Yx:
ja wiem czy dziwne? OLEK sam się wykolegował z tych zastosowań - w końcu temat szumów i stabilizacji leżał parę lat odłogiem. może coś odrobią, ale obecnie konkurencja jest gruba na tym polu.
Yx:
ja wiem czy dziwne? OLEK sam się wykolegował z tych zastosowań - w końcu temat szumów i stabilizacji leżał parę lat odłogiem. może coś odrobią, ale obecnie konkurencja jest gruba na tym polu.
No dziwne, że w rankingu wygrał, a wszyscy mają Canony i Nikony...Zamieszczone przez KaarooL
![]()
"A na resztę zamknij oczy moja miła
pod powieką znacznie lepsze są obrazy
i w tym nasza siła
i w tym nasza siła
że umiemy jeszcze czasem marzyć"
Hehehe... faktycznie dziwneZamieszczone przez Yx
Pewnie wygrał dzięki taniutkiemu 40-150. Cóż, nie każdego stać na 30D z EF 300mm/f 4,0 L IS USM lub powszechnie chwalonym EF 400mm/5,6 L USM.
Olkowi brakuje tylko trzech szkieł by mieć wystarczajco wiele do zaoferowania: jasnej stałki 24mm (w wersji amatorskiej oraz pro) oraz amatorskich 300/400mm. Ot taka moja mała dygresja...
Pozd...
Te dziure zapelnia Sigma (24mm i 30mm oraz 135-400mm, 50-500mm).Zamieszczone przez The z00m
Pzdr
Proszę CięZamieszczone przez suchar
Nie żartuj.
Piszesz amatorskie... Te szkla sa w cenie od 1,5k do 2,5k (oprocz 50-500). (Nie ma tutaj tylko "pro" 24mm) To sa szkla amatorskie. Rozumiem, ze uwazasz, iz Sigma jest jakosciowo gorsza od Zuiko. Ale w koncu pisales o polce amatorskiej... Przedzial ogniskowych sie zgadza, cena jeszcze bardziej. Patrzac na zdjecia z watku o 30mm naprawde nie jest zle. Jak jest z innymi szklami to sie okaze. Jednak w segmencie amatorskich szkiel duzo wymagac nie mozna... Jestem przekonany, ze amatorowi (bo w koncu to dla niego polka) to wystarczy. Za taka cene...Zamieszczone przez The z00m
Hmmm... jeśli Olympusowi ma dziury łatać SIGMA to przepraszam. 30/1,4 jest ciekawa. Nic poza tym. 50-500 uważam za wybryk i ciekawostę. Skoro takie szkła mają decydować o przyszłości systemu 4/3 to cieniutko. Potrzebne jest ZUIKO odpowiadające chociażby EF 300mm/f 4,0 L IS USM. Relatywnie tania stałka o wyśmienitej jakości.Zamieszczone przez suchar
Skoro jest 14-45, wyśmienite 40-150 oraz 35 Macro to nie widze problemów w zrobieniu amatorskiego/ciemniejszego/niekoniecznie szczelnego ZUIKO 300. Nie musi kosztować 1000zł... niech kosztuje 4000-5000zł, ale niech będzie. To samo tyczy się przykładowo 24/1,4. Jasna stałka dla ludu do 1000zł i wersja pro/top pro za 4000-5000zł. Tak powinno być by dobrze się działo w systemie.
Wiem, wiem... stare bolączki powracają.
Powraca żal, że wszystko za drogo i nie ma do czego przypiąć tych szkieł. A czy na pewno jak wyjdzie E-X to tak się rzucą wszyscy na zakupy? Chyba nie, będą głosy, że trochę cena musi spaść, a może jakiś nowy obiektyw będzie...
Zawsze tak jest....
i w tym nasza siła
i w tym nasza siła
Nowe szkła będą na bank w tym roku![]()
IMO brakuje 100-300 F2.8-3.5 załóżmy w cenie 1,5-2k droższy od ZD 50-200mm
Brakuje:
USM,
jasnej 25mm, 35mm, 75mm, 150mm macro,
taniej 25mm, 50mm, 200mm, 300mm,
tańszego odpowiednika 11-22 -> np. takie 11-22 F3.5-4.5,
zapowiedzianych 14-35 F2 i 100 F2 Macro,
szkła bardziej uniwersalnego w kierunku szerokiego kąta niż 14-54 -> np. 12-36(4mm F2.8-3.5(4.0),
odpowiednika 35-100 F2 ale mniejszego i tańszego z F2.8
może spacer zooma z zakresu 14-100mm![]()
Pomarzyć można![]()
![]()
Można marzyć. Dłuższego od 50-200 z takim samym światłemZamieszczone przez celebrity plus
i w tym nasza siła
i w tym nasza siła