Oglądałem ostatnio moje RAWy z E400 to waży 21MB![]()
Oglądałem ostatnio moje RAWy z E400 to waży 21MB![]()
Radosław,
Jak wynika z mojej analizy wypowiedzi dyskutantów na forach, to czujniki do nowych DSLRów Oly najprawdopodobniej będą pochodziły od Panasonica. Jeśli tak, to duża część biura konstrukcyjnego firmy Oly ma trudne zadanie, jeśli traktuje swoją robotę tak poważnie, jak dotychczas - musi się przestawić, zakotwiczyć w twórczości, filozofii produkcji czujników inżynierów firmy Panasonic, która zapewne jest inna, niż u Kodaka. Uważam, że to jest trudne zadanie i nie będzie tu już miejsca na rozdwajanie się na współprace z FujiFilm. Zapewne taki projest upadł. Żegnaj wysoka dynamiko.
Pzdr, TJ
W E330 dali sobie radę.Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski
Trudno mi tu dyskutować niektóre "tajne" fakty. Każdy projekt w którym można zamówić powiedzmy 100.000 sprawnych sensorów był by zapewne dla Olka interesujący.Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski
Olympus nie ma aspiracji niszowych, a wejście w Super CCD mogło by się tak skończyć.
Pozdrawiam
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
Według mojej , czesto sprawdzajacych się wiedzy, sensory do przyszłych poważniejszych konstrukcji Olympusa dostarczać ma FUJI.
Pomyliło Ci się z Nikonem.Zamieszczone przez robin102
No własnie , że się nie pomyliło i nic nie łykałem . Nawet tabletek z żaby i ZERO kleju.
Taką czytałem , wypowiedź naczelnego szefostwa OLYMPUSA (tego z zaaagrramanicy) a nie z Bolanda. Każdy ma swoich informatorów. Mnie by cieszylo gdyby to byla matryca Fujika . Miałbym wtedy do czego przysrubować tego leżącego w kurzu 14-54.
Ale przecież wcale nie musi tak być.
Pokaż cytacik.Zamieszczone przez robin102
cytuje , żeby nie było ten teges albo , że jestem beeeeee , albo że nie lubię Olympusów
".......Następca E-1 bedzie pokazany na targach PMA 2007 jednak do produkcji nie wejdzie przed końcem 2007 roku. Podobno w modelu tym ma być zastosowana matryca FUJI. Ciekawe , co z tych spekulacji okaże się prawdą. "
Jesli chcą powalczyć o kieszeń koneserów to jest to jedyna sluszna droga- tak moim zdaniem.
Radosław,
Rozumiem dodatkowo, ze reprezentujesz opinię, zapewne ugruntowaną także w Twoich kontaktach (czyli, że nie tylko Ty ją podzielasz), że oceniasz czujnki FujiFilm jako potencjalnie niszowe, czyli w takim układzie rynkowym, jak dzisiaj i w najbliższej przyszłości.
Dodam jeszcze, że o strategii Panasonica w walce szumem świadczą konstrukcje typu FZ-50, w których firma likwiduje szum "na wariata". To niezbyt dobrze świadczy o zapasie pomysłów w tej walce, z jakiego korzysta Panasonic i nie wrózy jasno na przyszłość najbliższą.
Pzdr, TJ
Tadeuszu! Ile jej produkują/wyprodukowano? Olympus musi kupić technologię od kogoś, kto będzie w stanie dostarczyć setki tysięcy sprawnych matryc. Inaczej zobaczymy kolejny model, którego dostępność wywinduje cenę.Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski
Robinie.
"Nowy modułowy Nikon D3 z 2 megapikselową matrycą 36x36mm Medion zostanie pokazany na PMA 2007. Co z tego się sprawdzi? Zobaczymy."
Podaj to źródło rewelacji o Fujim (heheh - jak znów Fotokurier to może sprawdź w całym numerze czy na kolejnej stronie tego nie odwołali, albo nie napisali czegoś zupełnie innego).
ps. Ile znasz matryc Fuji z LiveView?
edit: I jeszcze do Tadeusza. Nie uważam, że technologia Fuji jest niszowa względem możliwości. Nie ma jednak masowych implementacji ich matryc wielkości APS czy 4/3. Nie wiadomo jakie są możliwości produkcyjne Fuji. Najprawdopodobniej jest to poziom "eksperymentalny". Liczony w tysiącach sztuk, nie w setkach tysięcy (sprawnych). Na dzień dzisiejszy masowo duże matryce produkują Sony, Canon i Kodak. Przyszłość (masowa) jest też w Panasonicu i Samsungu. Wejście w Fuji czy Foveona dla firmy, która cierpi z powodu dostępności matryc od Kodaka było by "nierozważne". Fuji jest kapitałowo związane z Mitsubishi czyli Nikonem. Mają nawet centralę w tym samym budynku. Choć kto tam skośnych wie, może i kiedyś zaeksperymentują.
Stawiam jednak na to, że wszystkie przyszłoroczne Olki będą miały Live View i matryce nie pochodzące od Fuji.
Pozdrawiam