Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 78

Wątek: Test E400 na Fotopolis

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andytown
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Czyli sprawa wyglądała tak:

Olek miał wprowadzić e-400 z całkiem inną matrycą... ale matryca nie zdążyła - albo nie byli w stanie dostarczyć odpowiedniej ilości matryc,,, więc przesunęli premierę na PMA... a w zastępstwie skorzystali z Kodaka,, i jego linii technologicznej, aby coś pokażać... dlatego nie będzie E-400 w USA... bo może już go nie produkują,, tylko e-410

Ostatnio na dpreview ukazała się odpowiedz Australijskiego Olympusa.. w tonie: Proszę zauważyć, że już niedługo będzie zaprezentowana nowa wersja e-400 i ona będzie dostępna w Australi...

więc w styczniu spodziewam się e-410 z 10 mpix matrycą Panasonica i LV

Cena podobna
    Próbowałem już wielu kochanek i zawsze wracam do OLI

www.fotochwila.pl - zdjęcia ślubne, portrety

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andytown

w styczniu spodziewam się e-410 z 10 mpix matrycą Panasonica i LV

Cena podobna
    I gripem oraz takiego samego Panasonica z budżetowymi Leicami Cena niższa, bo więcej sensorów Olympus dostanie więc cena jednostkowa będzie niższa.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    W linii "400" nie będzie gripów.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

robin102
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez andytown

Olek miał wprowadzić e-400 z całkiem inną matrycą... ale matryca nie zdążyła - albo nie byli w stanie dostarczyć odpowiedniej ilości matryc,,, więc przesunęli premierę na PMA... a w zastępstwie skorzystali z Kodaka,,
    Z aplikacją matrycy w układ i obrobką tego co wytwarza to nie to samo co włożeni kości pamieci w komputerku na ten przyklad. W E400 jest ta mmatrycka co być miała od poczatku. Inne względy nam nie znane zadecydowały , że nie ma w nm LV. Może oprogramowania nie zdażyli zrobić ??? a coś trzeba bylo jednak pokazać . Albo przyciski LV myszy zjadły ???

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar LubMich
    Mieszka w
    Kraków/Gdańsk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    LV - z tego co tu wyczytałem - zależał właśnie od zastosowanej matrycy - więc brak LV jest spowodowany właśnie zmianą planów a propo matrycy.. (tak rozumiem wypowiedź RW)
    Przesiadka z jednej matrycy na drugą - jeżeli są już opracowane algorytmy obróbki obrazu - to chyba nie jest elektronicznie strasznie wielki problem - oczywiście na etapie - przed produkcją aparatu. A powrót doznanego olkowi kodaka spełnia takie właśnie warunki...

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    test przeczytałem. w sumie nie jest taki zły jak niektórzy piszą. skoro nie ma za co złapać (grip) i aku ciężko wyjąć to słusznie dostał baty. zastanawia mnie tylko dlaczego szumów nie porównano po eksporcie materiału z RAW tylko (pewnie) na podstawie JPEG'ów. nieodszumiany plik z D40 też nie wyglądałby różowo...

uważam za postęp podwojenie ilości PIXELI przy jednoczesnym obniżeniu poziomu szumu (względem E-1). a gadkę że to ostatni Kodak w OLKU słyszeliśmy już przy E-500 więc puszczam mimo uszu.

aha, po plastikowym bagnecie się nie przejechali więc to już będzie norma w tej klasie.
    eee... tam, no brak możliwości skonstruowania dobrego uchwytu jest dla mnie logicznym następstwem tego, ze aparat jest najmniejszy. Bez sensu krytykować coś, co od początku takie właśnie miało być. Znowu wyjmowanie aku to jest pikuś. Dla mnie może być nawet zawleczka i dodatkowy śrubokręt ale niech sprawy kluczowe dla obrazu będą na najwyższym poziomie.

Moim zdaniem jeśli chodzi o oddawanie detali, matryca w E-400 wygląda blado w porównaniu do matrycy 400D, więc postęp w odszumianiu chyba odbył się właśnie kosztem dalszego wygładzania obrazu i w efekcie zaniku faktury banknotów. Więc to chyba regres a nie postęp.

Szkoda, że nikt nie jest na tyle odważny co by zrobić duży uchwyt i małą resztę. Wiecie takie coś jak o:
    Te wgłebienia, to po to żeby móc dowolnie przekładać uchwyt...

Dlaczego wszystkie firmy używają podobnego nazewnictwa? czterysta? czterdzieści? cztery? 4 to jakaś liczba magiczna?
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

robin102
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez blady
    [....Dlaczego wszystkie firmy używają podobnego nazewnictwa? czterysta? czterdzieści? cztery? 4 to jakaś liczba magiczna?
    Oszczedności na kosztach reklamy

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar LubMich
    Mieszka w
    Kraków/Gdańsk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    się ktoś w sklepie może machnąć tu 4 i tu 4
    chciałeś nikona, oglądałeś review olka a przyszedłeś ze sklepu z canonem

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Nie jestem! Cos mnie ominelo? Napiszcie koniecznie!!
    Czesc.Ch.
    P.s. dotykalem tego malenstwa, E400 to specyficzny aparat. Zapewne polubia go streetfociarze, wycieczkowicze i brac rowerowa. Jak dla mnie idealny do przyszlej optyki 25mm/1,4 czy 1,2, albo cos nieco krotszego typu 17mm lu 20mm, oczywiscie jasne.
    Moze polubia ten aparat kobiety? Do wiekszych szkiel nie pasuje, zalozyc fl50 to bedzie smiesznie. Moze fl20 i jasna staleczke typu 50/f2 i do portretu? Tak by nie mieszac szklami a miec zawsze pod reka w torbie?
    Pewnie by sie przydalo. Niestety nie wiem jakiej jakosci fotki wychodza z tego malenstwa.
    czesc.Ch.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    chomsky:

jak potanieje to opylę kompakt i kupię to cudo... założę jakieś tanie tele i nie będę zdejmował - na wycieczki i ptaszki. tak dla odmiany, bo już prawie nie pamiętam jak to jest przy 300mm i więcej.

do ISO800-1000 wydaje się oki, ciekawe tylko jak łatwo przejarać.

nie wiesz że robin zatęsknił za E-1 i kupił desto? u angoli przecenione chodzą po 2.5 klocka na nasze.