To zależy do czego porównujesz. Mam analoga EOSa 50, ktrógo wizjer jest dużo większy i jaśniejszy. Miałem kiedyś Olka OM 1. Ten to dopiero miał wizjerZamieszczone przez blady
. Superjasny i gigantyczny w porównaniu do mojego E 500.
To zależy do czego porównujesz. Mam analoga EOSa 50, ktrógo wizjer jest dużo większy i jaśniejszy. Miałem kiedyś Olka OM 1. Ten to dopiero miał wizjerZamieszczone przez blady
. Superjasny i gigantyczny w porównaniu do mojego E 500.
poniewaz planowalem zakup 50-200 lub 40-150 to stwierdzilem ze 100/f=2,8 bedzie albo dobrym uzupelnieniem ze wzgledu na mase lub jasnosc przy ogniskowej 200 i tak wlasnie jest tylko ze zadko ostatnio cos foce
ja kierowalem sie tez tym porownaniem
http://www.biofos.com/cornucop/omz_e1.html
szkoda ze nie ma zoomow 65-200 i 75-150 bo w instrukcji do adaptera jest napisane ze nie w pelnym zakresie daja dobre rezultaty, a daja ciekawe ogniskowe przy swietle 4
pzdr.
Ciekawy link wygrzebałem z moich Ulubionych:
http://www.ompl.org/olympus_om_faq.html#ques_O1
Mnie nie chodzło o problemy z ustawianiem ostrości stwierdziłem tylko fakt że w 50 1,4 jak jest całkowicie otwarty (przesłona 1,4) to obraz jest raczej mało ostry a po przymknięciu do 2,8 wynikowy obraz zaczyna być ostry.To cecha obiektywu (może tylko mojego) i nie ma to nic wspólnego z ustawianiem ostrości które nawiasem mówiąc przy tak jasnych obiektywach ustawia się dziecinnie prosto w normalnych warunkach oświetleniowych (E1).Zamieszczone przez Aureus
No fakt, ale i E-1 to nie je bajka. Dlatego planuję zakup tego kątowego wizjerka. Albo E-330, zobaczymy na wiosnę, prawda, co Olympus wrzuci do oferty :-)Zamieszczone przez Rafał Czarny
Tu jest trochę taniej...
TU
![]()
Przemek, do końca licytacji jeszcze trzy dni. Cena na pewno się zmieni, więc nie ma co mówić, że taniej.
mam 50 1.4 i uważam, że na pełnym otworze nie jest mydełko.
Nie wiem może mam jakiś wyjątkowy egzemplarz, chociaż z tego co słyszłem 50 1.4 miał różne serie. Katalog OM pokazuje też 50 1.2 z fitrem 55, czyli całkiem spore szkiełko.
Dla ilustracji fota przy pelnej dziurze[/list]
Jeszcze 23h i wciąż 31zł...Przemek, do końca licytacji jeszcze trzy dni. Cena na pewno się zmieni, więc nie ma co mówić, że taniej.
Myślę ze nie będzie więcej niz 50/60zł...
Fajnie chyba miec szkiełko z taką dziurą... Kurcze.. ja chce lusterko.. ; )
Będzie ponad stówa. Na bank. I pewnie z dużym hakiem. Zakład?Zamieszczone przez PrzemQ_09