu.
Można przecież zdjąć mocowanie i wtedy nie ma żadnego problemu.
E - trójka plus trochę Z - coś tam...
Można również obrócić mocowanie na bok i sprawa jest rozwiązana. Mocowanie statywu w niczym nie przeszkadza.
Tak samo można powiedzieć, że można nie używać gripa, ale niektóre rozwiązania są po to żeby z nich korzystać - w tym wypadku jest problem!Zamieszczone przez R@fi
Grip i 50-200 nie pozwala swobodnie korzystać z pionowych kadrów i statywu - oczywiście są rozwiązania, ale mało komfortowe i wymagające czasu.
Mało komfortowe? Obracasz mocowanie na bok. Jaki to dyskomfort będzie towarzyszył takiemu rozwiązaniu? Wymagające czasu? Tak... 5sec... może 10secZamieszczone przez celebrity plus
Mam taki zestaw jak na zdjęciu i proszę nie pisz takich rzeczy. To fantazjowanie...
PS. celebrity plus masz 50-200? Nie sądzę bo byś nie wypisywał takich rzeczy. Do tego prowadzą wypowiedzi nie poparte praktyką i własnymi doświaczeniami, a oparte na analizie zdjęć?
Nie rozumiem dlaczego podpinasz do statywu body a nie obiektyw narażając niepotrzebnie całość na większe naprężenia mechaniczne (50-200 jest dość masywny, więc swobodny zwis na bagnecie nie jest dobrym pomysłem) i nie wykorzystując możliwości podparcia w punkcie zbliżonym do środka masy zestawu korpus-obiektyw. Po przypięciu takiego zestawu na mocowaniu obiektywu całością można dowolnie obracać wzdłuż osi optycznej biektywu co czyni kadrowanie pod dowolnym kątem (w tym również pionowe) łatwym i przyjemnym. Jeśli pierścienia nie używasz to go po prostu zdejmij - nie będzie przeszkadzał - po to właśnie można go demontować.Zamieszczone przez celebrity plus
E-1 | HLD-2 | GS-2 ** 14-54/f:2.8-3.5 | 40-150/f:3.5-4.5 ** FL-50 | FP-1
Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8
Zamieszczone przez The z00m
Podpinam do uchwytu szkła i wtedy złączka blokuje się ponieważ grip ja zasłania przez co nie można jej wyczepićZamieszczone przez siwyjohn
Co do obracania - pomyśl, masz szybką akcje na lodowisku i musisz nagle kadrować w pionie masz wtedy do wyboru przestawienie głowicy w ułamek sekundy, ale za to nie możesz normalnie złapać z grip bo zasłania go uchwyt od obiektywu - lub możesz kombinować zprzekręcaniem i odkręcaniem uchwytu od obiektywu![]()
Wniosek: musisz zmienić głowicę jako jedyny wymienialny element tego zestawuZamieszczone przez celebrity plus
![]()
E-1 | HLD-2 | GS-2 ** 14-54/f:2.8-3.5 | 40-150/f:3.5-4.5 ** FL-50 | FP-1
Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8
Ja nadal Cię nie rozumiem. Jeśli korzystasz z gripa i statywu jednocześnie to już na początku pracy możesz obręcz uchwytu obrócić na bok. Czy mam rozumieć, że chcesz mieć możliwość równoległego korzystania z mocowania gripa do statywu jak również obiektywu do statywu poprzez obręcz? Szukasz problemu, którego nie ma. Ponawiam pytanie... Czy masz E-1 z HLD-2 oraz 50-200?Zamieszczone przez celebrity plus
Niech się ktoś wypowie kto ma również taki zestaw ponieważ ja naprawdę nie widzę problemu.
Tak mamZamieszczone przez The z00m
![]()
Secjalnie dla potrzeb tego wątku postanowiłem sprawdzić jakie trudności występują w operowaniu zestawem E-1 z gripem HLD-2 i obiektywem ED 50-200mm, podpiętym do statywu.
Żadnych trudności nie zauważyłem. Zmiana pozycji poziom-pion trwa ułamek sekundy, a w położeniu "pion" jest tyle wolnego miejsca dookoła stopki statywu, że nie widzę problemów z szybkim zakładaniem zestawu na statyw wyposażony w szybkozłączkę.
Poniżej fotki z położeniem zestawu w poziomie i pionie.
http://img520.imageshack.us/img520/3...2poziomrw7.jpg
http://img520.imageshack.us/img520/6...ld2pionfw1.jpg