Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: Stałki 50mm - Legendy OM do E-500

Awatar buszm
    Mieszka w
    Wieliczka
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Stałki 50mm - Legendy OM do E-500

Pojawiły się takie dwie legendy i nie wiem na którą sie pokusić i dlaczego. Opinie są dość podzielone a na OlyForum jakoś nie wiele opini na ich temat:
    http://www.allegro.pl/item147700725_...1_8_50_mm.html
    http://www.allegro.pl/item147616121_...ko_1_4_50.html

A to już wogóle jakiś unikat jeśli chodzi o opinie - czyżby nie było wród Was expertów od tych skarbów?
    http://www.allegro.pl/item147471269_...lympus_om.html

Czy są warte współpracy z E-systemem za te pieniądze czy składać dalej na ZD 50/f=2 ???
    E-3 E-510 FL50 FL-50R 7-14 14-54 40-150 OM50/1.8 .... http://MBphoto.pl

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    O 50/1.4 mogę napisać tyle, zaczyna być coś widać po przymknięciu do f/2.8. Nie zrobiłem co prawda kartonowego ekranu za tylną soczewkę.
    Ostrość taka sobie (robiłem pomiary Imatestem).
    Na dwie paczki to fajna zabawka. 50 f/1.8 miałem raz przykręcone do korpusu. Chyba fajniejsze.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Hal
    Gość
    Mam 50 1,4 oraz 28 2,8.Tak jak napisał RE 50 1,4 ostrość uzyskuje dopiero od 2,8 ale efekt małej głębi ostrości na pełnej rurze jest zarąbisty więc miimo tego że jest mydło na 1,4 to i tak stosuję od czasu do czasu jako efekt specjalny.
    28 2,8 zdecydowanie ostrzejszy i jako długi standard sprawdza się doskonale, tyle że stosuję go tylko wtedy gdy brak mi miejsca w plecaku. E1 z 28mką jest wyjątkowo poręczny.
    Obiektywy od OM zawsze będą tylko substytutem więc pewnie lepiej jest kupować dedykowane,specjalnie zaprojektowane obiektywy.

Mieszka w
    z lasu
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Hmm... Zastanawiające to co piszecie. Ja posiadam je wszystkie (OMZ 50mm f/1.4 i f/1.8 oraz ZD 50mm f/2. Muszę powiedzieć, że moje subiektywne wrażenia są całkiem odwrotne. Przy OMZ 50mm f/1.8 strasznie się męczę podczas ręcznego ostrzenia, zaledwie 2-3 fotki na 10 wychodzą mi ostre. Natomiast jak założę OMZ 50mm f/1.4 jest odwrotnie. Większość zdjęć mam poprawnie wyostrzonych.

Tak swoją drogą kolego buszm, to ja zdecydowanie nie pchałbym się w manualne obiektywy. To półśrodek. Jak zbierasz na ZD 50mm f/2 to te kilka stówek (OMZ + adapter) na pewno Ci się przyda. Ja najpierw kupiłem właśnie manualne i adapter, i teraz najchetniej bym się tego pozbył jak już kupiłem ZD 50mm f/2.
    E-500, E-1, ZD 50mm, ZD 14-54mm, ZD 14-150mm, FL-36, OMZ 50mm/1:1.8, EX-25

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Buszm, kup przelotkę M42 i ruskiego heliosa. Po jakimś czasie (bardzo krótkim ) uznasz, że kombinowanie z manualami jest... No sam się przekonasz. Zwłaszcza, że masz E500 z malutkim, ciemnym wizjerem. Wydasz dużo mniejsze pieniądze, niż za przelotkę OM i obiektywy OM.

Jeśli wbrew mojemu wieszczeniu polubisz manulane ostrzenie, wtedy dopiero pakuj kaskę w OM. Jednak idę o zakład, że po miesiącu, góra dwóch, na manualnych obiektywach osiądzie warstwa kurzu.

Ja tak miałem. Nie pamiętam, kiedy ostatni raz podpiąłem manuala.

PS. OM 50 1:1,8 uchodzi za lepszy optycznie od tego ze światłem 1:1,4. Miałem tego ostatniego, ale nigdy nie podłączyłem do cyfry, bo przelotka jest IMO za droga. Sprzedałem na Allegro za 450 zł. A licytację ustawiłem od złotówki bez ceny minimalnej. I cieszę się, że nie wpakowałem kaski w manuale zuiko. Bo kurzyłyby się droższe.

Tu znajdziesz dużo informacji o obiektywa M42. Plik PDF, rozmiar 570 KB.
    http://www.marekhlasko.republika.pl/...ektywy_M42.pdf
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny
    Jeśli wbrew mojemu wieszczeniu polubisz manulane ostrzenie, wtedy dopiero pakuj kaskę w OM. Jednak idę o zakład, że po miesiącu, góra dwóch, na manualnych obiektywach osiądzie warstwa kurzu.
    Od trzech miesięcy robię na M42. Na ostatni spacer nawet nie brałem już 14-54, bo wiedziałem, że nie będzie potrzebny...

Każdy ma inaczej, jak widać.

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Tu jest link do forum, gdzie piszą maniacy manualnego ostrzenia. Warto tam zaglądnąć przed zakupami.
    http://forum.stock-photo.pl

Igrabun, pewnie nie próbowałeś ostrzyć manualnie w E500. Dla mnie to porażka. Za mały i za ciemny obraz w wizjerze. Ale to nie znaczy, że się nie da.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

Awatar buszm
    Mieszka w
    Wieliczka
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Nie jest tak żle z tym ostrzeniem, miałem zapięte 1,4 pożyczone na ślub rodzinny w kościele i większość fotek wyszła ostra. To prawda że największy otwór to maleńka GO ale ja lubie niektóre takie ujęcia. Nie miałem natomiast nigdy okazji porównać go do 1,8 więc dlatego stworzyłem ten post i dziwi mnie że zdania są tak podzielone. Ja osobiście nie mam nic do ostrzenia manualem - wszystko zależy od tematu zdjęć. Na portret uważam że wystarczy. Nie spotkałem natomiast żadnych opinii na temat 100/f=2,8 a szkoda...
    W M42 się narazie nie ubieram, mam już przototkę OM.
    E-3 E-510 FL50 FL-50R 7-14 14-54 40-150 OM50/1.8 .... http://MBphoto.pl

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Więc nie pozostaje mi nic innego, niż życzyć Ci udanych zdjęć zrobionych z pomocą Bożą i Zuiko OM.

Pozdr.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Rafał, zdejmij okulary przeciwsłoneczne przed ostrzeniem M42 w E-500!

Wizjer w E-500 jest mały ale nie jest ciemny! I na upartego da radę. Jak potrzebuję małą GO to jedynie helios mi ją w tej chwili daje.
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3