Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 78

Wątek: Test E400 na Fotopolis

robin102
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan
    Robinie.
    "Nowy modułowy Nikon D3 z 2 megapikselową matrycą 36x36mm Medion zostanie pokazany na PMA 2007. Co z tego się sprawdzi? Zobaczymy."

Podaj to źródło rewelacji o Fujim (heheh - jak znów Fotokurier..

Pozdrawiam
    Robinie , zaraz mi tu będzie Robinku , a właśnie , że z czystej złosliwości za niezasłużonego bana nie podam źródła. Ja czytuje różną prasę od W.W. do F.A. nie tylko intenecik.

Aj ak bedzie zobaczymy w przyszlości . Ja w każdym razie trzymam kciuki za to żeby załadowali matryce fuji bo to da szanse firmie na pozyskanie wymagających kientów.
    A matsuchita niech dalej buduje statki i telewizory bo dobrze to robi.
    Jak będzie taki łolek z matrycą fuji to wszystkie moje nikony pójdą do komisu.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Radosław,
    Mam jasność, co do Twojego stanowiska - LiveView Panasonica, to jest realne na dzisiaj i najbliższą przyszłość.
    Napisz jeszcze, jeżeli możesz, jak będzie wyglądała walka z szumem w Live View 12 MPX, bo czujnik o takiej ilości pikseli prędzej, czy później trzeba będzie zamontować w Olym. Czy będzie, patrząc na dzisiejsze mizerne dokonania Panasonica, szansa na dotrzymanie kroku w obszarze szumu innym producentom DSLR-ow, którzy będą mieli zawsze handicap w postaci większych czujników niż 4/3"? Albo nie rozwijaj tematu, krótko mówiąc - stawiasz na LiveView?
    Pzdr, TJ

| OlyJedi Awatar motoko
    Mieszka w
    Szkocja
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez blady
    Pojawiło się stwierdzenie na str 6:
    "Obecność pomiaru punktowego w lustrzance amatorskiej nie wydaje się potrzebna."
    Widać wszechobecną presję na promowanie pewnej marki w której popularnych modelach spot jest umowny, więc przy testach innych aparatów dyskredytuje się ważność tej funkcji.

A teraz z zupełnie innej beczki: pomiar punktowy z korekcją na cienie/światło - nie znam tej funkcji, ale wnioskuję że każdy rodzaj pomiaru ma służyć otrzymaniu poprawnie naświetlonego zdjęcia, a to co widzimy na próbkach jest kolejno prześwietlone/niedoświetlone. Czy to poprawny efekt? Efekt zamierzony? Pomyłka? Próba kompromitacji Olka?
    I cyfra i analog...

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez motoko
    A teraz z zupełnie innej beczki: pomiar punktowy z korekcją na cienie/światło - nie znam tej funkcji, ale wnioskuję że każdy rodzaj pomiaru ma służyć otrzymaniu poprawnie naświetlonego zdjęcia, a to co widzimy na próbkach jest kolejno prześwietlone/niedoświetlone. Czy to poprawny efekt? Efekt zamierzony? Pomyłka? Próba kompromitacji Olka?
    Akurat spot Hi i Low to moim zdaniem udziwnienie/wodotrysk/nawiązanie do starych trybów pracy kliszaków OM. Ktoś, kto ma pojęcie do czego służy "spot" i jak działa korekcja ekspozycji sam wygeneruje sobie oba tryby pracy i dużo więcej.
    Zdjęciom w FP się nie przyglądałem.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Fajnie sobie tu dywagujecie o tych matrycach, a ja w między czasie poszedłem zobaczyć co tam w świątecznych klimatach słychać - już mam spokój - wszystko załatwione. Można gratulować. A cała rzecz miała się tak:

Ale wracając z tego prezentowego rekonesansu, zaszedłem do FJ, no i ładnie się wszystko prezentuje, na półkach standard czyli jest wszystko a nawet jest L1 za jakieś 7 czy 8 tys. Ale patrzę, patrzę, kurcze, no nie... znowu... wszyscy są, tylko Olka nie ma... Już miałem wychodzić ale kątem oka złapałem JEST!

E-400 jest tak mały, że ginie w tłumie!!!
    Stał na takim podeście, ale jest taki malutki, że normalnie go nie widać na półce!!! Dobrze, że się w porę zreflektowałem... uffff.... może jakaś lupa powiększająca albo co?

Oczywiście pobawiłem się tym maluchem, i muszę powiedzieć, że całkiem sensowny ten aparat. Nareszcie lekki dslr taki do targania na wycieczki. Po prostu extra! Trochę niewygodny do dłuższego trzymania ale dla fotografa forumowo-niedzielnego jak znalazł - szyty na miarę. AF nie działa szybciej niż w , natomiast sam obiektyw jest tak zarombiście lekki, że mimo, tego że wieje trochę tandetą (coś tam w nim chrobotało przy zmianie ogniskowej), to na bank kupię sobie taki obiektyw. Wizjer w jest całkiem sensowny i nie wiem czy nie lepszy niż w . Oczywiście na standard d80, to khmmm... nie należy wymieniać nawet słowa wizjer. Jako pierwszy aparat, albo dslr w wersji turystycznej - to BOMBA. Na pewno nie będzie przeszkadzał.

Tylko ten aparat nie może kosztować 4200 pln Tyle to może kosztować coś dużego (np K10D), a nie coś małego, małe musi kosztować mało. Chyba nikt go nawet nie ogląda z tego powodu, bo był pokryty kurzem... Z takimi cenami to Olympus sobie może nagwizdać. RE dowiedz się jak spada sprzedaz Olympusowi. Nie musisz pisać, ja wiem, że sprzęt zalega na magazynach hurtowni i nikt nie składa nowych zamówien. Olek na własne życzenie staje się firmą niszową. Moje gratulacje! 4200 - kpina! Tylko proszę nie piszcie o kupiec, skapiec itp... Sony ma tak ostrą politykę cenową, że alfa w FJ z obiektywem jest obecnie poniżej 3 tys... To co? Olympus jakiś inny plastik ma?

Tak czy siak. Albo firma zmieni swoją strategię cenową, wypuści coś porządnego, ale w rozmiarach , albo dołączę do grona jednorazowych klientów firmy. Oj będzie się działo, będzie... już się doczekać nie mogę.

Kiedy będzie można kupić luzem? RE, powiedz tam na górze, że zapasów szkieł nie ma co robić, w takiej cenie jaką ma , to nawet z trzema , korpusy nie będą się sprzedawały tylko będą zajmowały miejsce. Sklepy się zbuntują, bo po co trzymać miejsca do czegoś co się nie sprzedaje? Za jedną góra trzy paczki kupię taki obiektywik od ręki.
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez blady
    Tak czy siak. Albo firma zmieni swoją strategię cenową, wypuści coś porządnego, ale w rozmiarach E-500, albo dołączę do grona jednorazowych klientów firmy. Oj będzie się działo, będzie... już się doczekać nie mogę.
    Z nowym sensorem przyjdą lepsze ceny. Bo jedno od drugiego niestety zależy. Jak masz mało aparatów i nie będzie ich więcej, możesz je wycenić "dowolnie".

Pozdrawiam

Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski
    Mam jasność, co do Twojego stanowiska - LiveView Panasonica, to jest realne na dzisiaj i najbliższą przyszłość.
    Napisz jeszcze, jeżeli możesz, jak będzie wyglądała walka z szumem w Live View 12 MPX, bo czujnik o takiej ilości pikseli prędzej, czy później trzeba będzie zamontować w Olym. Czy będzie, patrząc na dzisiejsze mizerne dokonania Panasonica, szansa na dotrzymanie kroku w obszarze szumu innym producentom DSLR-ow, którzy będą mieli zawsze handicap w postaci większych czujników niż 4/3"? Albo nie rozwijaj tematu, krótko mówiąc - stawiasz na LiveView?
    Pzdr, TJ
    Zobaczymy czym jest ta technologia Panasonica (jeszcze inna niż to co w E330). Wtedy będzie można dywagować o 12 mpix.
    W LiveMOS dali radę stanąć w szranki z najlepszymi obecnymi konstrukcjami CCD. Pozostaje czekać.
    ps. Tak, stawiam na Live View.

Pozdrawiam

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan
    Fuji jest kapitałowo związane z Mitsubishi czyli Nikonem.

Aktualnie Mitsubishi posiada podobny procent udziałów w Olympusie jak i Nikonie. Dla ciekawostki Olympus i Canon ma również kilku wspólnych dużych akcjonariuszy. Ktoś ma jakieś teorie spiskowe?

robin102
    Gość
    Bastian Matsuchita jest właścicielem misi-buszi -tak się podobno mówi (trzech diamentów).

Blady 14-42 gdzieś widzialem za ok. 900zł trza czekać ,aż na allegro się pojawią za 3 stówki. A sam aparat jest dedykowny dla wielbicieli biżuteri stąd taki drogaśny. Wiesz taka Lancia Y dla gospodyni domu to i apart musi mieć odpowiedni.
    A na poważnie to chyba za około 3,3 kzł można go kupić.
    każdy towar ma swego klienta . Kwestia tylko czy łatow go znaleźć - klienta ma się rozumieć . Widział ktoś gdzieś reklame E400 ???

Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez bastian
    Aktualnie Mitsubishi posiada podobny procent udziałów w Olympusie jak i Nikonie. Dla ciekawostki Olympus i Canon ma również kilku wspólnych dużych akcjonariuszy. Ktoś ma jakieś teorie spiskowe?
    Rozmawiałem na ten temat w zarządzie Olympusa. Plątanina zależności jest w Japonii koszmarna. Nie da się jednak ukryć, że Nikon jest w grupie kapitałowej Mitsubishi, a właściwie jest w wykazie firm zarządzanych przez grupę (http://www.mitsubishi.com/php/users/...h_id=13&lang=1), a Olympus nie.
    Robin, Mitsubishi nie jest własnością Matsushity. Pomyliło Ci się z Panasonicem.

Pozdrawiam