Przeczytałem test, miałem E-400 w ręku i trochę inne są moje uwagi co do tego aparatu. Coraz gorzej się dzieje na fotopolis.
pozdrawiam![]()
Przeczytałem test, miałem E-400 w ręku i trochę inne są moje uwagi co do tego aparatu. Coraz gorzej się dzieje na fotopolis.
pozdrawiam![]()
A ja z reguły przy testach, skupiam się na zdjęciach, czy to z terenu, czy to tablic.
Chyba, że mnie coś interesuje, to wtedy czytam opis danego elementu.
Pojawiło się stwierdzenie na str 6:
Napiszę tylko, tyle: w moim amatorskim foceniu, właśnie punktowy pomiar kilka dobrych razy uratował mi tyłek i zrobiłem zdjęcie naświetlone tak jak chciałem.Kod:"Obecność pomiaru punktowego w lustrzance amatorskiej nie wydaje się potrzebna."
Co do zdjęć... spodziewałem się lepszych efektów. Może w porównaniu z D40 nie wypada źle, ale jak porównać zdjęcia z matryc 10 Mpix, to taki Canon 400D oddaj szczegóły niesamowicie dobrze. C+ - zobacz jaka jest faktura banknotów z Canona... być może stąd się bierze, że zdjęcia z Canona są ostre, a Olek mydli...
Druga sprawa. Kolejny aparat (już piąty) w 4/3 i ciągle wymienia się te same wady co w pierwszym dslr Olympusa... Jedynie AF lepiej działa. Kiedy będzie można powiedzieć że Olek zrobił porządny aparat w którym uporał się z wytykanymi mankamentami? I jak można wystawić taką cene?
Dla pocieszenia dodam, że być może Canon jest najlepszy w fotografowaniu faktury banknotów, ale zdjęcia z aparatów olkowych mają lepszy kolor i bardziej naturalne foty.
blady
nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3
Zamieszczone przez blady
W teście na fotopolis 400D z kitem bije na głowę nawet D80 z AF-S Nikkor 17-55 mm 1:2.8 G EDczyli zestaw 3x droższy
![]()
http://fotopolis.pl/index.php?n=4972&p=6
Tak, ten tekst o pomiarze punktowym to lekki hardcore ze strony fotopolis...
Blady, prawda, mankamenty wciaz te same. Przykre jest to, ze nawet USB 2.0 nie moga wstawic. Owszem i tak najczesciej uzywa sie czytnika kart, ale jak to psuje wizerunek aparatu... Szumy... Dobrze przynajmniej, ze Olek tak samo jak trwa przy stalych bledach, tak samo trwa przy tych samych zaletach (swietny filtr anytkurzowy, kolory, dwa sloty na karty CF i xD, dobre wykonczenie).
Tylko, że jakoś matryce Panasa radzą sobie z szumema w E-400 jest Kodak
![]()
Kodak radzi sobie z kolorami![]()
Wielce prawdopodobne, że to ostatni Kodak w historii E-Systemu.
Pozdrawiam
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
Zaluję, że nie fociłem E-400, ale na podstawie opinii testerów, pomijajać głupawą gadaninę niektórych z nich (zarówno na plus, jak i na minus), myslę że E-400 jest bardzo obiecujący w swojej klasie, a ta klasa, to jest chyba troszkę wyżej niż D40.
Jesli chodzi o szum, to tego się na razie nie da przeskoczyć. Najczęściej stosowane remedium na dzisiaj, to redukcja szumów programistyczna, czyli softem aparatu, co zawsze prowadzi do utraty pewnych drobnych szczegółów. Więc wszędzie trzeba iść na kompromis. Ponieważ czujnik obrazu 4/3' jest najmniejszy ze wszystkich lustrzankowych, więc kompromis w olkach musi być bynajkrwawszy. Ale i tak nie jest źle, jest powiedzmy dostatecznie. Oly nadrabia, i to mocno, w innych obszarach.
Jakieś słuchy chodzą, że dołączyć się może FujiFilm ze swoim czujnikiem, np. 2 x 6 MPx na powierzchni 4/3". Mieć zwiększoną dynamikę w DSLR OLy o np. conajmniej 2 EV, to miód.
Ale po pierwsze to jest to patent Fuji i nie wiadomo ile firma by chciała za to.
Po drugie wdrożenie do produkcji czujnika 4/3" z 12 MPx mogło by być dla FujiFilm nieopłacalne, bo popyt na DSLR-y 4/3" może się załamać z byle powodu (właściwie, jak na dzisiaj, tylko Oly produkuje lustrzanki 4/3 na rynek masowy - dla amatorów).
Po trzecie, czy firma Oly zdoła sama opanować obsługę takiego czujnika w swoich konstrukcjach. Wynalazca z pewnością nie byłby sklonny za darmo prowadzić ją za rączkę.
Panasonic jest zbyt młody w obszarze foto, aby mógł tutaj wprowadzić jakieś przełomowe innowacje, ale kto wie, co przyniesie przyszłość.
Pzdr, TJ
Pieniądze?Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski
![]()
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Fuji w korpusie by chcieli też Nikoniarze. Trudno jednak określić, jaka jest wydajność procesu produkcji tych matryc - jaki jest koszt produkcji.Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski
Jeżeli Fuji wejdzie w 4/3 to własną konstrukcją. Sensor dla nowych aparatów jest już raczej wybrany i nie pochodzi od Fujego.
Zaawansowanie Matsushity w niektórych dziedzinach jest bardzo duże. Warto zauważyć, że LiveMOS to konstrukcja m.in. Panasonica. W matrycy tej osiągnięto tak dużo, że mimo Live View odstęp od szumu dla wysokich ISO jest o 1EV przed "wypasionymi" konstrukcjami Kodaka.
Pozdrawiam
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto